Abdülkadir Molla için cenaze töreni düzenlendi

Abone ol

Bangladeş'te, dün asılarak idam edilen Cemaat-i İslami örgütünün liderlerinden Abdülkadir Molla için memleketi Faridpur'da bir cenaze töreni düzenlendi. Sabah erken saatlerde düzenlenen cenaze törenine yüzlerce kişi katıldı.

Bangladeş'te, dün asılarak idam edilen Cemaat-i İslami örgütünün liderlerinden Abdülkadir Molla için memleketi Faridpur'da bir cenaze töreni düzenlendi.

Sabah erken saatlerde düzenlenen cenaze törenine yüzlerce kişi katıldı.

yerel basın, Molla'nın cenazesinin Amirabad kasabasında erken saatlerde defnedildiğini bildirdi.

Abdülkadir Molla'nın idam edilmesi ardından çıkan şiddet olaylarında en az üç kişi yaşamını yitirdi.

İnsanlığa karşı suç

Bangladeş İçişleri Bakanlığı, Molla hakkındaki idam kararının uygulandığını BBC'ye doğruladı ve infazın Dakka Merkez Cezaevi'nde yerel saatle dün 22.01'de gerçekleştiğini duyurdu.

Molla'nın avukatlarının temyiz başvurusu Yüksek Mahkeme tarafından reddedilmişti.

Abdülkadir Molla, Bangladeş'in 1971'deki Bağımsızlık Savaşı döneminde 'insanlığa karşı suç' işlemekle suçlanıyordu.

Molla'nın idamı önünde hukuki bir engel olup olmadığı tartışma konusu olmuştu.

Bangladeş'te savaş suçlarının yargılandığı özel mahkeme, Molla'nın Çarşamba günü gece yarısından bir dakika sonra idam edilmesi kararına varmıştı.

Ancak mahkeme, Salı günü idama 90 dakika kala infazın ertelenmesine hükmetmiş, ardından yargıçlar, Molla'nın anayasal hakkı gereği temyiz başvurusunu ele almıştı.

Başsavcı Mahbubey Alam mahkemede AFP'ye yaptığı açıklamada, bütün temyiz yollarının tüketildiğini belirterek, "Artık infazı için hukuki bir engel kalmadı." yorumunu yapmıştı.

Kan davası mı?

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'yı arayarak, idam cezasının infazının engellenmesini istemiş, "Molla’nın idamının ülkede yeni yara ve sorunlara yol açabileceğine"dikkat çekmişti.

Molla'nın idamına hükmeden özel mahkemede, Bağımsızlık Savaşı döneminde Pakistan birlikleriyle işbirliği yapmakla suçlananlar yargılanıyor.

Molla, Cemaat-i İslami'nin kurduğu iddia edilen ve 200'den fazla entelektüelin ölümünden sorumlu tutulan Bedir milis gücüne üye olmakla suçlanıyordu.

Cemaat-i İslami liderlerinden Molla, Şubat ayında suçlu bulunup ömür boyu hapse mahkûm edilmiş, Molla'nın kararın iptali için başvurduğu Temyiz Mahkemesi Molla'nın cezasını idama çevirmişti.

Mahkeme daha sonra 8 Aralık'ta hapishane yetkililerine idamın gerçekleştirilmesi talimatını vermişti.

Cemaat-i İslami destekçileri, bu yıl başında görülen dava boyunca hükümetin siyasi bir kan davası güttüğünü savunmuştu.

Günün Önemli Haberleri