Ahmet Arslan'dan servis araçlarıyla ilgili flaş açıklama
Abone olUlaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, servis araçlarına yönelik kontrollerin sıkılaştırılacağını gerekirse trafikten men edilebileceğini söyledi. Arslan, servis araçlarıyla ilgili 'tolerans yok' uyarısında bulundu.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Habertürk
Televizyonu'nda katıldığı programda gündeem ilişkin soruları
yanıtları. Bakan Arslan, İzmir'de Alperen adlı çocuğun servis
aracında yaşamını yitirmesi sonrası tartışmaya açılan servis
araçlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Servis araçlarına
yönelik denetimlerin sıklaştırılacağını söyleyen Arslan, servis
şöforlerinin ve hosteslerin bazı testlerden geçirileceğini
açıkladı. Arslan uygun olmayan servis araçlarının da trafikten men
edilebileceğini söyledi.
3. Havalimanı'yla ilgili çalışmalara da değinen Arslan, "90 milyon yolcuya hizmete eden kısmını 29 Ekim 2018'de açmış olacağız. 2023'de ise 200 milyon yolcuya hizmete edecek, 6 ayrı pistle hizmet veriyor olacağız" diye konuştu.
Bakan Ahmet Arslan'ın konuşmasından öne çıkan detaylar şöyle:
Servis araçları hassasiyeti şundan kaynaklanıyor, her ailenin çocuğu kıymetli bizim için de öyle. Çocuklarımızın gençliğin teminatı. Servis araçlarının belli kriterlerini sağlıyor olması gerekiyor. Bakanlık, bakanlığa bağlı ekipleri Milli Eğitim Bakanlığımız denetlemelere devam ediyor. Bu alanda yaptığımız düzenlemeler yeterli mi? Yeterli görüyoruz.
Düzenlemede bir eksiklik varsa, yasa çıkarılması gerekiyorsa
çıkarmak gerek. Servis aracı olarak kullanılacak aracın kendisinin
şartları yerini getiriyor olması lazım, herhangi bir minibüs aracı
alayım servis yapayım olmaz.
İkincisi aracı kullanacak olan servis sürücüsünün birtakım psikoteknik, sürüş teknikleri, öğrencilerle iletişim gibi konularda iyi olması gerekiyor. Hostesler de buna dahil.
DENETİMLER SIKILAŞTIRILACAK
Servis aracında çocuk istismarı, uyuşturucu gibi durumlar olursa, onların servis şoförlüğü yapma yetkisi yok. Polis, jandarma neleri denetleyecek, bunlara çalışıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımızla, okul aile birliği ve velilerimizle çalışıyoruz. Bu haftasonuna kadar bu çalışma bitecek. En önemlisi, denetimde eksiliğin olmaması. İstediğiniz kadar kural koyun, yeterli denetimi yapamıyorsanız olmaz. Bu iş çok önemli bir alan.
Denetimler çok daha sıkılaştırılacak. İdare edilmeyecek, tolerans yapılmayacak.
MAVİ BALİNA OYUNU
Bakanlık olarak zararlı içerik bulunduran yayınları kaldırmak gibi çalışmalarımız devam ediyor ama bu oyun kullanıcılar arasında özel linklerle oynanan bir oyun, oyun yöneticisi adı verilen korsanlar yönetiyor. Bu en tehlikeli kısım. Diğer zararlı içerikleri engellediğimiz gibi bunu engelleme şansımız yok. Bunun da cezai müeddiyeleri var. Kullanıcılar bu tip yanlış eylemlerle bildirimlerle karşılaştıklarında bize bildirsinler.
Sağlıklı bir şekilde çalışmamız gerekiyor. BTK ve İçişleri Bakanlığımız buna karşı alınacak tedbirlere çalışıyorlar. Başlangıçta masum görünen ve günün sonunda gençlermize zarar veren oyunları kaldırmak için çalışmalar yapıyoruz. Biz zaten gereğini yapıyoruz ama sizin aracılığınızla yeniden uyaralım. Zararlı içerikli yayınları BTK olarak durdurabiliyoruz ama böyle özel linklerle çalışan oyunlara birşey yapamıyoruz. Üzerinde çalışıyoruz. BTK ve emniyet uzmanları çalışma yapıyor.
ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI'NIN AÇILACAĞI TARİH
Havacılık sektörü özellikle son 15 yıldır çok mesafe kaydetti. Dünyadaki büyümeler yüzde 5 ve 6'lardeyken bizde yüzde 15 seviyesindeydi. Yılda ortalama 35 milyon iç hat dış yolcu seyahat ediyorken 180 milyona geldik. Bunun da üzerine çıkacağız.
