Afrika'da arazi yağması
Abone olGıda ve biyo-yakıt sektörlerindeki karlarını artırmak isteyen hedge fonlarının Afrika'da 'toprak kapıştığı' ileri sürüldü.
Gıda ve biyo-yakıt sektörlerindeki karlarını artırmak isteyen hedge fonlarının Afrika'da 'toprak kapıştığı' ileri sürüldü.
ABD merkezli Oakland Enstitüsü'nün hazırladığı rapora göre, hedge fonlar ve diğer yabancı firmalar, çoğu zaman geçerli evraklara da sahip olmadan, Afrika'da dev araziler alıyor.
Bu topraklara yaşayan milyonlarca köylünün de evlerined edildiği söyleniyor.
Rapora göre, yabancı firmalar bu arazilerde dünya gıda piyasasındaki güçlerini pekiştirmeye yönelik tarım yapıyor.
Bu arazilerin bir kısmı da, ihracata yönelik biyo-yakıt ve çiçekçilere satmak üzere çiçek yetiştirmek için kullanılmak üzere bir kenara bırkılıyor.
Rapora göre, bu durum küresel gıda sistemine yönelik olarak, terörden daha büyük bir tehdit arzediyor.
Gıda piyasasında spekülasyon
Oakland Enstitüsü'nün raporu Etiyopya, Tanzanya, Güney Sudan, Sierra Leone, Mali ve Mozambik'te yapılan incelemelere dayanıyor.
Hedge fonlar ve diğer spekülatörlerin sadece 2009 yılında Afrika'da 60 milyon hektarlık toprk almış.
Bu Fransa'nın yüzşlçümü kadar bir alana tekabül ediyor.
Raporda, 'riskli mali manevralarla emlak piyasasında köpük yaratarak bizi küresel daralmaya sürükleyen finans şirketleri, şimdi aynı şeyi dünya gıda arzı üzerinden yapıyor'.
Rapora göre bazı şirketler söz konusu arazileri, geleneksel kabile liderlerinin saflığından yararlanarak veya yolsuzluğa bulaşmış devlet görevlileri sayesinde elde ediyor.
Raporda bazı yatırımcıların, istedikleri araziyi kabile reisine bir şişe viski vererek elde ettiklerini anlattıkları da aktarılıyor.
Bazı yatırımcılar da kabile reislerine yeni istihdam ve refah vaadediyor ama bu vaadler boş çıkıyor.
Addis Ababa merkezli sivil toplum kuruluşu Yeni Etiyopya için Dayanışma Hareketi'nden Obang Metho 'kimse bu yatırımcıların derdinin Afrikalıları beslemek olduğunu düşünmesin' diyor.
Metho'ya göre 'bu anlaşmalar yolsuzluğa bulaşmış liderlerle yabancı yatırımcıların cebini doldurmaktan başka işe yaramıyor'.
Şirketlerden yalanlama
Raporda anılan şirketlerden bazıları amaşlarının iddia edildiği gibi olmadığını belirterek, varlıklarının Afrika'ya zararlı olduğu görüşünü reddetti.
EmVest Asset Management adlı şirketten yapılan açıklamada, 'karanlık anlaşmalar söz konusu değil; elimizdeki tüm toprakları yasal yollarla satın aldık' deniyor.
EmVest Asset Management, Mozambik'teki çalışanşarına asgari ücretin yüzde 40 üzerinde maaş verdiklerini belirtiyor.
Şirket, kırsal kesimde yaşayanlara yönelik olarak, temiz su sağlanması gibi gelişme projelerine de katılıdıklarını vurguluyor.