Ak Parti'nin B planı çifte sandık

Abone ol

Referandum süresi 120 günden 60 güne indi ancak CHP 'bir yıl' formülünü öne sürdü. AK Partı YSK'nın kararını bekliyor.

CHP'nin, referandum süresini 120 günden 60 güne indiren düzenlemenin bir yıldan önce uygulanamayacağına ilişkin iddiasının ardından, YSK da aynı doğrultuda karar verirse AKP 'çifte sandık' formülünü devreye sokacak.

Böylece 2011 Mayısı'nda hem genel seçimler hem de anayasa değişikliğine ilişkin referandum birlikte yapılacak.

Akşam Gazetesi'nin haberine göre Anayasa değişikliği konusunda kararlı olan hükümetin Meclis'e sunduğu ve referandum süresini 120 günden 60 güne indiren kanun teklifi önceki gün Genel Kurul'dan geçti.

Ancak değişikliğin gelecek döneme bırakılmasını isteyen CHP, Anayasa'nın 67. ve 79. Maddelerini dayanak göstererek, düzenlemenin bir yıldan önce uygulanamayacağını iddia ediyor.

MAYIS 2011'DE ÇİFTE SANDIK

AKP'nin gözü şimdi Yüksek Seçim Kurulu'ndan gelecek haberde.

YSK da CHP ile aynı doğrultuda görüş bildirirse, AKP bu kez 'çifte sandık' formülünü devreye sokacak. Bu durumda, 2011 Temmuzu'nda yapılması gereken genel seçimler mayıs ayına çekilecek. Anayasa değişikliği öngören paket de aynı tarihte referanduma sunulacak.

CHP'NİN TAVRI 367 SÜRECİNDEKİ GİBİ

'Referandum süresini kısaltan yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz' diyen CHP'nin tavrını '367 sürecine' benzeten Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'Bunun tutarlı yanı yok ama iptal ettirme yoluna gideceklerse kendi bilecekleri iş' dedi.

CHP'de, 'bir yıl içinde seçim ile bir yıl içinde referandum'u ayıramayan bir zihniyet bulunduğunu belirten Arınç, şunları söyledi:

'İddia ettikleri konu aynen 367 konusu gibidir. Kimsenin hukuki bulmadığı ama işe yarayabileceği düşünülen bir argüman maalesef kullanılmıştır ve verdiği karardan dolayı eminim Anayasa Mahkemesi fevkalade yıpranmıştır. Çünkü 367'nin hiçbir hukuki tarafı yoktur. O siyasi bir manevraydı. TBMM'de cumhurbaşkanı seçtirmemek için birilerinin bulduğu argümanı Anayasa Mahkemesi de maalesef kabul etmişti.'

AKP'li bir kurmay da 'Bize hukuka dolanarak çelme takmaya çalışırlarsa, biz de karşı hamlede bulunuruz. Demokrasilerde çareler bitmez. Halk, gereken cevabı verir' görüşünü ortaya koydu.

'Olmaz' diyenler kendini inkar ediyor

Türk Patent 2009 ödülleri dağıtım töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeminde yine anayasa değişikliğine ilişkin tartışmalar vardı. Türkiye'ye dar gelen kalıpları değiştirmenin mücadelesini verdiklerini belirten Erdoğan, muhalefeti eleştirdi. 'Değişimi, dönüşümü sırf bu hükümet yapıyor diye karşı çıkmak samimiyetsizliktir' diyen Erdoğan, şunları söyledi:

BU SINAVI GEÇMELİYİZ

'Efendim '1.5 yıl sonra seçim var. Seçime giderken anayasa değişikliği mi olur, reform mu olur?' Çok partili hayata geçtiğimiz günden 2002 yılı sonuna kadar hükümetlerin ortalama iktidarda bulunma süresi sadece 16 aydır. Ortalama her 16 ayda bir bu ülkede hükümet değişmiş. Şu anda seçime yaklaşık 17 ay var. Bu Meclis ile olmaz diyenler kendi kendilerini inkar ediyorlar. Onlara milletin verdiği yetkiyi inkar ediyorlar. Milletten aldıkları emaneti inkar ediyorlar. Siyasi sistemi inkar ediyorlar. Siyasetçi, siyasi sistemi inkar ediyor. Ciddi bir demokrasi ve samimiyet sınavından geçiyoruz. Bu sınavı geçmek zorundayız. Güçlü bir Türkiye için kalkınmış, büyüyen, gelişen bir Türkiye için bu reformları ardı ardına gerçekleştirmek zorundayız.'

UZLAŞMAYI BİLMİYORLAR

SAMİMİYETSİZLİK: Türkiye'nin bu anayasayla, bu hukuk sistemiyle modern dünya ile bütünleşmesinin güç olacağı bugün daha net olarak görülmüştür. Reformları, demokratikleşmeyi sırf bu hükümet istiyor diye karşı çıkmak büyük bir samimiyetsizliktir. Bu ülkenin, bu milletin çıkarlarını düşünmemektir.

ÖNYARGI: Daha reformun mahiyeti, değişikliğin içeriği belli olmadan 'istemeyiz, karşı çıkarız, engelleriz' diyenler, gerçek niyetlerini ortaya koyuyorlar. Bu kadar peşin fikirli olmak, bu kadar ön yargılı olmak ve uzlaşıya kapalı olmak kimseye bir fayda sağlamadığı gibi bu ülkenin de yararına değildir. Değişime direnenler bırakınız bu reform çabalarına katkı vermeyi özgürce konuşmayı, müzakere etmeyi bile kabullenemiyorlar.

Günün Önemli Haberleri