Açlık sınırının yeni rakamı belli oldu!
Abone olTürk-İş'in araştırmasına göre, Nisan ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 167, yoksulluk sınırı ise 3 bin 801 lira olarak hesaplandı.
Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve
temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine
yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptırdığı 'açlık ve
yoksulluk sınırı' araştırmasının Nisan ayı sonuçlarını
açıkladı.
Araştırmanın sonuçlarına göre, yerel seçimlerin ardından mutfak harcamalarını temel oluşturan birçok gıda fiyatı artış gösterdi.
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 167 lira 17 kuruş olarak belirlendi.
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 801 lira 85 kuruş oldu. Bekar bir işçinin yaşama maliyeti (yoksulluk sınırı) bin 387 lira oldu.
Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması
gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,58
oranında arttı.
SÜT, YOĞURT, PEYNİR FİYATLARI
DEĞİŞMEDİ
Yılın ilk dört ayı itibariyle artış oranı yüzde 7,91 oldu. Gıda enflasyonunda on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 15,29 oranında, geçen yılın aynı aynına göre iki katı oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 10,72 olarak hesaplandı.
Gıda enflasyonunda iki ay itibariyle artış oranı yüzde 15,29 oranında, geçen yılın aynı ayına göre iki katı oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 10,72 olarak hesaplandı.
Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatlarında nisan ayı itibariyle, süt, yoğurt, peynir grubunda; süt fiyatı değişmedi.
Yoğurt fiyatında ise az da olsa fiyat artışı oldu. Peynirde
geçen ay artış yönünde eğilim gösteren fiyatların, bazı marketler
tarafından yürütülen kampanyaların da etkisiyle, bazı markalardaki
indirim nedeniyle ortalamada biraz geriledi.
ET FİYATLARI MUTFAĞI OLUMSUZ
ETKİLEDİ
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta özellikle kuşbaşı et fiyatındaki artış mutfak harcamasını olumsuz etkiledi.
Kıyma et fiyatı ise bazı marketlerde artış olmasına rağmen ortalamada değişmedi. Geçen ay kilogram fiyatı 58,90 lira olan ve fakat hesaplamada dikkate alınmadığı vurgulanan bonfilenin fiyatı bu ay 60,90 liraya yükseldi.
Mevsimi bitmekte olan balık fiyatı yükselirken tavuk fiyatı aynı
kaldı ancak gelecek ay tavukta fiyat artışı bekleniyor. Yumurtanın
tanesi ise 1 kuruş ucuzladı. Sakatat ürünlerinin fiyatı yine
değişmedi. Bakliyat fiyatları ise aynı kaldı.
YAŞ SEBZE FİYATLARI
ARTTI
Yaş sebze-meyve fiyatı mutfak harcamasını olumsuz etkiledi. Mevsim değişikliğine bağlı olarak bazı sebze-meyveler pazarda azalırken mevsim ürünleri fiyatı daha da yükselmiş olarak yerini aldı.
Ortalama sebze fiyatı bu ay kilogramda 7 kuruş artışla 3,16 lira oldu. Meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay daha da yükselerek 3,44 lira olarak hesaplandı.
Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; gıda harcamasında önemli ağırlığı olan ekmek fiyatı değişmedi. Aynı şekilde bu grupta yer alan ürünlerin fiyatı genelde aynı kaldı.