AK Partili vekilin şaşkınlığı
Abone olTBMM'de kısmen veto edilen vekillerinin emeklilik maaşını 6.270 TL'ye çıkaran kanun 238 oyla kabul edildi.
TBMM'de kısmen veto edilen vekillerinin emeklilik maaşını 6.270 TL'ye çıkaran kanun oylamasında Ak Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'nın işaret oylamasıyla kabul edilen zam maddesinde, CHP ile birlikte el kaldırarak şaşkınlıkla "ret" oyu kullanması oylamaya damgasını vurdu.
TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veto gerekçeleri dikkate alınarak değiştirilen ve milletvekillerinin emeklilik maaşını 6.270 TL'ye çıkaran kanun, 238 oyla kabul edildi. Tutumlarından taviz vermeyen MHP, CHP ve BDP ret oyu kullanırken, veto öncesindeki oylamadaki 29 ret, kamuoyu baskısının ardından 55'e çıktı. Özellikle muhalefet milletvekillerinin oylamaya katılmaması dikkati çekti.
Ak Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'nın işaret oylamasıyla kabul edilen zam maddesinde, CHP ile birlikte el kaldırarak şaşkınlıkla "ret" oyu kullanması oylamaya damgasını vurdu. Milletvekili emekli maaşlarının da düzenlendiği Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun, önceki akşam Ak Parti ve CHP arasında "mutabakatı bozma" tartışmaları arasında kabul edildi.
TANJU'YA ÖVGÜ
Genel Kurul'daki tartışmalar sırasında Ak Parti sıralarından "yalancı" sesleri yükseldi. Ak Partililer, ilk zam düzenlemesine CHP'li yöneticilerin talimatı üzerine imza attığını ısrarla savunan CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan'ı takdir ederken, Ak Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, "Tanju sen delikanlı adamsın, helal olsun sana" diyerek övdü. CHP'nin başından beri zam düzenlemesine karşı çıktığını söyleyen CHP'li Özgür Özel'e tepki göstermek için yanına giderek ısrarla elini sıkan Ak Parti Grup Başkanvekili Bahçekapılı, sinirli bir şekilde, "Buradan yalan söyleyen arkadaşı huzurunuzda tebrik ediyorum!" dedi.
MHP VE BDP ÇEKİMSER
Cumhurbaşkanı Gül'ün veto ettiği zam düzenleme maddesinin oylaması işaret oyu ile yapıldı. Bu oylamada Ak Parti kabul, CHP ise ret oyu kullandı. MHP ve BDP'li milletvekillerinin ise tavır almayarak çekimser kalmaları dikkati çekti.
Görüşmelerde sinirlerine hakim olamayarak sürekli CHP'lilerle tartışan Bahçekapılı, zam maddesinin işari oylamasında şaşırarak CHP'lilerle birlikte "ret" oyu kullandı. Daha sonra hatasına farkeden Bahçekapılı, yanındaki Ak Partili milletvekilleriyle birlikte elini kaldırarak "kabul" oyu verdi.
MHP'Lİ SEHVEN DEDİ
Tasarıya Ak Partililerle birlikte "kabul" oyu veren tek muhalefet milletvekili ise MHP Adana Milletvekili Ali Halaman oldu. Halaman, neden "kabul" oyu kullandığına ilişkin Milliyet'in sorusuna, "Ben hayır kullandım sanıyordum. Ya butona yanlış bastım ya da mekanik bir hata oluştu. Tavrım ret yönündedir. Zaten bu yanlışlığın düzeltilmesi için Meclis Başkanlığı'na yazılı başvuru yaptım" yanıtını verdi. Halaman, TBMM Genel Kurulu'nun dünkü görüşmelerinde söz alarak, "Dünkü oylamada 'kabul' oyu vermiş gözüküyorum, sehven olmuş, benim oyu 'ret'ti" açıklamasını yaptı.
RETLER 29'DAN 55'E ÇIKTI
Zam maddesinin ardından elektronik olarak gerçekleştirilen kanunun geneline ilişkin oylamada ise 238 kabul, 55 ret oyu kullanıldı. Ret oyu verenler arasında 39 CHP'li, 12 MHP'li ve 4 BDP'li milletvekili yer aldı. Gül'ün vetosu öncesindeki ilk düzenlemenin oylamasında ise CHP'den 18, MHP'den 10, BDP'den 1 miletvekili olmak üzere toplam 29 ret oyu kullanılmıştı.
TOPTAŞ VE ÖZCAN YOK
Kamuoyu tepkisi ve CHP'nin net tavır olmasının ardından toplam ret oyları 29'dan 55'e çıkarken, CHP'deki ret oyu da 18'den 39'a yükselmiş oldu. İlk düzenlemeye 216 Ak Partili ile CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş "kabul" oyu kullanmıştı. Veto öncesinde milletvekilleri emeklilerine katmerli zam öngören değişiklik önergesine imza atan CHP'li Tanju Özcan ile Ahmet Toptaş bu oylamada oy kullanmadı. Özellikle muhalefet partileri milletvekillerinin oylamaya katılmamaları dikkati çekti.