AK Parti'den sürpriz vekil adayları

Abone ol

Radikal gazetesi yazarı Fuat Keyman, AK Parti'nin Güneydoğu'da HDP'ye karşı çok güçlü adaylar göstereceğini açıkladı.

İNTERNETHABER.COM - Radikal gazetesi yazarı Fuat Keyman 2015 Haziran seçimlerine parti olarak girme kararı alan HDP'ye karşı AK Parti'nin “Bizim bölge adaylarımız çok güçlü ve etlili isimler olacak” dediğini belirtti.

AK Parti üst yöneticilerine “HDP’nin seçimlere parti olarak katılma kararını nasıl görüyorsunuz?” diye sorduğunu belirten Fuat Keyman'ın aldığı yanıtlar arasında en çarpıcı olanı AK Parti'nin, özellikle bölge adayların seçiminde, HDP’ye yanıt niteliğinde, önemli isimler üzerinde çalışıyor olduğu: “Bizim bölge adaylarımız çok güçlü ve etlili isimler olacak."

Fuat Keyman'ın "HDP oyunu değiştirdi, peki AK Parti ne düşünüyor?"başıklı bugünkü yazısı şöyle:

KİLİT PARTİ HDP

HDP'nin, seçimlere parti olarak girme kararının, başarılı ve etkili bir siyasi manevra olduğu kesin. HDP, seçimlerin daha şimdiden, "kilit partisi" olmuş durumda. Peki AK Parti bu kararı nasıl değerlendiriyor.

Türkiye, artık seçimlere kitlenmiş durumda. Ve, HDP’den, ilginç ve önemli siyasi hamleler geliyor.

Önce, % 10 anti-demokratik seçim barajına rağmen, parti olarak seçimlere katılma kararı; sonra, etkili ve popüler isimlerin HDP’den aday olabileceği haberi; simdi de, başta Selahattin Demirtaş olmak üzere, önemli isimlerin, siyasi risk alarak, rahat olacakları bölgeden değil, başta İstanbul olmak üzere, bölge dışı illerde, bölge dışından gelen etkili isimlerin de, bölge illerinden aday gösterileceği haberi.

Yunanistan’da, solun, Syriza’nın kazanmasıyla, Syriza-HDP, genç lideri Başbakan Alexis Tsipras ile Selahattin Demirtaş arasında yapılan benzetmeler...

HDP, oyunu değiştirdi; Net söyleyelim: seçimlerin “kilit parti”si oldu.

AK PARTİ NE DÜŞÜNÜYOR?

HDP’nin, barajı geçmesi, bölgede, AK Parti’den, bölge dışında da, özellikle, İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Adana gibi yerlerde, CHP’den, ve, diğer küçük partilerden oy almasına bağlı.

AK Parti, bu anlamda, HDP’nin bu seçimlerde esas rakibi. Çetin geçecek bir HDP-AK Parti rekabeti bizi bekliyor.

Ankara’dayım. AK Parti üst yöneticilerine soruyorum: “HDP’nin seçimlere parti olarak katılma kararını nasıl görüyorsunuz?”

HDP MERKEZE OTURDU

Aldığım yanıtların ortak noktalarını sıralayayım:

Bir; AK Parti, HDP’nin bu kararını çok ciddiye almış. “HDP, doğru ve etkili bir siyasi manevra yaptı” diyorlar. Ve, ekliyorlar: “HDP, seçim gündemini ve tartışmasını belirlemeye başladı... Kendisini, gündeminin merkezine oturttu."

İki; AK Parti’nin yaptığı araştırmalarda, şimdiye kadar, HDP, en düşük % 6.5, en fazla, % 8’in biraz üstünde çıkmış. Ama, “HDP’nin, % 10’nu zorlayacağını, hatta, gerekli olan % 2-3 bandındaki oyu alıp, barajı geçebileceğini” söylüyorlar. CHP’den, küçük partilerden, biraz da kendilerinde alınacak oyların buna sağlayabileceğini düşünüyorlar.

