AK Parti'den dedektör önlemi

Abone ol

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, konut ve işyerlerinde karbonmonoksit dedektörü kullanımının zorunlu olmasını öngören kanun teklifi hazırladı

Uslu'nun AK Parti TBMM Grubu'na verdiği teklif, İmar Kanunu ile Belediye Kanunu'nda değişiklik öngörüyor.

Buna göre, konut ve işyerlerinde karbonmonoksit gaz alarm dedektörü bulundurulması zorunlu olacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte, kullanılmasında fenni bakımdan mahzur görülmediği tespit edilmiş olup kullanılan enerji kaynağına göre karbonmonoksit dedektörü bulunmayan yapılara, bu sistemler malikleri tarafından en geç 1 yıl içinde kazandıracak.

Karbonmonoksit dedektörü bulunup bulunmadığı ve kurulu olan sistemin çalışıp çalışmadığını belediyeler denetleyecek veya denetlenmesini sağlayacak.

Kişi başına düşen aylık tutarın asgari ücretin üçte birinden az olduğu ailelere, büyükşehir ve il belediyelerince kullanılan enerji kaynağına göre karbonmonoksit dedektörü, bir defaya mahsus olmak üzere ücretsiz olarak dağıtılacak.

Karbonmonoksit dedektörü bulundurmayan veya çalışır durumda olmayan malikler hakkında 300 TL idari para cezası uygulanacak.

5 YILDA 52 BİN 169 VAKA

Uslu, kanun teklifinin gerekçesinde, dünyada olduğu kadar Türkiye'de de karbonmonoksit zehirlenmelerinin, büyük insani trajedilere neden olduğunu belirterek, Türkiye;de her yıl özellikle kış aylarında binlerce kişinin, bilinçsiz kullanılan kömür sobaları, şofbenler, doğalgaz tesisatları ve benzeri aksamlardaki donanım ya da kontrol eksiklikleri nedeniyle zehirlendiğini ve yüzlerce insanın hayatını kaybettiğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre, son 5 yıl içinde (2008-2012) karbonmonoksit zehirlenmesi vakasının 52 bin 169, bu sebeple vefat edenlerin sayısının 229 olduğunu kaydeden Uslu, şu ifadeleri kullandı:

''Yıllara göre değerlendirildiğinde 2010'da 10 bin 453, 2011'de 10 bin 981, 2012'de 13 bin 106 karbonmonoksit zehirlenmesi vakasının gerçekleşmiş olması, bu konuda kamusal bilincin oluşmadığını ve zehirlenme vakalarında doğrusal bir artışın varlığını göstermektedir.

Bu zehirlenmeler, fosil yakıt denilen kömür, odun, petrol ürünleri gibi yakıtların eksik yanması ile ortamdaki oksijenin azalmasından, doğalgaz sistemlerindeki düzenli kontrol gereğinin muhataplarca yerine getirilmemesinden, ısınma araçlarının doğru yakılma yönteminin bilinmemesinden, önlem almanın gereğine yönelik farkındalık eksikliklerinden kaynaklanmaktadır. Hane ya da işyerlerindeki ısınma, ev ihtiyaçları, üretim vesaire amaçlı kullanımlar hatalı gerçekleştiğinde karbonmonoksit gazı yayılabilmekte, bu gazların rengi, kokusu, tadı olmadığı için maruz kalanlarca hissedilememekte aileler, bireyler hayata veda etmektedirler.

Gerek kamu kurumları gerekse yerel yönetimler, çeşitli etkinlikler, bilgilendirme ve bilinçlendirme çabalarıyla karbonmonoksit zehirlenmesine karşı tedbirlerin alınması yönünde katkı sağlasalar da yaşanan olayların önüne geçilememektedir. Mevcut durum, hâlihazırda alınan tedbirlere ek olarak gaz zehirlenmesi vakalarını azaltan yaşamsal önlemlerin hayata geçirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu sorunu engelleyen ve gaz sızıntısı olduğunda alarm vererek mekânda bulunanları uyarıcı ve hayat kurtarıcı işleve sahip karbonmonoksit dedektörlerinin ülkemizdeki kullanımı ise hayli düşüktür.

Teklif ile karbonmonoksit dedektörü kullanımının ABD gibi ülkelerde olduğu gibi tüm hane ve işyerlerinde bulundurulmasının zorunlu hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Böylelikle düşük maliyetli bir araç olan karbonmonoksit dedektörleri tüm işyeri ve hanelerde kullanılmaya başlayacak, karbonmonoksitten kaynaklanan zehirlenme ve ölümler büyük ölçüde engellenebilecektir.''

Günün Önemli Haberleri