Dünya havacılığına hizmet edecek oradan da ülkemize katma değer sağlayacak bir havalimanına sahip olmalıyız dedik. İnşaatta yüzde 65 ilerleme sağlamış durumdayız ve 30 binin üzerinde çalışan, 3 binin üzerinde ağır makina var. Pistlerde çalışmalar hızlandı, uçuşlara uçak inilebilir hale geldi.
İki pistte çalışmalar devam ediuyor. Her bir pistin yanında yedek bir pist var ve onun yanında da üçüncü bir pist daha var. Her bir pist 3 pistten oluşyor. İki tanesi bitmek üzere. 90 milyon yolcuya hizmete eden kısmını 29 Ekim 2018'de açmış olacağız. 2023'de ise 200 milyon yolcuya hizmete edecek, 6 ayrı pistle hizmet veriyor olacağız.
200 MİLYON YOLCUYA HİZMET
Havadan bakınca 18 tane pist varmış gibi göreceksiniz. Peki ne getirecek? Atatürk Havalimanı'nda yılda 60 milyona hizmet ederken, burada 200 milyon yolcuya hizmet vereceğiz. A180 dediğimiz dünyanın en büyük uçaklarının 4 tanesini aynı anda ağırlayabileceğiz. İnsanlar Afrika'ya, Orta Doğu'ya, Asya'ya rahat rahat uçabilecek.
Başlangıçta 100 bin kişiye istihdam sağlayacağız. İstihdam seferberliğinin olduğu bir dönemdeyiz, 1 milyon 200 bin kişiye istihdam sağladık bugüne kadar. 2023'te ise 225 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Yan sektöre de aynı şekilde katkı sağlayacak.
RİZE-ARTVİN HAVALİMANI
Dünyanın ikinci denize yapılmış havalimanı Ordu-Giresun'du şimdi ikincisi olan Rize Artvin Havalimanı'na başladık. İşimiz zor denizi dolduracağız ama 2020'de bu havalimanını da hizmete sokacağız. Gürcistan'tan Batum'dan da Rize-Artvin'e gelenler olacak. Turizm açısından da gelen turist kolay bir şekilde gezmek istediği yere erişmek ve kolay bir şekilde dönmek ister. Turist açısından da çok önemli bir destinasyon olacak.
KANAL İSTANBUL
Kanal İstanbul ülkemiz için ve dünya için de önemli bir proje. Bir İstanbul düşünün ki içinden deniz geçen tek kent... Miraslarımız, inanç ve kültür anlamında çok değerimiz var. Bunların tehlikeye maruz kalmaması... Petrol tankerleri boğazdan geçerken patlama riskine karşın İstanbul Boğazı'nı korumak adına Karadeniz ve Marmara üzerinden bir kanal yapmak istedik. Son geldiğimiz noktada ihale yaptık firmayı belirledik. Çalışmalara başladık.
FİLYOS LİMANI
İstanbul'daki limanları düşünürseniz liman ihtiyacı var, yeni limanı da İstanbul gibi bir tarihi yerde yapamayacağımıza göre, hat liman denilen yerleri seçtik. En yakını da Karadeniz'de Filyos denilen var. Orada çalışmalara başladık. Filyos Endüstri Bölgesi de kuruluyor. Amacımız, Filyos Limanı üzerinden Anadolu'ya Doğu'ya Güney'e gönderebilmek... Büyük bir liman, hat liman dediğimiz bir liman. Biz özellikle Filyos'da demiryolu bağlantısı da yapmış olacağız. Tüneller ve bölünmüş yollarla çok ciddi bir üretim olacak. Çok büyük bir lojistik üssü olacak.
TEKNELERDE TÜRK BAYRAĞI
Biz bu düzenlemeyi yaparken kıyılarımızda yabancı bayrak taşıyan teknelere özel yaptık. Yılbaşından bu yana, 4 bin 608 tekne Türk bayrağına geçmiş durumda. Özellikle bu yaz birçok insanımız Türk bayrağını gördükleri için bize teşekkür ettiler. Sadece sigorta bedeli üzerinde yüzde 1 KDV alıyoruz. Başvuru anından itibaren, hemen teşvik sağlıyoruz ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından işlemleri başlatıyoruz.
Yaklaşık 25-26 tane tekne var ki... Bize başvurmuşlar ama başvuru süresini beklemeden Türk bayrağı çekip işlem yapmasak da olur diye işlem yapmadılar. Ya özel sebepleri oldular ya da unuttular ama onlara da gerekli uyarıları yaptık. Hedeflediğimiz 5 bin 500 Türk bayraklı tekne.