ABDye göre sonucu felaket olur

Abone ol

The Guardian gazetesi, ABD yönetiminin Türkiye'nin K. Irak'a müdahalesini önlemek için çırpındığını iddia etti.

Ankara’da temaslarda bulunan The Guardian’ın tanınmış köşe yazarı Simon Tisdall, "ABD, Kürtlerin kontrolündeki Kuzey Irak’a ‘felaket’ olacak bir Türk askeri müdahalesini önlemek için çırpınıyor" diye yazdı.

Simon Tisdall, köşe yazısında Bush Yönetiminin Türkiye’nin Kuzey Irak’a yönelik bir askeri müdahalesini önlemeye çalıştığını belirtti. Tisdall, Türkiye’nin bu yöndeki bir müdahalenin "felaket" sonuçlarının olacağı görüşünü dile getirirken müdahalenin Bağdat’ta güvenlik sağlanması için yapılan hamle için tehdit oluşturduğunu ve Irak’ın parçalanmaması için verilen mücadelede üçüncü bir cephenin açılmasına neden olabileceğini öne sürdü. Tisdall şöyle devam etti:

"Üst düzey Bush Yönetimi yetkilileri, son günlerde Türkiye’ye, ABD kuvvetlerinin Kandil dağlarında ve Irak-İran-Türkiye sınırında güvenli barınma bulan Kürdistan İşçi Partisi (PKK) gerillalarını yok etmek için çabalarını yoğunlaştıracakları güvencesini verdiler."

ABD HAREKETE GEÇMEZSE TÜRKİYE KARŞI SALDIRIYA HAZIR Ancak Türkiye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, milletvekilleri, askeri komutanlar ve diplomatlarının 3 bin 800 PKK’lının Güneydoğu’ya saldırmaya hazırlandığını, Amerikalıların harekete geçmemesi halinde Türkiye’nin karşı saldırıya geçmeye hazır olduğunu söylediklerini belirten Tisdall, Dışişleri Bakanı Gül’ün, "Gerekeni yapacağız. Hiçbir şeyi dışlamıyoruz" yolundaki sözlerine dikkat çekti.

GÜL: SONUNA KADAR BEKLEYEMEYİZ
Tisdall’a konuşan Abdullah Gül ayrıca, "Birçok defa Amerikalılara ‘varsayalım ki Meksika’da Amerika’ya saldıran bir terör örgütü var. Ne yaparsınız?’ dedim. Umutluyuz. Büyük beklentilerimiz var ama sonuna kadar bekleyemeyiz" şeklinde konuştu.

Simon Tisdall, Türk kaynaklarının özel kuvvetlerinin Kuzey Irak’ta "sıcak takip" operasyonlarını yaptıklarını söylediklerini belirtti. Türkiye’nin Kuzey Irak’taki son büyük operasyonun 10 yıl önce gerçekleştiğini kaydeden Tisdall, şöyle devam etti: "Önümüzdeki haftalarda bir müdahale, ABD’nin 2003 yılında Irak’ı kontrol altına almasından bu yana ilk müdahale olur ve Türk kuvvetleri ile Irak Kürt güçleri ve ABD müttefikleri arasında doğrudan çatışma riskini içerir."

Günün Önemli Haberleri