Adil Zozani'den Meclis Başkanı'na mektup!

Abone ol

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Meclis Başkanı Cemil Çiçek' e bir mektup yazarak İnternet medyasının sıkıntılarını dile getirdi.

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Cemil Çiçek'e yazdığı mektupta halkın haber alma hakkının önemine vurgu yapan Adil Zozani, İnternet habercilerinin Meclis çalışmalarını yakından takip etmesine olanak verilmesini istedi.

İnternet medyasının dünyada geldiği nokta itibariyle oldukça önem arzettiğini vurgulayan Zozani, internet medyası muhabirlerinin Meclis İçtüzüğünün 168’inci Maddesindeki yasal hükümler nedeniyle Meclis çalışmalarını yakinen takip edemediğine vurgu yaparak, bu konunun önemle incelenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Zozani'nin Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e yazdığı mektup şöyle:

PARLAMENTO ÇALIŞMALARI BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE ENGEL OLMADAN YAKINEN TAKİP EDİLMELİ

Bilgi ve iletişim teknolojisinin günümüzde geldiği nokta itibari ile toplumun doğru bilgilenmesi ve sorgulama mekanizmaları daha da önem arz etmektedir. Ülkemizdeki yaşanan demokratikleşme sancılarının önündeki en önemli engellerden birinin basın ve ifade özgürlüğü olduğunu göz önünde bulundurursak, ülkedeki kanun koyucu kurum olan Meclis’in bu bağlamda önemli bir sorumluluğu olduğunun altını çizmek gerekir. Özellikle, siyasi partilerin ve parlamentonun denetimini gerçekleştirmek, temsiliyetini yaptığımız halkımıza ve kamuoyuna doğru bilgi vermek adına, parlamento çalışmalarının basın özgürlüğü önünde herhangi bir engel olmadan, yakından takip edilmesi çok büyük önem arz etmektedir.

İNTERNET MEDYASI MUHABİRLERİ MECLİS ÇALIŞMALARINI TAKİP EDEMİYOR 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin çalışmaları; Meclis İçtüzüğünün 168’inci Maddesi ile “TBMM Basın ve Yayın Mensupların Çalışmaları Hakkındaki Yönetmenlik”in 4’üncü Maddesinde yer alan hükümler doğrultusunda yazılı ve görsel medya mensupları tarafından izlenilmekte ve toplumun takip edilmesi sağlanmaktadır. Ancak yazılı ve görsel medyanın yanında hızla gelişen internet haberciliğinin/medyasının öneminden hareketle, haber akışını sağlayan internet muhabirlerinin; Meclis İçtüzüğünün 168’inci Maddesindeki yasal hükümler nedeniyle Meclis çalışmalarını yakinen takip edemediği görülmektedir.

İNTERNET MEDYASI MUHABİRLERİ İÇİN YÖNETMELİK TEKRAR DÜZENLENMELİ 

TBMM’nin şeffaflaşması ve çalışmalarının Meclisin aslî sahibi olan millet tarafından yakinen takip edilmesi, hızlı bilgi akışının sağlanması ve bu bağlamda basın özgürlüğü önündeki bir engelin kalkmasının demokratikleşme önünde önemli bir adım olarak gördüğümü belirtmek isterim. Bu inancımla; İnternet medyasında çalışan muhabirlerin de; Meclis Genel Kurul ve Komisyon çalışmalarını takip edebilmelerinin sağlanması noktasında, Meclis Başkanı olarak bir inisiyatif alacağınızı ümit eder ve bu bağlamda İçtüzüğün 168’inci Maddesi’nin “TBMM Basın ve Yayın Mensupların Çalışmaları Hakkındaki Yönetmenlik”in tekrardan düzenlenmesi hususundaki talebimi arz ederim.

Günün Önemli Haberleri