Adana'da sudan Anayasa tartışması!

Abone ol

Adana'da düzenlenen "Suyun Özelleştirilmesi" konulu konferans, Anayasa değişikliğine kurban gitti.

Türkiye Mimarlar Mühendisler Odası Birliği ile Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nin düzenlediği "Suyun Özelleştirilmesi" konulu konferans, konuşmacıların Anayasa değişikliğine yönelik uzun eleştirel konuşmaları yüzünden gölgede kaldı.

Ziraat Mühendisleri Odası toplantı salonunda düzenlenen konferansın açılış konuşmasını Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın yaptı. Günaydın, Suyun Özelleştirilmesi konferansı için bir araya gelen topluluğa içinde bulunduğu hassasiyeti ifade ettikten sonra yaklaşık 45 dakika Anayasa değişikliği hakkındaki görüşlerini dile getirdi. Günaydın, 45 dakikalık konuşmasında ki siyasi göndermelerin ardından konferansın konusuna geri döndü. Türkiye'de kişi başına 1500 metreküp su düştüğünü kaydeden Günaydın, "Standartlara göre su zengini değiliz ancak komşularımızın durumuna bakarsak avantajlı olduğumuz söylenebilir" dedi. Türkiye'nin 112 milyar metreküp su potansiyeli olduğuna dikkat çeken Günaydın bu potansiyelin ancak 40 milyar metreküpünün kullanıldığını belirtti.

40 milyar metreküp suyun dörtte üçünün tarımda kullanıldığını kaydeden Günaydın, suyun kamu kaynağı biçiminde kullanılması gerektiği görüşünü savundu. Günaydın, "En son yapılacak şey suyun sermayeye teslim edilmesidir" diyerek suyun özelleştirilmesine karşı olduğunu dile getirdi.

Geçtiğimiz aylarda İstanbul'da düzenlenen "Su Formu" için "Suyun sermayenin emrine nasıl verileceğini kararlaştıran bir platform" yakıştırmasını yapan Günaydın, organizasyona ev sahipliği yapan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'na da yüklendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakülte Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birgül Ayman Güler da; yaklaşık 40 dakika "Anayasa Değişikliği" hakkında konuştu.

Güler, 1982 Anayasa’nın savunmadığını ancak geçen 30 senelik süreçte söz konusu anayasanın içeriğinin büyük oranda değiştiğini, getirilen değişiklik paketi ile gelinen noktadan ilerleme yerine mantık olarak geri dönüş yaşanacağını savundu. Katılımcılar konuşmalarının büyük bölümünü hükümetin Anayasa paketine yönelik eleştirilerine ayırınca, yoğun gündem sebebiyle vakit darlığı çeken gazetecilerin birçoğu, Prof. Güler’in “Suyun Özelleştirmesi” hakkındaki görüş ve düşüncelerini dinleyemeden ayrılmak zorunda kaldı.

Günün Önemli Haberleri