Aileleri 30 yıldır onları unuttu!

Abone ol

Onlar ruh ve sinir hastaları! Aralarında ailelerin istemediği hastalar bile var. Tam 30 yıldır unutulsalarda, umutlular!

Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde aileleri bulunamayan veya ailesi tarafından istenmeyen hastalar yaklaşık 30 yıldır hastanede kalıyor.

Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Osman Salış, yaptığı açıklamada, hastanede tedavi gördükten sonra ailelerine teslim edilmesi gereken bazı hastaların çeşitli nedenlerle hastanede kaldıklarını söyledi.

Söz konusu hastalardan bazılarının ailelerinin bulunamadığını, bir kısmının ailesinin olmadığını belirten Salış, bir kısmının da ailesi tarafından kabul edilmediğini anlattı.

Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesine Karadeniz Bölgesindeki 14 ilden hasta geldiğine işaret eden Salış, 230 yatak kapasiteli hastanenin dolu olduğunu bildirdi.

Hastanede 1993 yılındaki Erzincan depreminden sonra deprem bölgesinden kabul ettikleri hastalardan hala kalanlar bulunduğunu anlatan Salış, parkta polis tarafından bulunarak getirilen veya hastaneye bırakılan çok sayıda hastanın ailelerine ulaşılamadığını, kimliği olmayan hastalara da hastanede kimlik çıkardıklarını belirtti.

Gelen hastalardan durumu acil olan vakaların hepsini aldıklarını ifade eden Salış, şunları kaydetti:

''2009 Ocak ayı itibariyle hastane yerleşkesi içinde yapımı süren binamızın bitmesi ile yatak sayımız 340'a çıkacak. Hastanemizde yaklaşık 30 yıldır kalan hastalar var. Bazen tedavisi biten hastalarımızın bazılarını ailelerine teslim etmek isterken görevlilerimiz zorluklarla karşılaşıyor. Bir kısmının ise ailesi yok veya ailesine ulaşamıyoruz. Ailelerine teslim edilen hastalar ise aile daha önce hastayla ilgili kötü tecrübeler yaşamışsa geri getiriyor ya da ilaçlarını düzenli vermemiş ise rahatsızlanan hastayı hastaneye getiriyorlar. Bu da hastanede yığılmalara neden oluyor.''

TOPLUM TEMELLİ RUH SAĞLIĞI SİSTEMİ

Salış, diğer ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinin de benzer durumlarda olduklarını vurgulayarak, Sağlık Bakanlığının Toplum Temelli Ruh Sağlığı Sistemi'ni Türkiye'de yerleştirmeye çalıştığını söyledi.

Toplum Temelli Ruh Sağlığı Sistemi'nin Samsun'da uygulanabilmesi için ciddi çalışmalar yaptıklarını kaydeden Salış, ''Hedef, hastayı alıp medikal tedavisini gerçekleştirdikten sonra rehabilitasyon hizmeti ile toplum içine tekrar dönmeye hazırlamak. Hastanın birtakım el becerilerini geliştirmek, toplum içinde yer edinebileceği alışkanlıkları ve becerileri sağlamak'' dedi.

Rehabilite edilen hastaların daha sonra ailelerine verileceğini, bu kapsamda ailelerin de eğitime tabi tutulacağını söyleyen Salış, hastaların oluşturulacak sağlık timleri ile ailelerinin yanında da kontrollerinin süreceğini kaydetti.

Salış, Toplum Temelli Ruh Sağlığı Sistemi ile ruh sağlığı ve hastalıkları hastanelerinin ''hastaların muhafaza yeri olmaktan çıkarılıp hasta rahatsızlandığı zaman tedavi, terapi ve rehabilitasyonunun yapıldığı bir yer'' olarak işlerlik kazanacağını vurguladı

Günün Önemli Haberleri