AK Parti ve CHP koalisyonun 4 nedeni

Abone ol

AK Parti'de koalisyon senaryoları parti kurullarında tartışılırken MHP'nin yanı sıra CHP ile "büyük koalisyon" da konuşulmaya başlandı.

CHP ile koalisyon isteyen bazı kurmayların ise gerekçeleri ortaya çıktı. İşte 4 temel neden: Çözüm süreci, Anayasa değişikliği, ortak seçmen olmaması ve ekonomi.

TARTIŞMALAR SÜRÜYOR

Tek başına iktidarı kaybetmesinin ardından parti kurullarında koalisyon ve erken seçim senaryolarına ilişkin tartışmalar sürüyor.

AK Parti kaynakları "koalisyon" seçeneğinin güçlü olduğunu ifade ederken, MHP veya CHP ile koalisyon seçeneği değerlendiriliyor. Partide ibre ilk günlerde MHP'den yana iken, CHP formülleri de tartışılmaya başlandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da olası koalisyon senaryolarında kazanılacaklar ve kaybedileceklere dair bir rapor hazırlattığı da kaydedildi.

"CHP ESKİ CHP DEĞİL"

Edinilen bilgiye göre parti kurullarında yapılan değerlendirmelerde 4 ana gerekçe öne çıkarken, ortak koalisyonun 4 yıl dahi sürebileceği yorumları yapıldı. Ak Parti kaynakları CHP ile koalisyona ilişkin "CHP eski CHP değil; kavga dövüş olmadan ülke yönetilir" ifadelerini kullanırken, CHP ile koalisyonu savunan kesimde öne çıkan 4 gerekçe şöyle:

Çözüm süreci: Ak Partili kurmaylar "vazgeçilmez" olarak gördükleri çözüm sürecinin MHP ile ciddi sıkıntıya gireceğini, CHP'nin ise çözüm sürecine sıcak baktığını ifade ediyor. CHP'nin süreçle ilgili daha önce dile getirdiği sıkıntıların da ortak bir görüşle CHP'nin de istediği makul çerçeveye çekilebileceği kaydediliyor.

Anayasa değişikliği: Koalisyon kurulması halinde Ak Parti'nin 258, CHP'nin 132 olmak üzere toplam 390 milletvekili sayısına ulaşılacak ve Anayasa değişikliği de yapılabilecek. Ak Parti kurmayları, Meclis'te kurulan komisyonda Başkanlık hariç birçok konuda CHP ile anlaşıldığına dikkat çekiyor.

Ortak seçmen tabanı olmaması: Ak Parti kurmayları, MHP ile Ak Parti'nin koalisyon yapılması halinde seçmenin ortak olduğu için oy kaymalarının daha fazla olacağını değerlendiriyor. Yapılan çalışmaların ve projelerin sahiplenilmesi yönünde "ortak olan tabanı etkilemek" için tartışma da yaşanabileceği, bunun da oy kaybı ve kaymasına yol açabileceği ifade ediliyor. CHP ile ortak bir taban olmadığı için yapılan çalışmaların her iki parti açısından kendi tabanına daha rahat anlatabileceği de değerlendiriliyor.

Ekonomi: İş dünyasının ve ekonomi çevrelerinin de Ak Parti - CHP koalisyonuna sıcak baktığı değerlendiriliyor. CHP ile ortak bir ekonomi modeli geliştirilip "ülke yararına" olduğu için karşılıklı tartışmanın olmayacağı savunuluyor.

CHP'nin emekliye maaş zammı, asgari ücret zammı gibi konularda ise koalisyonun kurulması halinde değerlendirme yapılacağı yorumları yapılıyor

Günün Önemli Haberleri