Açık konuşalım dostlar!
Abone olTürkiye zor bir dönemden geçiyor. Ne yapmalı, nasıl davranmalı? Ahmed HULÛSİ İnternethaber için yazdı:
Müslüman toplumlara, İslâm adıyla Hazreti Muhammed aleyhisselâmın bildirdiği ORİJİN DİN ANLAYIŞI anlatılmadığı sürece, bugünkü toplumsal kargaşa asla son bulmayacak; hatta daha büyük çatışmalara yol açılacaktır!.
Bugün dünya üzerinde Müslüman toplumların yaşadıkları ülkelerdeki çatışmaların sebebi, yüzyıllar içinde değişik yorumlarla örtülmüş ve saptırılmış DİN anlayışıdır!.
Kıyâmete kadar geçerli Kurân-ı Kerîmi, çağın bilimsel gerçekleriyle bütünleşmeyen bir biçimde yorumlayan yüzyılların yorumları, Müslüman toplumlara orijin DİN anlayışıymış gibi kabul ettirildiği içindir ki, günümüzde bu çatışmalar yaşanmaktadır. Bu saptırmaların bir kısmının neler olduğunu Anladığım İslâm başlıklı önceki yazımda belirtmiştim.
Müslüman toplumların DİN anlayışının reforme edilmesi zorunluluğu artık apaçık ortaya çıkmıştır!.
Bırakın Kurân kursları ya da ilahiyat okullarında yetişmiş yetersiz bilgili din adamlarını bir yana; gökteki tanrının yanından gelip sokak kapısının üç metre dışında bekleyen meleklerden söz eden profesörlerin verdiği DİN eğitimi ile daha nereye kadar gidilebileceğini düşünebilirsiniz!.
Açık konuşayım...
Ben, bir kısım çevrelerin, amaçlı ardniyetli ve kasıtlı olarak empoze etmeye çalıştıkları şekilde, ne bir şeyhim tarikatı olan, ne bir hoca efendiyim cemaati olan, hele hele ne de müceddidlik, mehdilik iddiası içinde olan biri!.
Türkiyede sürekli görüştüğüm birkaç aile dostum dışında hiç bir toplumsal ilişkim yoktur!. Kitaplarımı okuyanların nasıl yaşadıkları, özel hayatları, davranış biçimleri beni hiç ilgilendirmez!. Çünkü ben hiç kimsenin hocası, efendisi, önderi, lideri değilim!. Her isteyen yazılarımı okur; kendine göre değerlendirir; dilediği gibi yaşar ve sonuçlarına da katlanır!.
Ayrıca benim, uzunca bir süre (62 yaşından sonra ne kadar yaşarım bilmem), Türkiyeye dönmeye hiç niyetim yok, herhangi bir dönüş engelim olmadığı halde!. Dolayısıyla, Türkiyeye dönüp acaba ne yapar, diye kimse de tasalanmasın!.
Bunların yanısıra, Türkiyedeki siyasîlerle hiç bir ilişki ve iletişimimin olmadığı da zaten bütün ilgililerce bilinmektedir!.
Öte yandan, bugün okunulan görüşlerim, sekiz yıl önce Amerikaya geldikten sonra oluşmuş fikirler değildir!. Aksine, 1967 yılında yayınladığım TECELLİYÂT ve 1986 yılında yayınlanan İNSAN ve SIRLARI isimli kitaplarımda yazmış olduğum düşüncelerimdir. DİN konusunda yaptığım yoğun ve kapsamlı araştırmalar sonucunda edindiğim kanaâtlerimdir.
Defalarca belirttiğim üzere, Dünya üzerinde hiç bir teşkilat, kurum, organizasyon içinde yer almak bir yana; onlar ile hiç bir ilişkim dahi olmamıştır bugüne kadar!. Bu konuda atılan iftiralara, her türlü ispat hakkı açıktır!.
Bunları şunun için tekrarlamakta yarar gördüm...
Bugüne kadar yazdıklarım ve yazacaklarım, maddî veya manevî hiç bir çıkar amaçlı veya beklentili değildir!.
Yalnızca, bilgi paylaşımı amaçlıdır.
İnsanları konuyu gerçekçi bir biçimde düşünmeye ve incelemeye davet gayesi gütmektedir!.
İşte bütün bunlar bilinerek, hatırlanarak konumuzu değerlendirmeye başlayalım!.
