AİHMden Türkiyeye ceza

Abone ol

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye aleyhine açılan dört davayı bugün karara bağladı.

Aydun Başlık, Esral Karagöz, Yaşathak Aslan, Fercan Kaya ve Nizamettin Doğan'ın yaptığı ortak başvuruyu değerlendiren AİHM, ''Türkiye'nin, adil yargılanma hakkıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 6. maddesini ihlal ettiği'' görüşüne vardı.

AİHM, başvuruda bulunanların, Türkiye'deki mahkemelerde yargılanma sürelerinin uzunluğundan şikayetçi olduklarını, ancak belirlenen zamanda tazminat talebinde bulunmadıkları için Türkiye'nin para cezası ödemesine gerek görülmediğini belirtti.

Misbah Berk isimli vatandaşın çocukları Edip Ayşe ve Ferhat ile birlikte yaptığı ortak başvuruda ise Türkiye'nin 2500 Avro ödemeyi kabul ederek, ''dostane çözüme gittiği'' bildirildi.

Soyadları Çelik, Yayan ve Uzun olarak verilen üç vatandaşın yaptığı ortak başvuruyu değerlendiren AİHM, ''Türkiye'nin, AİHS'nin 6. maddesini ihlal ettiğine'' hükmetti. Türkiye, bu davalarla ilgili toplam 6 bin 500 Avro ödeyecek.

AİHM, Mehmet Kökten'in yaptığı başvurudaysa, Türkiye'nin mal ve mülkiyet korunma hakkıyla ilgili AİHS'nin 1 protokolünün 1 maddesini ihlal ettiği görüşüne vardı ve davayı açan kişiye 14 bin Avro ödenmesini kararlaştırdı.

Günün Önemli Haberleri