AK Parti HDP'ye o bakanlıkları vermeyecek!
Abone olAK Parti'de şimdi gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakan Ahmet Davutoğlu'na vereceği geçici hükümet kurma yetkisinde.
AK Parti, HDP’li Geçici Seçim Hükümeti’nin işleyişi ve yapısı konusunda hazırlık yapmaya başladı. Bu hükümetin önünde iki önemli sınav bulunuyor. Süresi 2 Ekim’de dolacak Irak ve Suriye’ye Asker Gönderme Tezkeresi’nde, HDP’li bakanların tutumu tartışılıyor.
Hürriyet'in haberine göre,HDP’ye verilecek bakanlıkların da Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısına katılan makamlar olmayacağı belirtiliyor.
MHP’nin ve CHP’nin katılmayacağını açıkladığı Geçici Seçim Hükümeti, bu hükümeti kurmakla görevlendirilecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önemli mesaisini alacak. Hükümette, kimlere hangi bakanlıkların verileceği ve öngörülen iki aylık sürede bu hükümetin önüne nelerin geleceği tartışılan önemli başlıkları oluşturuyor.
SÜRE 2 EKİM'DE DOLACAK
Edinilen bilgiye göre, AK Parti, 25 Ekim veya 1 Kasım tarihlerinde yapılmasını planladığı erken seçime kadar olan süreçte, bu hükümette sıkıntı ve sorun yaşanmaması, devletin aldığı veya alacağı kararların etkilenmemesi için bir dizi önlem alacak. Bu hükümetin ilk sınavı, süresi 2 Ekim’de dolacak Irak ve Suriye Tezkeresi olacak. Yurt dışına asker gönderme tezkeresi, özellikle Türkiye’nin IŞİD ve PKK ile mücadelesinde şu süreçte geçmişten daha büyük önem taşıyor. HDP’nin siyaset anlayışı gereği sürekli karşı çıktığı tezkereler konusunda nasıl bir yol izleneceği önem taşıyor.
AK PARTİ'NİN ÖNÜNDE 2 YOL VAR
AK Parti kurmaylarına göre, bu tezkerenin uzatılmaması söz konusu değil. Bu konuda iki yol izlenebileceği belirtiliyor. Tezkere, ya hükümet kurulmadan önce olağanüstü toplantıyla TBMM gündemine getirilip görüşülecek ya da hükümet kurulduktan sonra Meclis’e gönderilmesi için imzaya açılacak. Geçici Seçim Hükümeti’nde yer alacak 3 HDP’li bakanın, bu tezkereye imza atmaması sıkıntı yaratacak. AK Parti, bu bakanların imza atmaması durumunda görevden alınması, azledilmesi gibi yöntemler de gündem getirebilecek. İmzalar vekaleten atılacak. HDP’den bu bakanlıklara yeni isimler önerilse bile süreç tamamlanmış olacak.
MGK DIŞI BAKANLIKLAR
Bu hükümetin önüne gelecek başka önemli bir çalışma ise MGK toplantıları olacak. AK Parti’nin HDP’ye verilmesi düşünülen bakanlıkların yapısı nedeniyle MGK toplantılarına katılmaları söz konusu olmayacak. Ancak tüm başbakan yardımcıları yasa gereği MGK toplantılarına katılıyor. Bu nedenle Geçici Seçim Hükümeti’nde başbakan yardımcılıklarının olmayabileceği belirtiliyor. Bu durumda yeni kabinenin 22 kişiden oluşması söz konusu olabilecek. Başbakan yardımcılarının hükümette kalması durumunda ise iki ayda bir yapılan MGK toplantısının ertelenmesi de söz konusu olabilecek. Bakanlıklarda yapılan atamalar ve icraatlar ise Bakanlar Kurulu’nun gündem konusu olacak. Özellikle atamalar da Başbakanın onayı gerekecek. Bu konuda genelge çıkarılması da tartışılıyor.
HDP'YE HANGİ BAKANLIKLAR VERİLECEK?
Yeni seçim hükümetinde 12’si bağımsız, 3 HDP’li olmak üzere 22 bakan olması planlanıyor. AK Parti, bağımsız bakanlar için ince eleyip sık dokuyor. AK Parti kurmayları, “Anayasa’da yazan neyse o yapılacak. HDP’ye bakanlık düşüyor ve verilecek. Başbakan öneride bulunacak. Ya bunları kabul edecekler ya da reddederlerse bağımsız atanacak. ‘Biz A bakanlığını değil, B bakanlığını istiyoruz’ diyemeyecek. Anayasa açık, teklif reddedilirse bağımsızlar olur. ‘Hayır bunları istemiyoruz’ diyemezler” değerlendirmesi yaptılar.