AFAD bünyesindeki hesap 20 milyon Türk Lirası
Abone olBaşbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Soma’daki maden kazasıyla ilgili etkili bir koordinasyonun ortaya konduğunu belirterek, AFAD bünyesindeki ...
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Soma’daki maden kazasıyla ilgili etkili bir koordinasyonun ortaya konduğunu belirterek, AFAD bünyesindeki hesabın 20 milyon Türk Lirası olduğunu dile getirdi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın başkanlığında Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda (AFAD) toplandı. Yüksek Kurulu’nun gündemini Irak’ta yapılan insani yardımlar, Türkiye’de misafir edilen Suriye vatandaşları için yürütülen çalışmalar, Türkiye Afet Müdahale Planı’na ilişkin düzenlemeler, Afete Hazır Türkiye Kampanyası’na ilişkin değerlendirmeler, Türkiye Afet Yönetimi Strateji Belgesi’ne ilişkin gelecek planlamaları ve AFAD İl Teşkilatlarının ekip, ekipman ve kapasite gelişimine yönelik detaylar gibi konu başlıkları oluşturuyor. Atalay, yaptığı açılış konuşmasında, afete hazırlık ve afetle mücadelenin çok yönlü bir koordinasyonu gerektiğini ve bütün kurumların aktif katılımını gerektirdiğini belirterek, en öne alınan konunun ’bu etkili koordinasyonun nasıl sağlanacağı’ olduğunu ifade etti. Şu anda Türkiye’deki afet ve acil durumla ilgili koordinasyonunun birçok ülkede örnek alınan seviyeye ulaştığına dikkati çeken Atalay, bütün kurumların çok daha aktif rol aldığını ve hedeflerinin kamu imkanlarının daha profesyonel bir şekilde nasıl kullanılacağı olduğunu söyledi. Atalay, "Şu anda sıfır nokta dediğimiz afet, acil durum olduğunda bütün kurumlarımızın alarma geçmesi, hangi kurumumuz ne yapacak onu bilmemiz noktasına geldik. Artık bütün kurumlarımız daha çabuk harekete geçiyorlar. Daha fazla koordinasyonu sağladık" dedi.
“AFETLERE HAZIRLIKLI OLMAK AFETLE MÜCADELENİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI”
Yürütülen çalışmalardan birisinin de ’afet öncesine hazırlık’ olduğunu belirten Atalay, "Afetlere hazırlıklı olmak afetle mücadelenin önemli bir parçası. Okullarda afet eğitimi çalışması yürütülüyor. Deprem olduğunda ilk anda neler yapılacak bunları çocuklarımız bilecek. Afete hazır aile, bunu da afet öncesi hazırlık olarak bunu sürdürüyoruz. Mümkün olabildiğince bütünleşik bir afet yönetim sistemi, her şeyden önce tabii mümkün olabildiğince en erken şekilde hazırlıklı olmak. Etkili ve hızlı müdahale. İyileştirme, meydana gelen hasarları, olumsuzlukları bunları iyileştirme. Zarar azaltma, bu aşamada yaşadığımız afetlerden dersler çıkararak yeni tedbirler almak" diye konuştu.
“DEPREM SİGORTASI İLE İLGİLİ YASAYI TEKRAR YENİLEDİK”
AFAD’ın yaptığı yeni çalışmalar hakkında bilgi veren Atalay, "Lojistik depolar konusu gündeme getiriliyordu. Van depremine kadar devlet bütün lojistiği Kızılay’dan almak durumundaydı. Alternatif lojistik depolar kuruldu. 27 merkezde lojistik depolar kuruldu. Bundan sonra afet veya deprem olduğunda lojistik sıkıntısı çekilmeyecek. Her ilimizde, ildeki risk durumuna göre afet yönetim binası yapma kararı aldık. Deprem sigortası ile ilgili yasayı tekrar yeniledik. Deprem sigortası yaptırma oranı çok düşüktü. Yeni yasayla deprem sigortası yaptırmadıkça elektrik, su abonesi yaptırılmıyor. Kentsel dönüşüm yasasını çıkardık. Bütün bina stoklarımızın gözden geçirilmesi çalışması yürüyor. Bütün bu çalışmaların içinde bir eylem planımız var, adım adım yürütüyoruz. Son yıllarda yapılan önemli çalışmalar ki Van depremi bizim yaşadığımız son deprem oldu. Oradaki devletin ve sivil toplum kuruluşlarının yürüttüğü koordinasyonlu çalışma dünyada örnek oldu. Biz, yine de Van’dan başka dersler aldık. Böyle durumlarda daha koordineli olmak için dersler aldık ve faydalandık" ifadelerine yer verdi.
“BU KADAR BÜYÜK BİR NÜFUS, KAMPLAR EN SORUNSUZ ŞEKİLDE YÜRÜTÜLÜYOR"
Atalay, Suriye’den gelen sığınmacılara ilişkin, "Şu anda 22 tane kampımız var. Her birisi şehir gibi, 35-40 bin nüfuslu kamplarımız var. 218 bin 632 kişi kalıyor kamplarda. Suriyeli sığınmacı sayısı toplamda 1 milyon 50 bin kişidir. Bu kadar büyük bir nüfus, kamplar en sorunsuz şekilde yürütülüyor" dedi.
Soma’daki maden kazasıyla ilgili etkili bir koordinasyonun ortaya konduğunu anlatan Atalay, Başbakanlık olarak başlatılan yardım kampanyasını hatırlattı. Toplanan yardımların oradaki mağdur vatandaşlar için harcanacağını belirten Atalay, hesapların sadece Soma mağdurları için açıldığını ve AFAD bünyesindeki hesabın 20 milyon Türk Lirası olduğunu dile getirdi.
Toplantıya, Beşir Atalay’ın yanısıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan katıldı.
(İHA)