Af tartışması Meclis'te tansiyonu yükseltti
Abone olMHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, FETÖ'cü hakimlerin karar verdiği davaların başka bir şeye gerek kalmaksızın yenilenmesi gerektiğini söyledi. Af tartışmalarının da yaşandığı genel kurulda CHP ve MHP'li vekiller birbirlerinin üstüne yürüdü.
MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, FETÖ'cü hakimlerin imzası
bulunan kararların başka bir şeye gerek girmeden yargılanmalarının
yenilenmesi gerektiğini söyledi. Yıldız'ın konuşması sonrası
gündeme gelen af tartışmaları Meclis'te tartışmaya neden oldu. Bazı
MHP'li vekillerin CHP sıralarına yürümesi üzerine gerginlik
yaşandı.
MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, 2019 yılı bütçeleri üzerinde TBMM Genel Kurulunda görüşlerini dile getirdi. Görüşmelerde konuşan MHP'li Yıldız, FETÖ mensubu hakim ve savcıların imzası bulunan kararların yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Yargılanmanın yenilenmesi müessesinin mevcut biçimiyle durması halinde bu işin içinden çıkılmasının mümkün olmadığını kaydeden Yıldız şöyle konuştu:
"FETÖ'cü hakimlerin imzası bulunan kararlar, başka birşeye gerek görmeden zorunlu olarak yargılanmanın yenilenmesi sebebi sayılmalıdır. Maddi hakikate ve adalete ulaşmak için bahsedilen kararlarla ilgili olarak zorunlu yeniden yargılama yolu geciktirilmeden açılmalı, bu konuyla ilgili yakında sunacağımız kanun teklifinin tüm partilerin samimiyetle desteklemesini bekliyoruz."
GENEL KURUL'DA "AF" TARTIŞMASI
Bunun üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel,
teklifle ilgili ilk "af" diyenin MHP olduğunu öne sürdü.
"Seçimden önce bir af vaadinde bulundular, seçimden sonra şartlı ceza indirimine çevirdiler." diyen Özel, cumhur ittifakının bu teklif ve andımızla ilgili karar sonrası bitme noktasına geldiğini savunarak, "Ne andımızda bir değişiklik var ne afta bir değişiklik var ama nereden geldiyse geldi, siyasi bir vahiy geldi, tekrar ittifak noktasına, aday göstermeme noktasına geldiniz." ifadelerini kullandı.
Özel'in bu sözlerine bazı MHP milletvekilleri tepki gösterdi ve CHP sıralarına yürümek istedi. TBMM Başkanvekili Levent Gök, milletvekillerinin yerine oturmasını isteyerek, "Böyle bir tablo söz konusu olamaz, grup başkanvekilleri, herhalde grupları adına cevap verecek ehliyettedirler." değerlendirmesinde bulundu.
Bunun üzerine söz alan MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül, partisinin teklifin ilk defa gündeme geliş şekli şartlı ceza indirimi olmasına rağmen, teklif başvurusu yapıldığı andan itibaren bunu "af" olarak lanse edilmesine itiraz ettiğini söyledi. Bülbül, "İttifakla alakalı mesele, görüşme süreçleri ve yerel yönetimlerle alakalı ittifakın yapılmasının zorluğuyla alakalıydı. Bu süreçte, fikir aykırılıkları ortaya çıkmış olabilir." şeklinde konuştu.