AK Parti ve CHP'de listeler belirleniyor

Abone ol

Milletvekilliği seçimleri için AK Parti ve CHP'de adaylar belirleniyor!

Milletvekili adaylarını belirlemeye çalışan AK Parti’yle ismi anılan gazetecilerin sayısı 3’e çıktı; Şamil Tayyar’ın yanına Yiğit Bulut ve Fikri Akyüz eklendi.

Şamil Tayyar’ın olası adaylığının daha önce bilindiği iktidar partisinden, Yiğit Bulut ile Fikri Akyüz’e teklif gittiği kulislerde konuşulurken, en zor kararını ‘Silivri’de verecek olan CHP’de, Kemal Kılıçdaroğlu’nun da liderlik sınavına çıkacağı yine kulislerde konuşuluyor; kritik eşik yüzde 30 oy...

4 Nisan Pazartesi günü YSK’ya verilecek olan milletvekili aday listeleriyle ilgili, siyaset kulislerinde ne konuşuluyor? İşte NTV'de yer alan haberin detayları:

AK PARTİ – Nilgün BALKAÇ 

"Başbakan Erdoğan 10 kişilik bir ekiple listeyi hazırlıyor. Bu ekibin Pazar günü öğleye kadar çalışmalarını sürdürebileceği, ortaya çıkacak taslağı Başbakan Erdoğan’ın tek başına değerlendireceği ve çıkan sonucu da kurumsal kimlik anlayışı içinde önem verdiği isimlerle konuşacağı belirtiliyor.

Erdoğan’ın bakanları ve bölgelerinde etkin milletvekillerini çağırarak ne düşündüklerini soracağını kaydediliyor.

10 kişilik ekipte yer alan bazı isimlerin listeye girmeyeceği ve bu kişilerin partide farklı görevler üstenecekleri kulislere yansırken, bunlar arasında Abdülkadir Aksu ve İdris Naim Şahin’in olduğu konuşuluyor.

Başbakan Erdoğan’ın, Bakanlık sayısındaki düşüşü hesaba katarak, sadece adaylıkları değil seçim sonrası kabineyi nasıl oluşturacağını da düşündüğü belirtilirken, bazı bakanların yerlerinin kaydırılacağı; Binali Yıldırım’ın İzmir’e, Bülent Arınç’ın Diyarbakır birinci sıraya kaydırılması gibi konuşulanlar arasında. Ertuğrul Günay’ın batıdaki illerde yer alacağı kaydediliyor.

Fazla sayıda vekil çıkaran İstanbul ve İzmir gibi illerde CHP’nin öne çıkması AKP için sorun ve bu nedenle il il strateji belirlemesi gerekiyor. Batı illerinde atılacak adımlar önemli ayrıca adayların seçiminde sadakat ve liyakat kadar icraatlarını anlatacak isimler üzerinde de duruluyor. Gazeteci Şamil Tayyar aday adaylığı için Gaziantep'ten başvurusunu yapmıştı. Kulislere yansıyan bilgilere göre, Yiğit Bulut ile Fikri Akyüz’e AK Parti'den teklif gitti."

CHP - Türey KÖSE

“Kemal Kılıçdaroğlu’nun işinin zor olduğu görülüyor. Örgütün beklentileri ile kamuyou beklentileri çakışmıyor. Geleneksel olanlarla değişimi sağlayacak listeyi yapmak kolay değil.

Açıklanan politikalar kamuoyundan destek görüyor ama tabanda anı şey geçerli değil. Eleştiriler var ve özellikle Kürt sorunuyla ilgili örgütün rahatsızlığı biliniyor. Bunlar seçim sonrası gündeme gelebilir. 

ADAYLIKLARI KESİNLEŞENLER

Değişim arzusunun, kadrolara ne derece yansıyacağını söylemek şu an için pek mümkün değil. CHP’nin 101 milletvekili var ve bunlardan sadece 6-7’si adaylık başvurusunda bulunmadı. 80 kişilik Parti Meclisi var ve en azından 18 kişilik MYK üyelerinin tamamının aday olmaları bekleniyor. Sencer Ayata, Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin ve Umut Oran gibi isimler kesinleşmiş durumda. Yeni isimleri, yerlerini ve sıralamalarını söylemek kolay değil.

Elbette küskünlükler olacaktır ve ilk örnekleri de gelmeye başladı. Manisa’da ön seçimi kaybeden Şahin Mengü’nün açıklamaları oldu, aile sigortasını eleştiren Esfender Korkmaz aday olmadı. Tek tek rahatsızlılar olabilir ama adaylar belirlendikten sonra bir küskünler grubunun ortaya çıkması beklentisi yok. Burada kritik nokta, Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 30’un altında mı üstünde mi oy alacağı. 

EN ZORU SİLİVRİ KARARI!

Silivri adayları partinin karar vermekte zorlandığı nokta. Mustafa Balbay'a, konuştuğum bazı yöneticilerin ifadesiyle, sosyal demokrat bir kişilik olması nedeniyle sıcak bakılıyor. Ayrıca sembolik bir isim olmalı duruşu da var. Mustafa Özbek’le ilgili olumsuz bir tavır ortaya çıkarken, Sinan Aygün ve Mehmet Haberal’a da itirazlar var. Haberal’a Zonguldak örgütü karşı çıkıyor ve oradaki bir başka açmaz da, MHP’nin aday adayı Ali Uzun. Uzun’un Başkent Üniversitesi’nde yönetici olduğu biliniyor ve bu da Haberal için bir handikap.

Parti Meclisi’nin Pazar günü saat 17.00’de toplanması öngörülürken, bu bir sonraki güne de kalabilir. Biraz önce belirttiğim gibi, parti içinde yüzde 30 eşiği konuşuluyor. Kılıçdaroğlu bu oyu aşarsa, kendi politikalarını güdebilir ama altında kalırsa parti tabanından destek görmeyen değişim hareketinin sorgulanması gündeme gelebilir. 

LİDERLİK SORGULANIR

Şimdiden buna hazırlananlar da var. Yüzde 30’u ifade eden bazı isimler, bunun altında kalınması durumunda Kılıçdaroğlu’nun liderlik sınavını veremediğinin görüleceğini belirtiyorlar. Bu durumda, Baykal’ın yeniden getirilmesi ve yeni seçenekler konuşulan konular."
Günün Önemli Haberleri