Acılı ailelerin artık mezar taşları var!
Abone olTTK Genel Müdür Yardımcısı Çetin Onur, Karadon Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında 8 ay önce meydana gelen grizu patlaması sonucu ölen Dursun Kartal ile Engin Düzcük'ün cesetlerine ulaşıldığını bildirdi.
Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü
Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında, 17 Mayıs
2010'daki patlamanın ardından Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın
cesedine zorlu süreçlerden geçilerek 8 ayda ulaşılabildi.
Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese
Müdürlüğü'ne ait maden ocağında 8 ay önce meydana gelen grizu
patlaması sonucu ölen Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cesetlerine
ulaşıldığı açıklandı.
Madencilerin yığınların altında cenazesini bulamayan ekipler, eksi 540 metre derinlikten eksi 735 metreye kadar inen ve eksi 720 kodunda ızgara bulunan kuyuya düştükleri üzerinde durmuş, ancak içi su dolan kuyudan işçileri kurumun imkanlarıyla çıkarmanın mümkün olmadığını belirlemişti.
TTK yetkililerinin, facianın ardından Çin Büyükelçiliği
vasıtasıyla çağırdığı kuyuyu dizayn eden profesör ve yardımcısı
haziran ayında incelemelerde bulunmalarının ardından ülkelerine
dönmüş, bir süre sonra Kurum'a, teklifleriyle dönüş
yapmışlardı.
Tüm bu gelişmelerin sonucu şirketin 19 kişilik Çinli ekibi, kurum madencileriyle birlikte çalışmaları sonucu kuyudaki metrelerce küp suyu boşaltmış, tonlarca hurdayı temizleyerek 8 ayda cesetlere ulaşabildi.
AİLELER VE YAŞADIKLARI
Grizu faciasında yakınlarını kaybetmenin acısına cenazelerinin bulunamaması eklenen Düzcük ve Kartal ailesi, 8 aylık süreçte zor günler yaşamıştı.
Yaklaşık 3 yıl önce aşçılık yaptığı firmanın iş yerini kapatmasıyla madenciliğe başlayan 2 çocuk babası Düzcük'ün, kızları 3 yaşındaki Sıla ve 8 yaşındaki Beyza da anneleri Hayriye Düzcük ile büyük üzüntü yaşamıştı.
Dursun Kartal'ın Pamukkale Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde öğrenim gören oğlu Turgut Kartal ile bilgisayar mühendisliğinde eğitimine devam eden kız kardeşi Tülay'ın çocuklarının yanı sıra babası da yıllar önce kömür ocağında hayatını kaybeden madencinin eşi Gülhizar, bir an önce cenazelere ulaşılmasını beklemişti.
Şili'de yerin 624 metre altında 2 ay mahsur kalan 33 işçinin 13 Ekim 2010'da kurtarılma çalışmalarını televizyondan hüzünle izleyen Düzcük ve Kartal ailesi, cenazelerinin halen çıkarılamamış olmasına tepki göstermişti.
Grizu patlamasıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı inceleme raporunda TTK yüzde 30, işçilerin çalıştığı Yapı-Tek firması yüzde 70 kusurlu bulunmuştu.