GERÇEK RAKİP HDP

Üç; “Siyasi rekabet içinde, hem, Güneydoğu ve Doğu’da, hem de, Türkiye genelinde, bu seçimlerde gerçek rakibimiz HDP olacak” diyorlar. HDP’nin, gerek aday seçiminin, gerekse de, bölgeden adayların bölge dışı illerde, bölge dışından gelen adayların da bölgede seçimlere girme kararını doğru ve etkili olabilecek bir strateji olarak görüyorlar.

Bu nedenle de, “AK Parti, özellikle bölge adayların seçiminde, HDP’ye yanıt niteliğinde, önemli isimler üzerinde çalışıyor: “Bizim bölge adaylarımız çok güçlü ve etlili isimler olacak” diyorlar.

Dört; “AK Parti, HDP’nin barajı geçmesinin hem istikrar hem Türkiye siyaseti, hem de, çözüm süreci için olumlu bir gelişme olacağını” düşünüyor. “Olumlu bakıyoruz” diyorlar: “HDP, 65-70 arası bir milletvekiliyle Meclis içinde yer alır; iyice sistem içinde girmiş olur; siyaset daha da normalleşir, istikrar artar... Ana muhalefet partisi gibi bir konuma, sayısal değil ama siyasi etki temelinde gelir... CHP’yi de zorlamaya başlar” diyorlar.

HDP'NİN KARARI TEHDİT İÇERİYOR

Beş; AK Parti, bununla birlikte, HDP’nin % 10 barajını geçmesini zor görüyor. “Zor ama mümkün... Geçememe ihtimali de yüksek”. Dahası, AK Parti, HDP’nin seçimlere parti olarak girme kararının, “tehdit” içerdiğini de düşünüyor. Barajı geçemeyen ve Meclis dışında kalan bir HDP’nin, çözüm süreci, yeni anayasa gibi önemli kararların alınacağı seçim sonrası dönemde, istikrarsızlık ve güvenlik riski olasılıklarını artıracağını düşünüyorlar. Bu anlamda da, AK Parti’nin, HDP’nin kararını beğenmediğini, ama, çok ciddiye aldığını söylemeliyiz.

Altı; AK Parti, seçimlerden, güçlü çoğunluk hükümeti kuracak bir başarıyla çıkacağından emin gözüküyor: “Seçimlerden, başarılı çıkacağız, Türkiye’yi yönetmeye devam edeceğiz” diyorlar. Bu, bazı aday isimleri üzerine yapılan konuşmaların, seçimlerde başarılı olmaktan daha önemli olarak, seçim sonrası yeni AK Parti hükümetinin kimlerden oluşacağı sorusu üzerine yapılmasından da anlaşılıyor.

ESAS CHP ETKİLENECEK

Yedi; AK Parti, kendinden emin; HDP, % 10 barajını geçse de, siyaset ve yönetimdeki, “egemen-hakim parti” konumunu sürdüreceğinden emin gözüküyor. “MHP, yerinde kalır, esas etkilenecek parti, CHP olacak” diyorlar.

AK Parti seçime odaklanmış durumda, % 46-48 bandını yakalamak için çalışmasını yapıyor. “AK Parti-HDP ekseninde ve odağımda bir seçim süreci yaşayacağız” diyorlar.

HDP’nin, seçimlere parti olarak girme kararının, başarılı ve etkili bir siyasi manevra olduğu kesin. HDP, seçimlerin daha şimdiden, “kilit partisi” olmuş durumda; en fazla üzerinde konuşulan iki partiden biri olacak; eğer barajı geçerse de, “etkili ana muhalefet partisi” konumuna gelmesi yüksek olasılık.

Çözüm süreci, başkanlık sistemi, etkili muhalefet, vb. kritik tartışmaların kilit aktörü artık HDP.

Günün Önemli Haberleri