Ağız sağlığı ile ilgili bilinmeyenler
Abone olOkul açılmadan 1 hafta önce ve sömestr tatilinde çocukların diş kontrollerini yaptırmayı ihmal etmeyin.
Dişleri beyazlatmak artık daha kolay
Office-bleaching ile 1 saat içinde dişler beyazlıyor ve home- bleaching ile bu beyazlığın kalıcı olması sağlanıyor. Kalıcı beyazlık; ağrısız, hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleşiyor.
Ortodondik tedavi için belli bir yaş sınırı var mı?
Dişleri teller yardımı ile hareket ettirerek düzeltmek, mekanik bir uygulamadır. Bu nedenle yaş ne olursa olsun kişi ortodontik tedavi görebilir. Diş rengindeki teller ve braketler ile ortodontik tedavi artık estetik olarak da kabul edilir bir tedavi haline geldiği için, tellerin görüntüyü ya da konuşmayı olumsuz yönde etkileyeceği endişesi de ortadan kalkmaktadır.
Kısa bir alışma süresi sonunda ise kişi normal bir şekilde konuşmaya devam edecektir. Tedavi edilen hastaların yüzde 75’ini yetişkin hastalar oluşturmaktadır.
Vidalı dişler...
İmplant, diş eksiklerini tamamlamak için köprülerden önce düşünülen ve uygulanan bir yöntem. İmplantlar sayesinde kaybedilen dişleri tekrar yerine kazanma şansı kazanılıyor. Kişi, ağzını kaplayan protezlerden kurtulup, kendi dişleri gibi sabit dişlere sahip olabiliyor. İmplant düşünüldüğü kadar zor bir iş değildir. Bir implantın yerleştirilmesi yaklaşık yarım saat sürer ve iyileşme süresinde yaşananlar, kişinin diş çekiminden sonra yaşadıklarından farklı değildir. Halk arasında yaygın olan, vücudun implantı kabul etmeme konusu ise, sadece rivayetten ibarettir. İyi yerleştirilmiş ve bakımı yapılan bir implant, kişiye hayat boyu hizmet edecektir.
Çocuklarda diş çürüklerini önlemenin yolu
Her çocuk tatlı yiyeceklere ilgi duyar; çok geçmeden de dişlerinde dayanılmaz ağrılar başlar. Bu ve bunun gibi çeşitli nedenler, dişleri çocukların ortak rahatsızlığı haline getirir. Oysa bilinçli anne-babaların alacağı önlemlerle bu sıkıntılar rahatlıkla engellenebilir.
Diş çürükleri nasıl engellenebilir?
Çürüğün kendi kendine iyileşmesi ya da oluşmaması için günümüzde hala bir ilaç mevcut değildir. Fakat koruyucu önlemler ile çürük oluşumunu azaltmak ve çürüğe karşı dişlerin direncini artırmak mümkündür. Bu yöntemlerin başında “fissür örtücü” denilen malzeme ile yapılan dişlerin örtülmesi işlemi gelir. Diş çürükleri genellikle azı ve küçük azı dişlerin, çiğneyici yüzlerinde bulunan “fissür” adı verilen oluklarda başlar. Fissür ile olukların üzeri kapatılıp, o bölgeye bakteri, yemek artığı gibi maddelerin sızması engellenerek çürük başlaması önlenir. Bu işlem, süt ve kalıcı dişlere uygulanır. Çürüğü engellemenin başka bir yolu da dişlerin çürüğe karşı direncini artırmaktır. Bu işlem topikal flor uygulamasıyla yapılabilmektedir; flourid dişlerin güçlenmesini sağlar ve dişlerin çürüğe karşı direncini artırır.
Çocukların en çok hangi dişleri çürük tehdidi altında?
Çocuk 6 yaşına geldiği zaman ilk kalıcı dişi olan birinci büyük azı dişi ağızda yerini alır. En çok fonksiyon gören bu dişler, mutlaka fissür örtücü, topikal flour uygulamasıyla çürüğe karşı korunmalıdır. Bu uygulama diş hekimi tarafından yapılır ve değişik tatlar içeren, uygulaması çocuklar tarafından da keyifle algılanan işlemlerdir. Bu basit işlemin yapılması ve diş hekiminin öngöreceği süreler ile tekrarlanmasıyla dişler, çürük oluşumuna ve diğer zararlı etkilere karşı güçlenmektedirler. Bu işlemin yapılması ve çocukların ağzında başka çürük vb sorunların olup olmadığının kontrol edilmesi için mutlaka diş hekimi muayenesi şarttır. Erken yaşlarda başlayan muayeneler hekim ile çocuğun arasında korku faktörünün ortadan kalkmasını sağlar.
15 yaş ve altı çocuklara ücretsiz diş muayenesi
Memorial Hastanesi Diş Kliniği’nde 15 yaş ve altı çocuklarda diş muayenesi ücretsiz olup, çürük oluşumu ve çürük engellenmesi ile ilgili olarak toplumsal görevin yerine getirilmesi amaçlanmaktadır. Ailelere düşen görev, 6 yaşına kadar yılda 1, 6 yaşından itibaren yılda 2 defa, okul açılmadan 1 hafta önce ve sömestr tatilinde çocuklarına diş kontrolü yaptırmalarıdır. Erken alınacak küçük önlemler sayesinde pırıl pırıl, tertemiz, sağlıklı ve gülümseyen bireyler yetiştirilebilir. Çünkü ağız ve diş sağlığı tüm vücudu etkilemektedir.
KAYNAK: www.creadenta.com