Adli Kolluk Yönetmeliği’ndeki değişiklikler iptal!
Abone ol17 Aralık operasyonundan 4 gün sonra yürürlüğe konulan Adli Kolluk Yönetmeliği’ndeki değişiklikler yargı kararıyla iptal edildi.
Danıştay 10. Dairesi, 17 Aralık operasyonundan 4 gün sonra gizli soruşturmalarda savcıların başsavcıları, adli kolluğun ise mülki idare amirini bilgilendirmesi uygulaması getiren, yürürlüğe konulan Adli Kolluk Yönetmeliği’ndeki tüm değişikliklerin yürütmesini durdurdu; değişiklikler bir başka deyişle tüm değişiklikler yargıdan döndü.
Danıştay’ın yönetmeliğe verdiği yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde bu düzenlemelerin “açıkça hukuka aykırı” olduğu vurgulandı. İşte Danıştay'ın o kararı:
“Yapılacak böyle bir düzenlemede adli makamların yargı sürecine ilişkin görev ve yetki alanına herhangi bir şekilde müdahalede bulunulamayacağı açıktır. (...) Esasen yargı alanının, kuvvetler ayrılığı ilkesi gereği ancak yasayla düzenlenmesi mümkündür”
“Adli kolluk hizmetlerinde cumhuriyet savcısının başında olduğu hiyerarşik düzeni, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Yasası’na aykırı biçimde değiştiren yukarıda içeriği aktarılan yönetmelik hükümleri; davalı idarelere yasayla tanınan idari düzenleme yetkisinin aşılması suretiyle yargı alanını düzenlemeleri nedeniyle yetki yönünden açıkça hukuka aykırı bulunmaktadır. ...yönetmelik hükümleri, telafisi güç veya imkansız zararlara yol açabileceği sonucuna varılması nedeniyle yürütülmelerinin durdurulmaları gerekmektedir.”
Alican Uludağ’un Cumhuriyet’teki haberine göre, Danıştay, adli makamların yargı sürecine ilişkin görev ve yetki alanına “herhangi bir şekilde müdahale bulunulamayacağı”nı vurguladı.
İŞTE DURDURULAN MADDELER:
-Mülki idare amirine yani valiye adli kolluk sorumlusunu belirleyebilme yetkisi
-En üst dereceli kolluk amirinin ise; il emniyet müdürü veya jandarma komutanı olduğunu da düzenleyebilme yetkisi
-Adli kolluk görevlerine ilişkin emir ve talimatları savcının değil Cumhuriyet Başsavcısı'nın vermesi uygulaması
-En üst dereceli kolluk amiri adlî olayları, mülki idare amirine derhal bildirmesi
-Telefon dinlemesi yapılan gizli soruşturmaların aşamaları hakkında cumhuriyet savcısının Cumhuriyet Başsavcısı'na yazılı olarak bilgi vermesi zorunluluğu
-En üst dereceli kolluk amirine, adlî kolluk görevlileri üzerinde “gözetim, denetim, planlama ve gerektiğinde diğer idari tedbirleri alma ve iş bölümünü yapma” yetkisi
BAZI MADDELERİN YÜRÜTMESİ GEÇİCİ OLARAK DURDURULMUŞTU
İstanbul Barosu adına avukat Atilla Özen’in, yönetmelik değişikliklerine karşı açtığı davayı görüşen Danıştay 10. Dairesi, davalı İçişleri ve Adalet Bakanlıkları’nın savunması alınıp yeniden bir karar verilinceye kadar yönetmeliğin bazı maddelerinin yürütmesini geçici olarak durdurmuştu. Bakanlıkların 9 Ocak 2013 tarihli bu karara yaptığı itirazı da Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu reddetmişti.