AFAD'dan son dakika açıklama! Her 3-4 dakikada bir derem oluyor! 6'dan büyük artçılar olacak!

Abone ol

AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar,  “Artçı sarsıntılar devam edecek. Bir bölümü 6 ve üzerine çıkabilir. Hasarlı binalara girilmemesi büyük önem taşıyor. Her 3-4 dakikada bir artçı sarsıntı meydana geliyor” dedi.

AFAD'dan derem bölgesindeki vatandaşlara yeni uyarı geldi. AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar,  “Artçı sarsıntılar devam edecek. Bir bölümü 6 ve üzerine çıkabilir. Hasarlı binalara girilmemesi büyük önem taşıyor. 4 ayda kaydettiğimiz deprem sayısını 13 günde kaydettik. Her 3-4 dakikada bir artçı sarsıntı meydana geliyor.” açıklamasını yaptı. Tatar şu ifadeleri kullandı:

- Artçı sarsıntı 6 bin 40'a ulaştı. 4-5 arası 436, 5-6 arası artçı sarsıntı sayısı 40 olarak ölçüldü. Bir de 6,6 büyüklüğünde sarsıntı var.

- 7.7 büyüklüğündeki depremin şiddeti 12'dir. 7.6'lık ikinci depremin şiddeti de 10 şiddetine karşılık gelmektedir.

7.3 metre yer değiştirdi

- Doğu Anadolu Fay Zonu'nun 5 ayrı kolunun kırıldığını biliyoruz. Bu kırılan segmentlerin yanı sıra Malatya Doğanşehir'de 25 kilometrelik hat boyunca kırılmalar meydana geldiğini biliyoruz.

- Sahada ölçülen en yüksek yer değiştirme miktarı 3 metre. Yer kabuğu yüzeyde yaklaşık 7.3 metre yer değiştirmeye maruz kalıyor. 30 katrilyon jul enerji açığa çıkmış durumda.

Haiti depreminin 15 katı

- Kabaca kıyaslayacak olursak bir atom bombasının enerjisi 15 trilyonken bu depremlerin değeri 30 katrilyona kadar çıkıyor. Yine 7 büyüklüğünde meydana gelen ve yıkıcı etkisini gösteren Haiti depreminde ortaya çıkan enerjinin büyüklüğü de 2.1 katrilyon jul olarak hesaplanmış durumda.

- Özellikle sosyal medyada sıklıkla paylaşılan görüntülerden bir tanesi, deprem sırasında gökyüzünde şimşek çakmasına benzer yoğun bir ışık kütlesinin oluştuğunu görürsünüz. Bunlar son derece olağan görüntülerdir. 8-9 kilometre derinlikte yer kabuğu bir fay boyunca kırılıyor ve bu kırılma sürtünme düzlemi boyunca ilerliyor. Bu kadar büyük sürtünme etkisi ile bu fayın kırıldığı hat boyunca şiddetli şekilde şimşek çakmasına benzer ışık kütlesinin oluşması doğaldır.

Günün Önemli Haberleri