Rasûl ve Nebiler, kral veya sultan veya diktatör olarak insanları gütmek amacıyla gelmiş kişiler değillerdir!.
İnsanların yaşamlarına uyulası zorunlu kanunlar koyup, zorla onları kendilerine tâbi kılmak gibi bir dert ve amaçları da yoktur Rasûl ve Nebîlerin!.
Rasûl ve nebilerin, ne kendilerine tâbi olanlar dolayısıyla kazançları vardır ne de tâbi olmayanlar yüzünden kayıpları!.
Bugünkü devlet anlayışının olmadığı çağlarda, kabileler, yerel topluluklar halinde yaşayan insanlara ölümle birlikte yeni bir boyutta yaşamın devam ettiğini fark ettirmek, ölümötesi boyut yaşamına hazırlanmalarını sağlamak ve gerçekte varolmayan tanrılara tapınarak kendi varlıklarındaki kuvvelerden mahrum kalmamalarını sağlamak ana amaçları olmuştur!.
İsmi İSLÂM olan DİN anlayışını, hükümranlık amacıyla kullanan Emevî veya Osmanlı hanedanının İslâm devleti olduğu savı yanlıştır!. Ne onlar, ne de bugünkü başka saltanatlar İslâm Devleti değillerdir!. Belki Müslümanların saltanatı denebilir bunlara!. DİN gerçeğini, kendilerine göre kabullenmiş ve yorumlamış kişilerin saltanatlarıdır!. Oysa, DİN saltanat ve hükmetme aracı olarak kullanılamaz!.
Hazreti Muhammed aleyhisselâm, İslâm ismiyle bilinen DİN anlayışını insanlığa açıklamış Allah Rasûlü ve son Nebisidir!. Devlet Reisi veya SULTAN veya Diktatör değildir!. Tanrı olmaktan ve tanrılık kavramından münezzeh ismi ALLAH olanı açıklama misyonuyla gelmiş ALLAH RASÛLÜ; Sünnetullahı okumak suretiyle de insanlığa neler yapıp nasıl yaşaması konusunda TEKLİFlerde bulunan SON NEBÎdir!. Çevresindeki kişilerin bir rasûle çeşitli konularda sorular sorup cevap almaları, O Rasûlü, devlet başkanı veya sultan koltuğuna oturtmaz. Böyle kabul etmek Rasûlün veya Nebînin mertebesini tenzil sonucunu getirir!.
İslâm, ismidir DİNin!.
DİN, devlet için değildir; yönetim biçimi değildir!.
Devlet idaresinin DİN ile alâkası yoktur!.
Devletin dini olmaz!.
DİNin devleti olmaz!.
Devlet, gerçekte insanların sağlık, huzur ve mutluluğu için oluşturulmuş kurumdur! O ülkenin tüm insanlarına eşit mesafede ve ölçüde hizmet vermekle mükelleftir!. Birbirlerine baskı ve zorlamada bulunmadığı sürece her kişinin DİN anlayışına ve uygulamasına saygılı olmak mecburiyetindedir!. Devlet, mazlumun yani zulüm görenin yanında olmak, onu korumak mecburiyetindedir!. Aksi hâlde mazlûmun ahı devletin varlığına zarar getirir!.
DİN, insanlara, TEKLİF esasına dayalı olarak, bildirilmiştir!. Bu cümlenin anlamı ve getirisi olan sonuçlar çok iyi değerlendirilmelidir!.
Devlet kanunlarla yönetir insanları, emretme ve hükmetme esasına dayalı olarak!. Kuralına uymazsan devletin, kaba gücüyle cezalandırır sizi!.
DİN ise bir sistem olarak, size, neler yaparsanız yaşadığınız ana veya geleceğe dönük ne yararlarınız olacağını bildirir!. Yapmanız veya yapmamanız gereken hususları TEKLİF eder!. Buna uyup uymamak kişinin bileceği iştir; bu konuda kimsenin kimseye bildiklerini zorla uygulatma hakkı yoktur!.
DİN insanlara TEKLİF eder!.
Devlet ise insanlara EMREDER ve HÜKMEDER!.
DİN devlet konumuna geçerse; Lâ ikrâhe fiyd Dîn (Din uygulanmasında zorlama yoktur) âyeti anlamını yitirir!. Çünkü devlet konumuna geçen DİN, bu durumda TEKLİF edici konumdan çıkıp ZORLAYICI konumuna geçer!.
