Afganistan'da ölen İngiliz askeri sayısı 404

Abone ol

Afganistan'da meydana gelen ve altı İngiliz askerinin ölümüyle sonuçlanan patlamaya, ilk belirlemelere göre tahrip gücü çok yüksek bir bombanın neden olduğu açıklandı.

Afganistan'da meydana gelen ve altı İngiliz askerinin ölümüyle sonuçlanan patlamaya, ilk belirlemelere göre tahrip gücü çok yüksek bir bombanın neden olduğu açıklandı.

Bu saldırı İngiltere'nin Afganistan'da verdiği en büyük can kayıplarından biri olarak kayıtlara geçti. 2001 yılından bu yana Afganistan'da ölen İngiliz asker sayısı da 404'e yükseldi.

Bundan daha ağır kayıp verilen tek vaka, 2006 yılında Nimrod tipi bir uçağın düşmesi sonucu 14 askerin ölümüydü.

İngiltere Başbakanı, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı olayı kınayan açıklamalar yapıp üzüntülerini bildirdiler.

Saldırıda ölen askerlerin kimlikleri açıklanmadı ancak ailelerine haber verildiği duyuruldu.

Saldırıya hedef olan Warrior tipi zırhlı aracın, iki araçlık bir devriyenin parçası olduğu, Laşkar Gah'taki üsten çıktıktan kısa süre sonra patlamanın meydana geldiği bildiriliyor.

Saldırının ardından Warrior tipi zırhlı aracın saatler boyunca yandığı da gelen bilgiler arasında.

Saldırıya uğrayan aracın ve ölen askerlerin cesetlerinin İngiliz üssüne getirildiği bildirildi.

Afganistan'ın güneyindeki Helmand, 10 yılı aşkın süre önce Afganistan'daki savaşın başlamasından bu yana yabancı askerlerin en fazla kayıp verdiği bölge.

Taliban, Afganistan'daki haşhaş üretiminin yarısını sağlayan bölgenin denetimini elinde tutmak için güçlü bir direniş gösteriyor. Bu bölge geleneksel olarak Kandahar gibi, Taliban'a yakın duran aşiretlerin bulunduğu bir kesim.

İngiltere'nin Afganistan'daki 9500 askerinin büyük bölümü Helmand'da görev yapıyor. Bölgede binlerce ABD askeri de var.

19 Ocak'ta da ABD yine Helmand bölgesinde büyük kayıplarından birini yaşamış, helikopterleri düşen altı Amerikan deniz piyadesi ölmüştü.

Bu arada Afgan yetkililer, Pakistan sınırı yakınlarındaki Spin Boldak'ta bir pazaryerinde, motosiklete yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu en az dört kişinin öldüğünü duyurdu.

Saldırıda en az dokuz kişi de yaralandı. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı'nın yazıları

Ölen askerlerin ardından Times gazetesi için bir yazı yazan İngiltere Genelkurmay Başkanı David Richards, Afganistan'daki operasyonların 11 Eylül saldırıları ardından başladığını hatırlatıyor. Richards, yazısında "Afganistan, Afgan halkı yüzünden değil, çökmüş bir devlet ve işlemeyen devlet kurumları nedeniyle teröristlerin yuvası haline geldi. Son 10 yıldır bu kurumları yeniden inşa ediyoruz" diyor.

İngiltere Genelkurmay Başkanı'nın yazısı "Afganistan'daki işimiz henüz bitmedi. Ne yazık ki başka ölümler de olacak. Ancak biz, istikrarlı ve daha güvenli bir ülke teslim etmeye kararlıyız" sözleriyle sona eriyor.

Daily Telegraph iç sayfalarında geniş yer ayırdığı haberde askerlerin kullandığı zırhlı aracın Taliban bombalarına dayanamadığını anlatıyor. Gazete İngiltere Başbakanı David Cameron'un, 'kayıpların 2014'te Afganistan'dan çekilme takvimini etkilemeyeceği' açıklamasına da yer veriyor.

Gazete İngiltere Savunma Bakanı Philip Hammond'ın kaleme aldığı bir yazıyı da yayınlıyor bu sabah.

Hammond, 'Bu görevi başarıyla tamamlamak, yaşamlarını feda eden askerlere borcumuzdur' diyor ve Afganistan'da üstlendikleri görevin doğrudan İngiltere'nin güvenliğiyle ilgili olduğunu savunuyor.

Hammond, "Neden hâlâ Afganistan'da olduğumuzu sorgulayanları anlıyorum. Ama ulusal güvenliğimiz bu görevin başarısına bağlı" diyor.

Günün Önemli Haberleri