Ağız kokusunu önlemek için bunu yapın!

Abone ol

Bazı basit önlemler alarak, yaşamı olumsuz etkileyen ağız kokusuyla savaşabilirsiniz. İşte ağız kokusuna iyi gelen yöntemler...

Rahatsız edici bir durum olan ağız kokusu birçok insanın yaşam kalitesini etkileyen, beşeri ilişkilerini sınırlayan önemli bir sorun. Ağız kokusu hem bizi hem de çevremizdeki insanları rahatsız eder. Bu durumla mücadele edenler, konuşmaktan kaçınır ya da konuşurken ağzını kapatma gereği duyar. Peki ağız kokusunu önlemek için ne yapmalı?

Kişinin kendilerine olan güvenini yitirmesine neden olan ağız kokusu, psikolojik sorunlara yol açabilecek bir rahatsızlık. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, ağız kaynaklı yani tükürüksel ağız kokusunu önlemeye yardımcı olan suyun, diş sağlığını korumada önemli görevler üstlendiğine dikkat çekiyor.

AĞIZ KOKUSU NEDEN OLUR?

Tükürük bezlerinin görevi, tükürük salgılamak ve bu salgıyı ağız içine iletmektir. Gün içinde gıda alımının azalması (açlık), susuz kalma gibi nedenlerle de ağızdaki tükürük miktarı azalabilir. Aynı şekilde gece tükürük salgısı uykuda tamamen sıfırlanır. Ağızdaki tükürük üretimini azaldığı için ağız kendini temizlemek için ihtiyaç duyduğu sıvıyı bulamaz. Bu nedenle özellikle sabahları uyandığımızda ağzımız kokabilir.

 

Ağız kokusuna neden olan hastalıklar neler?

Kişisel kaynaklı nedenler dışında antihistaminikler, tansiyon ilaçları, psikiyatrik ilaçlar, şeker hastalığı, kansızlık ve ateşli hastalıklar da tükürük üretimini azaltan nedenler. Bunun dışında ağız içinde oluşmuş bir enfeksiyon, ilerlemiş bir diş eti hastalığı ağızda kokuya neden olabilir.

AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEMEK İÇİN NE YAPMALI?



Çeşitli nedenlerle azalan tükürük miktarını, olması gereken düzeye getirmede su içmek önemli bir etken. Günde 2 litre su tüketmek diş sağlığını korumaya ve tükürük kaynaklı ağız kokusunu engellemeye yardımcı olur. Yoğun olarak çay, kahve, alkol içmek ve şekerli gıdalar tüketmek ağızdaki bakterileri arttırır. Bu yiyecek ve içeceklerin az miktarda tüketilmesi ve sigaradan uzak durulması ağız kokusunu önlemek için yararlı olur.

AĞIZ KOKUSU NASIL GİDERİLİR?

Diş fırçalama işleminin yanı sıra, dili fırçalamak ve diş ipiyle diş aralarında yiyecek artıkları birikmesine engel olmak da ağız kokusunu engellemek konusunda büyük önem taşıyor. Eczanelerde satılan nane aromalı ağız gargaraları, yemeklerle birlikte nane ve maydanoz tüketmek, elma yemek, şekersiz sakız çiğnemek de ağız kokusunu engellemeye yardımcı oluyor.

Diş hastalıklarının ve diş bakımının ihmal etmek aslında ağız kokusu oluşumunun temel nedeni. Diş çürükleri, bazı diş eti hastalıkları, ağız içinde var olan eski köprü ve protezler de ağız kokusuna neden olabiliyor. Bu tip rahatsızlıkların uzman doktor tarafından tedavi edilmesi önemli. Aynı zamanda dil çok girintili ve pütürlü yapısı sebebiyle bakterilerin rahatça yerleşip zor temizlenebileceği bir doku. Dişlerinizle birlikte dilin yüzeyinin ve özellikle arka kısmının fırçalanması kokuyu önlemek için faydalı olabilir.

Günün Önemli Haberleri