Ahmet Türk hakkındaki yargılama durdu
Abone olMardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk hakkında 6 ay hapis cezası, Yargıtay 8'inci Dairesi tarafından bozuldu
Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk hakkında
Diyarbakır 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nin verdiği 6 ay hapis
cezası, Yargıtay 8'inci Dairesi tarafından bozuldu. Kararın
bozulmasının ardından, mahkeme yargılamanın durdurulmasına
hükmetti.
Diyarbakır'da 2006 yılında Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen bir toplantıda konuşan Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk hakkında, 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde 'Suç ve suçluyu övmek' suçlamasıyla dava açıldı.
Hazırlanan iddianamede, Ahmet Türk'ün Kürt devleti kurma amacı olan ve bu amaç doğrultusunda çok sayıda silahlı eylem gerçekleştiren PKK'nın hapisteki elebaşına 'sayın Öcalan' diye hitap ettiği, Öcalan'ın 1999 yılında Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne aday ülke statüsüne alınmasında ve Kürt sorununun demokratik çözümünde rol aldığını söyleyerek, övme suçunu işlediği belirtilmişti. Bu gerekçe ile Ahmet Türk hakkında Diyarbakır 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.
28 Şubat 2007'de görülen karar duruşmasında mahkeme, sanık Ahmet Türk ve avukatı Fethi Gümüş olmadan, 'Suç ve suçluyu övme' gerekçesiyle 6 ay hapis cezasına hükmetti.
Davanın sonucunu Yargıtay Ceza Dairesi'ne taşıyan avukat Fethi
Gümüş yerel mahkemenin müvekkili ile ilgili verdiği kararın hukuka
aykırı olduğunu belirtti.
Karar duruşmasının sanık ve müdafisiz yapıldığını ve müvekkilinin savunma hakkının kısıtlandığını vurgulayan Gümüş, kararın bozulmasını talep etti.
Kovuşturma durduruldu
Bunun üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 8'inci Dairesi, 8 Aralık 2010 ve 13764 karar sayılı ilamında "İddianame okunmadan sanığın sorgusunun yapılması ve CMK 231'inci maddesi uyarınca hükmü açıklanmasının geri bırakılması yönünde mahkemece değerlendirilme yapılması gerektiğinden bahisle bozulmasına" karar verdi.
Yargıtay kararının ardından yeniden 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davada avukat Fethi Gümüş, müvekkilinin 24'üncü dönem Milletvekili olduğunu, Anayasanın 14 ve 83/2 maddelerine göre kovuşturma şartının gerçekleşmediğini, bu nedenle kovuşturmanın durdurulmasına karar verilmesini talep etti.
Mahkeme Türk'ün milletvekili olması nedeniyle kovuşturma şartının gerçekleşmediğine hükmederek, bu nedenle kovuşturmanın durmasına karar verdi.
Tuğluk'un ifadesi talimatla alınacak
Öteyandan Bağımsız Van milletvekili Aysel Tuğluk'un terör örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesiyle hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi.
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Tuğluk katılmazken, avukatı Fethi Gümüş duruşmada hazır bulundu. Gümüş, Tuğluk'un milletvekili olması nedeniyle Anayasa'nın 83. maddesi uyarınca yargılamanın durdurulmasını talep etti.
Mahkeme heyeti verdiği kısa aranın ardından, Tuğluk'un talimatla ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na müzekkere yazılmasına, yargılanmanın durdurulması talebinin de Tuğluk'un ifadesinin alınmasından sonra değerlendirilmesine karar verdi.
İddianamede, Tuğluk hakkında 29 Aralık 2010'da katıldığı bir televizyon programındaki konuşması nedeniyle "terör örgütü propagandasını yapmak" suçundan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.