DİN insanın sonsuz yaşamına katkıda bulunup, onu ebeden mutlu edecek gerçekleri bilmesi için bildirilmiştir!.
Devlet ise, o günün anlayış ve şartlarına göre, akıllı ve güçlü kişilerin oluşturduğu bir yönetim kurumudur!.
DİN insanlığın yaşadığı anda ve geleceğe dönük çıkarları doğrultusunda içinde yaşadığı sistem gerçeklerini açıklar.
Devlet, kurucularının düşünce ve bakış açısına göre, insanları yaşatma ve mutlu etme amacı güder!.
İnsanlar, Dünyanın hangi ülkesinde, hangi rejim altında olursa olsun, DİNi bildiği ve imkân bulduğu şartlar kadarıyla uygulayabilir.
İslâmda, kimsenin kimseye DİN anlayışı veya değerlendirmesi dolayısıyla bir pâye vermesine veya aksine onu aşağılamasına yer yoktur!.
DİN anlayışı, kişinin ÖZELidir ve herkes bu özelini dilediği gibi muhafaza eder!. Kimsenin, başkasının özeline girme hakkı olamaz!.
İnsanlara, kendi anlayışlarını başkalarına zorla uygulatma amacıyla devlet yönetme hakkı tanınamaz!.
Devletin, insanların özeline müdahale hakkı olamaz!. Olursa, o devletin idare şekline dikta yönetimi denilir!.
Şimdi gelelim DİN konusunu nasıl değerlendirmemiz gerektiği hususuna...
Kişi, eğer Hazreti Muhammed Mustafa aleyhisselâmın Allah Rasûlü ve son Nebisi olduğunu, Allah ismiyle açıkladığı, bildirdiği Kurân-ı Kerîmin Ona vahyolmuş gerçek ve doğru bilgiler olduğunu kabul ederse, bu şartlar altında o bir Müslümandır!. Kurân-ı Kerimde bildirilenlerin bir kısmı doğru bir kısmı yanlıştır diyen, Kurânı kabul etmemiş olur!. Çünkü tamamı aynı kaynaktan ve aynı kişiden açığa çıkmıştır. Buna karşın bir kısmını değerlendirip bir kısmını değerlendiremeyen ise Müslüman olmaktan çıkmış sayılmaz!.
Bu konuda en büyük ve hatta zorunlu öncelik, Hazreti Muhammedin Allah Rasûlü ve son Nebisi olarak kesin gerçekleri bildirmiş olduğunu, kabullenmektir.
Dileyen buna inanır, dileyen inanmaz! Herkes inancının sonuçlarını yaşar!.
Bu konuda ikinci çok önemli nokta da şudur:
Dünya üzerinde yaşayan her kişi, direkt olarak Allah Rasûlü Hazreti Muhammedin bildirdiklerine muhataptır!. Arada asla aracı yoktur!. Hazreti Muhammed aleyhisselâmın bildirdikleri kendisine ulaştığı kadarıyla, dilediği gibi değerlendirir!.
Adı İSLAM olan DİN anlayışına göre...
Kişi kendisine Allah Rasûl ve son Nebisinden ulaşan bilgileri dilediği gibi değerlendirir ve bunun sonuçlarını da OTOMATİK OLARAK YAŞAR!. Bu sebeple, bir Müslümanın, hiç bir din adamına veya din teşkilâtına, organizasyonuna ihtiyacı yoktur Müslüman olmak veya Müslüman kabul edilmek için!. İnsanlar birbirlerinin bilgilerinden yararlanırlar, ama kimse kimseye tâbi olmak mecburiyetinde değildir!. Kesin hükümler bellidir. Bunun dışındaki konularda herkes anladığına göre davranır ve sonucunu da yaşar. FETVA KURTARICI DEĞİLDİR!.
Allah Rasûlünün bildirdiği Kurân-ı Kerîm ortadadır!. Allah Rasûlünün DİN konusundaki açıklamaları ortadadır!. Müslüman, bunları araştırır, sorgular, inceler ve kanaâtine göre de olayı değerlendirir!. Din konusu kişinin kendi vicdanî olayıdır!. TÂBİ OLMAK YANLIŞA MAZERET OLMAZ! Sünnetullahta mazerete yer yoktur!. Kişi, mazereti ne olursa olsun sonuçta elleriyle yaptığının, düşündüğünün sonuçlarını yaşar!.
