Afgan komutandan güvenlik uyarısı
Abone olBBC'ye konuşan Afganistan kara kuvvetleri komutanı, Amerika'yla askerlerin çekilmesine dair anlaşmanın yakında imzalanmaması durumunda ülkesinin korunmasız kalabileceğini söyledi.
Afganistan ordusundan üst düzey bir komutan, Amerika'yla
askerlerin çekilmesine dair anlaşmanın yakında imzalanmaması
durumunda ülkesinin korunmasız kalabileceğini söyledi.
Washington, Amerikalı askerlerin 2014 yılı sonrasında da kalabilmesine izin veren anlaşmanın imzalanması için Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'ye 31 Aralık tarihine kadar süre tanınmasında ısrarlı.
Ama Karzai anlaşmanın gelecek sene görev süresinin dolmasından sonra imzalanmasını istiyor.
BBC'ye konuşan kara kuvvetleri komutanı General Murat Ali Murat, Amerikalıların yardımı olmadan askerlerin zorluk çekeceğini açıkladı.
Muharebe operasyonlarının sonlandığının açıklanmasından dolayı
birçok NATO destekli yabancı asker gelecek sene ülkeden
ayrılacak.
Ama anlaşmanın imzalanması durumunda Afganistanlılara eğitim verecek ve "terör operasyonları yürütecek" 15 bin asker ülkede kalabilir.
Geçen ay "büyük şura" yani aşiretler meclisi toplantısında ABD ile 10 yıllık güvenlik anlaşması yapılmasına onay verilmişti.
Taliban'ın 2001 yılında devrilmesinden bu yana Afganistan'ın ilk ve tek cumhurbaşkanı olan Karzai, gelecek sene Nisan ayında yapılacak seçimlerden sonra görevden ayrılmak zorunda.
'Müzakereler sonlandı'
General Murat Ali Murat "Yabancı güçler olmadan Afganistan ordusunun eğitilmesinde ve silahlandırılmasında büyük zorluk çekeriz." dedi.
Kendisi ayrıca "Afganistan'da yeniden bir iç savaş yaşanacağı görüşüyle hemfikir değiliz ama özellikle seçim döneminde isyancıların oluşturduğu tehditlere karşı daha fazla destek ve olanağa ihtiyacımız var." dedi.
Taliban şiddetinin devam etmesinden dolayı Karzai'nin daha fazla güvence istediği tahmin ediliyor.
Karzai, siviller için "daha fazla bomba ve ölüm" anlamına gelecekse yabancı askerlerin ülkede kalmasına izin vermeyeceğini söylemişti.
Kendisi Kasım ayında 2 bin 500 üyeli aşiretler meclisinin anlaşmayı imzalaması yönündeki baskısına direnmişti.
Geçen ay da Amerikalı askerlerin düzenlediği bir hava saldırısında iki kadın ve bir çocuğun ölmesinin ardından "Amerikalı askerler Afganların yaşamına saygı duymuyor." demişti.
BBC'ye açıklama yapan Beyaz Saray basın sözcüsü Jay Carney "Söylenenlerin aksine Afganistan'da daha fazla gelişme olmasını bekleyemeyiz. Bu anlaşma iyi niyet üzerinden müzakere edilmişti. Müzakereler sonlandı. Ya imzalanır, ya da imzalanmaz. Anlaşmanın imzalanması gerektiği yönünde Washington ve Kabil'deki temsilcilerimizden çıkan mesajın da açık olduğunu düşünüyoruz." dedi.
NATO öncülüğünde kurulan Uluslararası Güvenlik Yardım Gücü (ISAF) tüm ülkenin güvenliğini bu yılın başlarında Afganistan ordusuna devrettiyse de ülkede halen 97 bin yabancı asker bulunuyor. Bunlardan 68 bini Amerikalı.
NATO da 2014 sonrasında ülkede nasıl bulunacağına dair Afgan hükümetiyle ayrı görüşmeler gerçekleştiriyor. Görüşmeler Amerika'yla olası anlaşmanın akıbetinden etkileniyor.
Afganistan'ın kuzeyinde bulunan Mezarı Şerif'i ziyaret eden yeni Alman savunma bakanı Ursula von der Leyen de aynı endişeleri dile getirdi.
Von der Leyen "Hukuki çerçeve olmasını önemsiyoruz. ISAF'ın görevi sona yaklaşıyor ama burada çok fazla başarımız oldu ve bunu korumak istiyoruz." dedi.