Af Örgütü: Suriye'de gazeteciler tüm tarafların hedefi
Abone olUluslararası Af Örgütü, Suriye'de görev yapan gazetecilerin çatışmanın tüm taraflarının hedefinde olduğunu ve son iki yılda en az 36 gazetecinin öldüğünü duyurdu. Dünya Basın Özgürlüğü gününde, IFJ'den ise Türkiye'ye eleştiri var.
Uluslararası Af Örgütü, Suriye'de devam eden çatışmalarda gazetecilerin tüm silahlı güçler tarafından hedef alındığını açıkladı.
Kuruluş Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde yayımladığı raporunda, 2011 yılından bu yana devam eden isyanda, gazetecilerin öldürüldüğünü, keyfi olarak tutuklandığını ya da alıkonulduğunu; kaybedildiğini ve işkence gördüklerini belirtti.
Af Örgütü'nün raporuna göre, Suriye'de son iki yılda öldürülen gazeteci sayısı en az 36.
Merkezi Londra'da bulunan örgüt, Suriye'deki gazetecilerin dünyaya neler olup bittiğini anlatmak pahasına hayatlarını tehlikeye attıklarının da altını çizdi.
Kuruluşa göre, gazeteciler, kendilerine yönelik saldırıların büyük çoğunluğunda, doğrudan hedef seçiliyorlar.
Suriye yönetimi, ülkede 1963 yılında yürürlüğe konan olağanüstü hal yasasını 2011 yılı Nisan ayında kaldırmasına rağmen, gazetecilere yönelik ihlallerin sürdüğü yolunda haberler yapılıyor
"Türkiye dünyanın gazeteci hapishaneleri arasında"
Dünya Basın Özgürlüğü gününde bir açıklama yapan Brüksel merkezli Uluslararası Gazeteciler Federasyonu ise dünyada gazetecileri en çok hapseden ve bu nedenle protesto edilen dört ülke arasında Türkiye'yi de saydı.
Kuruluş, Çin, İran, Türkiye ve Eritre'nin Brüksel büyükelçiliklerine gönderdikleri mektuplarda, bu ülkeleri gazetecileri serbest bırakmaya çağırdı.
Federasyon açıklamasında, Türkiye'deki üyesi Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın tahminlerine göre ülkede 66 gazetecinin hapiste olduğunu da belirtiyor.
Açıklamada, Eritre'de en az 18 gazetecinin hapiste olduğu, Çin'de ise 2012 yılında 30'dan fazla gazetecinin tutuklandığı da belirtiliyor.