Acil durumda kontrolü sürücüden devralan direksiyon

Abone ol

Ford, Almanya'daki tesisinde çarpışma riskini saptayınca kontrolü sürücüden devralma yeteneğine sahip bir direksiyon üzerinde çalışıyor.

Ford, Almanya'daki bir tesisinde çarpışma riskini saptayınca kontrolü sürücüden devralma yeteneğine sahip bir direksiyon üzerinde çalışıyor.

Engelden Kaçınma (Obstacle Avoidance) sisteminin önce tehlike hakkında sürücüyü uyardığı ve sürücünün tepki vermemesi durumunda arabanın kontrolünü devraldığı bildirildi.

Ford'un yanısıra başka otomobil üreticilerinin de benzer bir proje içinde olduğu biliniyor.

Piyasa gözlemcileri şu an deneme aşamasındaki sistemin geleceğin ''sürücüsüz arabaları'' yönünde atılmış yeni bir adım daha olduğunu söylüyor.

İnsan hatası azalıyor

Engelden Kaçınma sistemi yolda 200 metrelik bir mesafeyi tarayan üç radar, bir dizi ultrasonik sensör ve bir kameradan oluşuyor.

Arabaya monte edilen bir ekranda önce çarpışma riskini gösteren bir uyarı işareti beliriyor ve ikaz sesi duyuluyor.

Ford'un Avrupa'dan sorumlu ürün geliştirme bölümü başkan yardımcısı Barb Samardzich, ''Farzedelim ki yolda gidiyorsunuz, aracın sağından ya da solundan görüş alanınıza son anda giren bir yaya veya başka bir araç peyda oldu. İşte bu noktada Engelden Kaçınma sistemi devreye giriyor.'' diyor:

''Sürücü frene basarak ya da direksiyonu kırarak tepki vermezse, sistem kontrolü devralıyor.''

Bu son sistem Ford'un halihazırda varolan güvenlik özelliklerine ilaveten geliştirilmekte.

Projeye başka üreticile de dahil

Örneğin geçen yıl sunulan bir özellik, sürücünün sinyal vermeden şerit dışına çıkması durumunda direksiyonu titreterek (ama kontrolü sürücüden devralmadan) uyarıda bulunuyor.

Active City Stop adlı güvenlik sistemi ise aracın önünde bir nesnenin saptanması durumunda çarpışmanın şiddetini azaltmak için ani fren yapıyor. Ancak bu sistem ya kıpırdamayan bir nesne ya da iki araç arasındaki hız farkının saatte 30km'den daha az olduğu durumlarda çalışıyor.

Ford, buna karşılık üzerinde çalışılan yeni teknolojinin ise saatte 60km'nin üzerinde hızlarda denendiğini söylüyor.

Aynı projeye dahil olan diğer otomobil üreticileri ise BMW, Fiat, Daimler, Volvo ve Volkswagen.

Şirketler deneylerden elde ettikleri verileri paylaşarak ileride kendilerine has sistemler geliştirmeyi amaçlıyor.

Çin'in Geely şirketinin sahibi olduğu Volvo, arabanın önüne yaya veya bisiklet sürücüsü çıkması durumunda frenleri otomatik devreye sokan bir sistemi şimdiden kullanmaya başladı. Volvo geçen Mart ayında BBC'ye yaptığı açıklamada sistemin yakın zaman içinde hayvanları da tespit etmesini sağlayacaklarını söyledi.

Günün Önemli Haberleri