Abdullah Gül selamsız paşayı affetmedi
Abone olCumhurbaşkanı Gül, eşinin elini sıkmaktan imtina eden Aslan Güner'in Kara Kuvvetleri Komutanı olmasını reddetti.
Işık Koşaner'i erken emekliliğe götüren krizin son aşamasında Cumhurbaşkanı Gül, eşinin elini sıkmaktan imtina eden Aslan Güner'in Kara Kuvvetleri Komutanı olmasını reddetti.
Emekli Orgeneral Işık Koşaner'in, hükümete ve Köşk'e sunduğu A, B ve C planları da tutmayınca geçen cuma günü, Genelkurmay Başkanlığı görevinden istifa ettiği öğrenildi. Koşaner'in, suya düşen planları arasında; Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması da bulunuyordu. Koşaner, Balyoz tutuklusu 14 general ve amiralin de terfi etmelerinde ısrar etmiş ancak bu talebi hükümet ve Köşk'ten geri dönmüştü.
Koşaner'in, hükümetin ve Köşk'ün otomatik imzalamasını istediği planları, yeni kuvvet komutanlarının yanı sıra albaylıktan generalliğe yükselecek kişilerin kimler olacağına dair detaylı bilgileri içeriyordu. Böylece, Koşaner ve ekibi, TSK'nın bundan sonraki hiyerarşik yapısının kendilerinin istediği şekilde biçimlenmesini istiyorlardı. Dolayısıyla, Koşaner, yeni kuvvet komutanları ile bu yıl albaylıktan kimlerin generalliğe kadar yükseleceğini içeren isim listesini hükümet ve Köşk isteyince bu durumdan hoşnut kalmamış.
Nitekim Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, geçen cumartesi günü gazetecilere yaptığı "Gözü kapalı imza atmam. İmza attığımı görmeliyim" şeklindeki açıklaması, TSK komuta kademesinin hazırladığı listeyi detaylarıyla incelediğini ortaya koydu. Kısa süren YAŞ'ın ilk günü olan pazartesi günü de, hükümet ve Köşk'ün, albaylıktan generalliğe terfi ettirilecek isimleri de detaylı olarak inceledikleri öğrenildi.
Koşaner'in, siyasi iradenin geri çevirdiği çeşitli ihtimaliyet planlarının odak noktası; darbe planları hazırladıkları şüphesiyle yargılanan kişilerin TSK zırhı içinde korunmasını isteyen ekibin zincirleme devamını sağlamak. TSK'nın tutmayan planında, adı darbe iddialarına karışmayan şimdinin Kara Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkanvekili Orgeneral Necdet Özel de bulunuyor. Tutmayan planda, Özel'in Genelkurmay Başkanlığı'na getirilmesinin engellenmesi de bulunuyordu.
GÜNER 1.'NCİ ORDUNUN BAŞINA GELEBİLİR
Eski ekibin önemli isimlerinden Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in, Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine getirilmesine Cumhurbaşkanı Gül'ün karşı çıktığı biliniyor. Koşaner, bu ismi aynı koltuk için önerince Gül, "Hayır" diyerek karşı çıktı. Güner, Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün elini sıkmamak için protokol yönünü değiştirerek rahatsızlık yaratmıştı.
Güner'in, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması ihtimali yüksek olan Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'nun yerine 1. Ordu Komutanlığına getirilmesi ihtimali bulunuyor. Ancak emekli edilmesi isteniyorsa, Güner, Ege Ordu komutanlığı'na da atanabilir. Güner'in seneye emekli olması bekleniyor. Gül'ün Kıbrıs'ı ziyareti sırasında kendisini karşılamaya gelmeyen Kıvrıkoğlu'na da sıcak bakmadığı biliniyor. Ancak, şu aşamada mecburen bu göreve getirebilir. Hava Kuvvetleri Komutanı'nın kim olacağı da henüz netleşmedi. Bir Korgeneralin bu göreve getirilmesi bekleniyor. 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük'ün Jandarma Genel Komutanlığı'na atanması beklenirken Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun Yörük'ün yerine atanması öngörülüyor.
BAŞBAKANLIK ÇEVRELERİNDEN KORUNAN GENERALLER
Cumhurbaşkanı Gül'ün, adı darbe planlarıyla anılan ya da sivil otoritenin üstünlüğüne saygı duymayan isimlerin üstünü çizmedeki kararlılığına rağmen Başbakanlık'ta bazı etkin çevrelerin, Orgeneral Güner ve Genelkurmay Başkanlığı Adlî Müşaviri ve son olarak iddianamesi kabul edilen "İnternet Andıcı" davasında şüpheli konumdaki Tümgeneral Hıfzı Çubuklu gibi isimleri korudukları öne sürülüyor. Bu kişilerin, TSK ile gerilimi artırmama gerekçesi altında şüpheli konumundaki ya da siyasi iradeye saygıda kusur eden generalleri korudukları ve Başbakan Erdoğan'ı da ikna ettikleri öne sürülüyor.
Koşaner'i istifaya götüren süreçteki tartışmalı bir diğer konu da, Balyoz tutuklusu 14 general ve amiralin terfi edip etmeyecekleri ya da emekli edilip edilmeyecekleri. TSK Personel Yasası, tutuklu kişilerin terfi edemeyeceğini öngörüyor. Hükümetin, bu kişiler hakkındaki tasarrufunu yasalardan yana kullanması önemli.
KOŞANER, ŞUBAT'TAN BERİ İSTİFASINI DİLLENDİRMİŞ
Emekli Orgeneral Koşaner, Balyoz Planı davası kapsamında, emekli ve muvazzaf kuvvet komutanları dahil 163 asker hakkında tutuklama kararının verildiği şubat ayında istifasını dillendirmeye başlamış. Hükümet ise kalması yönünde sürekli tekinde bulunmuş. Koşaner, bu hafta başlayan YAŞ öncesi Balyoz tutuklusu 14 general ve amiralin, yasalara aykırı olmasına rağmen terfilerinde ısrar etmiş, hükümet ise bu talebi geri çevirmişti. Koşaner de artık istifayı basmış. Şubattan bu yana istifasını dillendiren Koşaner'in kalması için sürekli telkinde bulunan hükümet ve Köşk, "Fazla naz aşık usandırır" misalı "Karar sizin" demiş.