Afganlar BM merkezini bastı: 8 kişi öldürüldü

Abone ol

Mezar-ı Şerif kentinde ABD'deki Kuran yakma eylemine karşı toplanan bir grup protestocu, buradaki BM binalarına baskın düzenledi; içerideki çalışanlardan en az sekizi yaşamını yitirdi.

Afganistan'ın kuzeyindeki Mezar-ı Şerif bölgesinde bir Birleşmiş Milletler merkezine düzenlenen saldırıda en az sekiz BM çalışanı hayatını kaybetti.

Olayların bir protesto eylemi ile başladığı, ancak daha sonra kontrolden çıktığı ve bir grup öfkeli göstericinin merkeze saldırdığı bildiriliyor.

Protesto eyleminin geçen ay ABD'de bir kilisede Kuran-ı Kerim yakılması ile ilgili olabileceği bildiriliyor.

Polis görevlileri imamların halkı Cuma namazı sonrası gösteriye çağırdığını ve başta barışçı geçen eyleme yüzlerce kişinin katıldığını söylüyor.

Birleşmiş Milletler ölenler arasında çalışanları olduğunu doğruladı. Ancak gelen bilgilerin çelişkili ve akıl karşıtırıcı olduğunu bildirdi.

Sözcü Dan McNorton, "Verileri bir araya getirip teyit etmeye ve ekibimizin ihtiyaçlarına karşılık vermeye çalışıyoruz" dedi.

'Fitili yakılan Kuran ateşledi'

Reuters haber ajansı BM'nin Afganistan'daki temsilcisi Staffan De Mistura, durumu yerinde incelemek üzere bölgeye gittiğini duyurdu.

Görgü tanıkları toplanan yüzlerce temsilcinin içinden bir grubun koparak girişe yöneldiğini anlatıyor.

Belh bölgesi yetkililerinden Münir Ahmed Ferhad, bu grubun kapıdaki muhafızların silahlarını ele geçirip çevreye ateş açtığını, ardından da binayı bastığını söyledi.

Ferhad Associated Press'e "Merkezin bulunduğu alanın dumanla kaplı olduğunu görüyorum" dedi.

Ulaşan ilk bilgilere göre ölenlerden beşi kapıdaki Nepalli güvenlik görevlileri.

Olayın Kuran yakma eylemi ile bağlantısı olabileceği yolunda iddialar var.

20 Mart tarihinde ABD'nin Florida eyaletindeki bir kilisede Wayne Sapp adlı bir vaiz bir Kuran-ı Kerimi ateşe vermişti.

Bu sırada kilisede bulunanlar arasında geçen yıl 11 Eylül'de aynı şekilde bir eylem tehdidi ile şimşekleri üzerine çeken vaiz Terry Jones da vardı.

Afganistan'da pek çok kentte bugün bu olayın protesto edildiği eylemler düzenlendi.

Günün Önemli Haberleri