AIDS, sıtma ve veremden bile ölümcül
Abone olSon araştırmalara göre, kansere bağlı ölümler AIDS, sıtma ve vereme bağlı ölümlerin önüne geçti.
Kanser yoksul ülkeleri daha çok
vuruyor. Üstelik kanserde tedavi süreci de gelişmekte olan
ülkelerde daha sıkıntılı. Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Uluslararası Kanser
Araştırma Ajansı'nın raporundan çıkan sonuç bu.
2012'de 14 milyon kişiye kanser teşhisi konuldu. Bunun yüzde 57'si düşük ve orta gelire sahip ülkelerden. Kanserden ölenlerin yüzde 65'i de o kesimden.
Yoksul ülkelerde kanserden ölenlerin sayısı; AIDS, sıtma ve veremden hayatını kaybedenlerin toplam sayısından daha fazla. Eskiden yoksul ülkelerde daha çok karaciğer ve rahim kanserleri görülüyordu. Ancak şimdi diğer türler de var.
Alkol, sigara ve yağlı gıdaların tüketilmesiyle, meme, kalın bağırsak ve akciğer kanserlerinde artış var. Akciğer kanseri yüzünden 2012'de 1.6 milyon kişi hayatını kaybetti.
YETERLİ KAYNAK
AYRILMIYOR
Sigara karşıtı kampanyalar epey etkili olsa da çoğu ülke halen sıkı kısıtlamalara ve tütün vergilerine direniyor.Yoksul ülkelerde tedavi süreci de daha sıkıntılı.
Sorunun maddi ve manevi boyutunun ülkelerde farklı şekillerde yaşandığının en büyük göstergesi ise İskoç ve Kenyalı hastaların anlattıkları.
İskoçlar kanserin kendilerinde yarattığı duygusal çöküntüyü öne çıkarırken, Kenyalı hastalar fiziksel olarak çektikleri acı ve maddi sıkıntıyı getiriyor gündeme.
Kanser daha fazla can kaybına yol açsa da AIDS, sıtma ve veremle mücadeleye ayrılan yardımı göremiyor.
Gelişmekte olan ülkelerde onkologların sayısı yetersiz. Dünyada kanser tedavisine ve önleme çabalarına yılda 320 milyar dolar harcanıyor.
Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'na göre, bu kaynak daha doğru kullanılsa kanser ölümlerinin yarısının önüne geçilebilir.