Afganistan: Taliban bayrağının inmesi yeterli değil
Abone olAfganistan, Taliban'ın Katar'da açtığı büronun alternatif bir temsilcilik görüntüsü vermesinden rahatsızlık yaratmaya devam ettiğini duyurdu.
Afganistan, Taliban'ın Katar'da açtığı büronun alternatif bir
temsilcilik görüntüsü vermesinden rahatsızlık yaratmaya devam
ettiğini duyurdu.
Afganistan'ın barış müzakere heyetinden bir yetkili, ''temsilciliğin Taliban'ın atmasını istemedikleri bir adım'' olduğunu söyledi.
Gerilimi yumuşatmak için devreye giren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Taliban bürosuna asılan bayrak ile Afganistan İslam Emirliği tabelasının Barış Görüşmeleri Bürosu tabelasıyla değiştirileceğini söyledi.
Karzai yönetimi ise, dış güçler süreci Afganların yönetmesine izin verene kadar Afgan heyetin müzakereleri boykot edeceklerini söyledi.
Afganistan'ı rahatsız eden, Taliban'ın büronun BM'nin de
aralarında bulunduğu uluslararası kurum ve kuruluşlarla temas
kurmasını sağlayacağını söylemeleri.
Bölgedeki muhabirler, temsilciğin açılmasıyla Taliban'ın artık sadece bir savaşçı grup olmadığı, siyasi bir kanadının da bulunduğu anlamına geldiğine dikkat çekiyor.
Ancak son büronun niteliği ve yetkilerine uzlaşmazlığın, barış sürecinin önündeki zorlukları da açığa çıkardığına işaret ediliyor.
Afganistan Devlet Başkanı Karzai, önceki gün bir açıklama yaparak "ülkedeki barış süreciyle ilgili tutarsızlıklar olduğunu" belirtmiş, ABD’yle yürüttüğü çift taraflı güvenlik görüşmelerini askıya almıştı.
ABD-Afganistan görüşmeleri Afganistan’daki yabancı askeri güçlerin 2014’te çekilmesinin ardından ABD ordusunun ülkedeki varlığı konusuyla ilgiliydi.
Taliban’dan ABD üssüne saldırı
Bu arada Beyaz Saray'ın Taliban ile doğrudan görüşmelerin başlayacağı açıklamasından kısa bir süre sonra, Afganistan'daki bir Amerikan üssü Taliban saldırısına uğradı.
Dün Bagram Hava Üssü'ne yapılan saldırıda dört ABD askeri öldü.
Taliban sözcüsü Zabühullah Mücaid saldırının arkasında kendilerinin olduğunu açıkladı.
Mücaid, Taliban militanlarının üsse iki büyük roketle saldırdıklarını söyledi.
Afganistan’ın başkenti Kabil’in yakınlarında bulunan Bagram, ABD’nin bu ülkedeki en büyük askeri üssü.
Ateşkes görüşmelerde önkoşul değil
BBC muhabiri Jonathan Beale, ateşkesin yarın başlaması beklenen görüşmelerde bir önkoşul olmadığını ve saldırının bunu hatırlattığını belirtiyor.
Amerika Birleşik Devletleri dün, Taliban'la doğrudan görüşmelere birkaç gün içinde başlayacaklarını açıklamıştı.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Taliban, Katar'ın başkenti Doha'da bir irtibat bürosu açacak ve ilk doğrudan görüşmeler de Doha'da yapılacak.
Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de, Afgan hükümetinin, Taliban'la görüşmek üzere Doha'ya bir heyet göndereceğini açıklamıştı.
Ancak Karzai'yi 'Amerika Birleşik Devletleri'nin kuklası' olarak tanımlayan Taliban, Karzai'yle ya da onun hükümetiyle görüşmeler yapmayı bugüne kadar reddediyordu.
Amerikalı yetkililer, esir değiş tokuşunun Taliban'la yapılacak görüşmelerde konulardan birisi olacağını belirtiyorlar ancak görüşmelerin ilk birkaç haftasının, tarafların birbirlerinin gündemini anlamakla geçeceğini vurguluyorlar.
Görüşmelerin başlaması için Amerikalı yetkililer, Taliban'ın, Afganistan topraklarını başka ülkeleri tehdit etmek için kullanmayacağını ve Afganistan barış sürecine bağlı olduklarını açıklamasını istiyor.
Beyaz Saray yetkilileri, bu gelişmenin, uzun bir yolun ilk adımı olduğunu belirtiyorlar ve görüşmelerin bir başarıyla sonuçlanacağının herhangi bir garantisi olmadığını hatırlatıyorlar.
Bu açıklamanın ardından Taliban da bir duyuru yapmıştı.
Taliban sözcüsü Muhammed Naim, Doha'daki büronun aslî amacının 'Afganlarla buluşmak' olduğunu söyledi.
Naim, Taliban örgütünün Afganistan'ın komşularıyla iyi ilişkiler kurmak istediğini söyledi ve büronun Birleşmiş Milletler, bölgesel ve uluslararası örgütler ve sivil toplum örgütleriyle de temasa geçeceğini belirtti.