Afganlar kira ödemeyen ABD askerlerine öfkeli

Abone ol

Afganistan'ın Kunar bölgesindeki Amerikan birliklerinin arkalarında çöp niteliğinde yığınlarca malzeme ve ödenmemiş kira bedelleri bırakarak bölgeden sessizce ayrıldığı bildiriliyor.

Afgan çocuklar, Celalabad'da Sovyet kalıntısı bir tank üzerinde oynuyor. Amerikan birlikleri de kendi döküntülerini bırakmakla suçlanıyor.

Afganistan'ın Kunar bölgesindeki Amerikan birliklerinin arkalarında çöp niteliğinde yığınlarca malzeme ve ödenmemiş kira bedelleri bırakarak bölgeden sessizce ayrıldığı bildiriliyor.

Guardian gazetesinin internet sitesinde haftasonu yayınlanan haberde, Amerikan askerlerinin ayrıca Afganları , kapanmayan bir yara olan ve Afgan hükümetini zayıflatma potansiyeline sahip toprak mülkiyeti sorunu ile karşı karşıya bıraktığı vurgulanıyor.

Emma Graham-Harrison'un kaleme aldığı makalede, Amerikan askerlerinin, Paşengar köyündeki üslerinden gece yarısı sessizce ayrılırken arkalarında bina yıkıntıları, kullanılmaz hale gelmiş araçlar, çöp yığınları ve ödenmemiş kira bedelleri bıraktıkları belirtiliyor.

Köyde üs olarak kullanılan evin sahibi Hacı Necibullah Han, kira bedelinin yüzbinlerce doları bulduğunu, Amerikalıların kaldığı altı yılda sadece ilk yıl kira ödediğini ifade ediyor.

Han, askerler ayrılmadan birkaç hafta önce kirayı hatırlattığı için Amerikan komutanın kendisini uyardığını belirtiyor.

Amerikan birliklerinin, yakınlardaki Naray bölgesinde 90 ailenin mülkiyetindeki küçük toprak parçaları üzerinde kurdukları üssün kira bedellerinin de yıllarca ödenmediğini hatırlatan köylüler, giden askerlerin yerine yerleşen Afgan birlikleri yüzünden topraklarına bir daha kavuşamayacakları kaygısı taşıyor.

Toprak sorunu yüzünden, alanı korumak için gönderilen Afgan askerlerine itaatin de olumsuz etkilenebileceği belirtiliyor.

Arabuluculuk yapmaya çalışan bölge valisi Gül Rahman, Afgan Ulusal Ordusu ve köyün ihtiyarlar heyeti ile görüştüğünü, köylülerin çok öfkeli olduğunu ve alacaklarını talep ettiklerini, ancak kimsenin onları dinlemediğini söylüyor.

Toprak mülkiyeti sorunu

Kunar'daki Amerikan askerleri

Makale şöyle devam ediyor:

"Toprak Afganistan'daki en hassas konulardan biri. 30 yıldır süren savaş boyunca resmi belgeler tahrip edildi, toprak sahipleri ve aileleri hayatını kaybetti ya da mülteci haline geldi ve birçok insan yasal hakları olmayan topraklara yerleşti."

Naray'daki erkek lisesinin müdürü ve Afgan askerlerinin yerleştiği üs alanında toprağı olan Hacı Osman, köylülerin topraklarını teslim etmeyen askerlere karşı öfkeli olduğunu ve bu sorun çözülmezse bazılarının Taliban'a katılmasının mümkün olduğunu belirtiyor.

Vali Rahman'ın, Amerikan askerlerinden kalan malzemenin satışı ile kira borcunun bir kısmının temin edilebileceği önerisine karşı köylüler, bu kalıntıların değersiz olduğu cevabını veriyor.

Afganistan'ın paslanmaya terk edilmiş Sovyet tanklarının kalıntısıyla dolu olduğunu ve 2001'den bu yana Afganistan'da bulunan yabancı birliklerin geride iz bırakmamaya gayret ettiklerini ifade eden makalede, bu şekilde malzeme bırakarak ayrılmalarının Kunar'ın kuzeyindeki ıssız ve yoksul Naray bölgesinde karşılaşılan güvenlik sorunlarından kaynaklı olabileceği, militanların Pakistan sınırından ve Taliban'ın idaresindeki Nuristan eyaletinden bölgeye kolayca sızabildikleri vurgulanıyor.

Makalede, Afgan ordusunun Naray'daki durumla ilgili bir açıklama yapmadığı, Kunar eyalet valisi Fazlullah Vahit'in, toprak sorunu konusunda bilgisi olmadığını, NATO sorumluluğundaki Uluslararası ISAF kuvvetlerinin ise politikaları gereği, iddialar konusunda açıktan yorum yapmayacaklarını bildirdiği ifade ediliyor.

Günün Önemli Haberleri