Adaler Divanı'ndan BAE'ye soğuk duş: Bunu beklemiyorlardı!
Abone olUluslararası Adalet Divanı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin abluka kararının uygulamasında Katarlı vatandaşlara yönelik hak ihlali olduğuna hükmetti.
Merkezi Hollanda'nın başkenti Lahey'de bulunan
UAD, BAE'nin, "Her Türlü Irk Ayrımcılığının Tasfiye Edilmesine
Dair Uluslararası Sözleşme"yi ihlal ettiği
gerekçesiyle Katar'ı haklı buldu.
Mahkeme, BAE'nin bazı önlemler alması ve bundan sonra iki tarafın ortalığı gerecek hareketlerden kaçınmaları gerektiğini karara bağladı.
UAD, yaşanan kaybın BAE tarafından telafi edilmesini ve bağlayıcı olan mahkeme tarafından belirlenen bazı önlemler alması gerektiğini kaydetti.
BAE, KATAR'LA GÖRÜŞMEYE YANAŞMIYOR
UAD, BAE'nin abluka kararından etkilenen ailelerin birleşiminin
tekrar sağlanması, Katarlı öğrencilere eğitimlerini tamamlama
imkanı verilerek, bu öğrencilerin eğitimlerini başka bir ülkede
devam ettirme isteği durumunda tüm eğitim kayıtlarının tahsis
edilmesi ve Katar vatandaşlarının BAE'deki tüm mahkeme ve yargı
organlarına erişimlerinin sağlaması gerektiğini belirtti.
Mahkeme, Katar'ın BAE'ye görüşme önerisinde bulunarak bu zamana kadar elinden geleni yaptığını, BAE'nin ise buna yaklaşmadığını kaydetti.
KATAR'IN BAE'YE DAVA AÇMASI
UAD, Haziran ayında Katar'ın, BAE aleyhine açtığı davanın gerekçesinin 'ayrımcılık ve Katar halkına yönelik insan hakları ihlalleri' olduğunu bildirmişti.
Uluslararası Adalet Divanı (UAD) açıklamasında, Katar'ın, "Her Türlü Irk Ayrımcılığının Tasfiye Edilmesine Dair Uluslararası Sözleşme"nin BAE tarafından ihlal edildiği gerekçesiyle divana başvurduğu belirtilmişti.
Açıklamada ayrıca, Doha yönetiminin Katarlıların BAE'den sınır dışı edildiğini, ülkeye alınmadığını ve hava sahası ile limanların Katar vatandaşlarına kapatıldığını iddia ederek, BAE'yi ayrımcılıkla suçladığı ifade edilmişti.
Şikayetlerin arasında BAE'deki 'Al Jazeera' televizyonunun ofislerinin kapatılması, Katar halkının düşünce özgürlüğünün kısıtlanması ve nefrete teşvik konularının da yer aldığı kaydedilmişti.
KÖRFEZ KRİZİ
Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır yönetimlerinin, 5 Haziran 2017'de Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri ve ekonomik abluka uygulamaları Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.
Katar, BAE'ye karşı 21 Aralık 2017'nin ardından 3 Ocak, 14 ve 25 Şubat ile 4 Mart tarihlerinde hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Birleşmiş Milletler'e (BM) başvuruda bulunmuştu. Doha yönetimi, Bahreyn'i de iki kez hava sahası ihlali yaptığı gerekçesiyle BM'ye şikayet etmişti.
Buna karşın BAE de Katar'ın 5 yolcu uçağını taciz ettiğini ileri sürmüştü.