Kişi, namazı yaşar veya yaşamaz; orucu yaşar veya yaşamaz, haccı yaşar veya yaşamaz, kadınsa başını örter veya örtmez, bunlar hep kişinin kendisini ilgilendirir!. Başkasını ilgilendirmez!. Bunları yapmanın getirisi de, yapmamanın götürüsü de kişinin kendisini ilgilendirir; başkasını asla ilgilendirmez!. Kimsenin bu konularda başkasını kınamaya hakkı yoktur!. Herkes kendi doğrusunu yaşamak için vardır; başkalarına hükmedip, onların, kendi istediği gibi yaşamasını sağlamak için değil!.
Müslüman, Hazreti Muhammed aleyhisselâmın bildirdiklerine iman hâlindeyken, adam öldüremez, hırsızlık yapamaz, hakkı olmayan şeye el uzatamaz, yalan söyleyemez, gıybet yapamaz, iftira atamaz! Bu hâllerden biri üzereyken ölümü yaşarsa imansız gitmesinden korkulur. Çünkü iman edilesi şeylere inanılırken onlara ters düşen şeyleri kişinin yapması mümkün değildir!.
İnsanlar Dünyaya tek gelmişlerdir ve tek gideceklerdir yeni yaşam boyutuna... Kişi kendini o sonsuzluğa hazırlamak için gelmiştir Dünya yaşamına...
Müslümanım diyen kişi, Dünya yaşamındaki çok sınırlı zamanını, kendini geliştirmek ve geleceğe hazırlamakla değerlendirmek yerine; başkalarının dedikodu ve gıybetiyle harcıyorsa; onun, kendine yaptığı zulmü, asla başkası ona yapamaz!.
Herhangi bir kişi hakkında konuştuğunuz her konu dedikodu kapsamına girebilir ve muhtemelen gıybet olabilir!. Eğer o konuştuğunuz şey o kişide varsa bu gıybet; konuştuğunuz şey o kişide yoksa bu defa yaptığınız iftiradır!... Kişiye günah olarak her duyduğunu başkasına nakletmesi yeter! uyarılarına çok dikkat etmek zorunludur. Zirâ, gıybet Kurân-ı Kerîmde ölmüş kardeşinin çiğ etini yemek kadar tiksindirici bir olay olarak tanımlanmıştır!. İftiranın faturası ise insanın karşısına nasıl çıkar, hayâl bile edemeyiz!. Şahidi olmadığınız konu hakkında konuşmak ve hüküm vermek çok büyük vebal getirir!.
Bu oluşum, DİN olarak anlatılan Sünnetullah sonucudur ki; kişi kendisinden açığa çıkanların sonucunu kesinlikle yaşayacaktır!. Yaşamakta oldukları, kendisinden açığa çıkmış olanların sonucudur!. Yaşadıklarından ders almayanların daha yaşayacakları var demektir!.
Evet, artık kesinlikle bilmeliyiz ki...
Dünya üzerindeki Müslüman toplumların çektikleri bütün sıkıntılar, yüzyıllar içinde yanlış yorumlar veya örf-âdetlerle harmanlanmış DİN anlayışının, toplumlarca gerçek DİN diye kabullenilip; orijin İSLÂMdan ayrı düşülmekten kaynaklanmaktadır!.
Yanlışa devam ile doğrunun elde edilmesi asla mümkün değildir!.
Bugünkü yanlışların altında, hep, yanlış yorumların, gerçek DİN olarak insanlara kabul ettirilmesi yatmaktadır!. Bu yanlış düzeltilmedikçe, DİN konusunun gerçekleri aydınlar tarafından medya aracılığıyla topluma yansıtılmadıkça, Müslümanların çilesi son bulmaz!.
Sorunun çözümü, kendi doğru bildiğini zorla başkalarına kabul ettirmekte değil; elbirliği ile eldeki bilgileri temelden sorgulamaya alıp, temel gerçeklerden başlayarak, DİN anlayışımızı yeniden bina etmekte yatmaktadır!.
Bunda da iş, yaşadığımız dünyanın aydınlarına düşmektedir!.
AHMED HULÛSİ
20 Mayıs 2006
North Carolina, USA
www.ahmedhulusi.org