Ağar'a Kürt kadınlardan büyük ilgi

Abone ol

Bir süredir Doğu vilayetlerinde geziler düzenleyen Mehmet Ağar'a kadınlar büyük ilgi gösteriyor. Kadınlar Ağar'ı şehirli efsanelerinin kahramanı olarak görüyorlar.

Mehmet Ağar'ın Doğu gezilerini takip eden Ahmet Tulgar, gördüklerini başlıklı yazısında anlattı.

DYP Lideri Mehmet Ağar'ın parti il kongreleri nedeniyle Doğu'ya yaptığı dört günlük yolculuk sırasında 1250 kilometre katedildi. Diyarbakır'dan başlayan yolculukta ilk gecenin durağı Mardin oldu. Ağar, geceyi Midyat'ta geçirdi. Biz ise manzarasına vurulduğumuz şehir içindeki bir oteli tercih ettik. Ertesi gün Mardin'den hareket eden kafile Gercüş, Hasankeyf, Batman, Kurtalan, Baykan üzerinden geçerek Bitlis'e geldi.

Tatvan kavşağından Muş'a devam edildi. Muş'ta hep birlikte DAP Otel'de gecelenildi. Muş'tan sonra Solhan'a, oradan da Bingöl'e gidildi. Bu kentteki kongrenin ardından, Genç, Lice, Kocaköy, Diyarbakır üzerinden Bismil'e, Bismil'den de Batman'a ulaşıldı. Batman'da partililerle yenilen yemek sırasında Ağar'ın Kürtçe türküye eşlik etmesi ertesi gün medyanın yoğun ilgisine yol açtı. O gün Batman'dan Hasankeyf'e giderken Ağar otomobilde bize şöyle dedi: 'Kürtçe türkü söylemem niye bu kadar garipsendi, anlamıyorum. Ben 90'larda da buralarda, akşam yemeklerinde, sıra gecelerinde Kürtçe türkü söylerdim. Bu bizim kültürümüzün bir parçasıdır.'

Mehmet Ağar, perşembe günü Diyarbakır'dan Ankara'ya hareket ederken rahatlamış ve memnun bir ifade taşıyordu.

BİR GÜNDE DÖRT MEVSİM

Mardin'den Muş'a yolculuk sırasında hava şartları sık sık değişti. Özellikle Tatvan yol ayrımında karlı bir manzarayla karşılaşıldı. Bir çay keyfinde karar kılan Ağar, bize 'Burası Türkiye'nin en çok kar alan yeridir. Bir zamanlar buraları havadan dolaşırdık. Şimdi artık yerden de dolaşabiliyoruz' dedi. Çevresindekilerin ısrarına rağmen paltosunun önünü iliklemeyen Ağar'a göre 'bir günde dört mevsimi' görmek güzeldi.

l Ağar, gezisinde sık sık töre baskısı ve türban yasağı gibi kadınları doğrudan ilgilendiren sorunları da gündeme getirdi. Ancak kadın ilgisini bununla açıklamak zor. Kadınlar, daha çok şehir efsanelerinin bir kahramanı gibi yaklaşıyor, yakından görmek istiyorlardı. 

HASANKEYF'TE VEDA

Ağar, Ankara'ya uçmadan önce Hasankeyf'i gezdi ve yemek yedi. Hasankeyf'in tarihini anlatan görevliyi sık sık detay isteyerek şaşırtan Ağar, çok az yemek yedi. Günlerdir çok yemiş olmaktan şikayetçiydi. Kaleye tırmanışımız sırasında ise bizi sık sık uçurumun kenarında yürümememiz konusunda uyardı.

KÜRTÇE SELAMA SEVGİYLE KARŞILIK
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın Diyarbakır'dan Batman'a kadar her yerde barış mesajları vermesi, Türkiye'nin bayrağının Kürtler'in de bayrağı olduğunu vurgulaması ve Kürtçe konuşması kendisine yönelik sevgi tezahüratlarını artırdı. Yaşlı bir Kürt kadını sarıldığı Ağar'ı uzun süre bırakmak istemedi. 

PALTOYU İLİKLEDİ

Tabii, Muş'un karlı dağlarındaki soğuğa bir yere kadar direnilebiliyor. Ve işte sonunda kar kazandı. Bir dönemin en yoğun çatışmalarının olduğu yol üzerinde yaplan yolculuğun sonuna doğru Ağar'ı takip eden özel harekatçılar konvoydan ayrıldılar. Tabii eski amirleriyle vedalaşarak.

BATMAN'DAN SAVAŞ MANZARASI
Batman'da bir yıl önce meydana gelen infilakta büyük zarar gören Toptancılar Sitesi'ni gezen Ağar'a esnaf şikayetlerini anlattı. Ağar, sitedeki manzarayı sık sık savaş ve deprem görüntüleri ile karşılaştırdı.

Ahmet TULGAR

Günün Önemli Haberleri