ABDnin başarısı bizim başarımız
Abone olGül, bugün New York'ta Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunda bir konuşma yaptı.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kerkük'ün küçük bir Irak modeli olduğunubelirterek, orada barış sağlanmasının çok önemli olduğunu söyledi.
Abdullah Gül, Kerkük'te yapılması planlanan referandumun sorunların çözümünüberaberinde getirmeyeceğini, tam tersine sorunları daha da büyüteceğini vurguladı.
Gül, bugün New York'ta Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunda ''Türkiye, Irak ve Ortadoğu'' konulu bir konuşma yaptı.
IRAK, KERKÜK VE TERÖR ÖRGÜTÜ PKK
Türkiye'nin, Irak'ın toprak bütünlüğüyle siyasal birliğine son derece önem verdiğini belirten Gül, Irak'ta bunun olmaması durumunda gerçek bir kargaşa yaşanacağını söyledi. Kerkük'ün de Irak'ın bir parçası olduğunu belirten Gül, Türkiye'nin Kerkük'te yaşayan Arap, Kürt ve Türkmen kökenli insanların barış içinde yaşamalarını istediğini bildirdi.
Kerkük'te yaşayan tüm grupların önce bir plan üzerinde anlaşmaları gerektiğini dile getiren Gül, şu anki demografik yapı temelinde bir referandum yapılmasının sorunları çözmeyeceğine, tam tersine daha da büyüteceğine dikkati çekti.
Gül, Kuzey Irak gündeme geldiğinde Türkler ile Kürtler'in sanki birbirlerine karşılarmış gibi yapay bir görüntü yaratıldığını vurgulayan Gül, durumun böyle olmadığını, tarihsel olarak iki halkın birbirlerinin dostu ve akrabası olduğunu anlattı.
Geçmişte Saddam rejiminden kaçan Iraklı Kürtler'in Türkiye'ye sığındıklarını ve Türkiye'de 2 yıl kaldıklarını anlatan Gül, Kürt asıllı Iraklı liderlerin de Türkiye'nin kendilerine vermiş olduğu diplomatik pasaportlarla başka ülkelere seyahat ettiklerini hatırlattı. Türkiye'nin, Irak'taki Kürtler'e karşı hiçbir düşmanca hissi olmadığını vurgulayan Gül, Türkiye'nin Kuzey Irak'ın PKK teröristlerinin cenneti duruma dönüşmesini istemediğini bildirdi.
''Siz de yanıbaşınızdaki bir komşudan, örneğin Meksika'dan
gelebilecek böyle bir tehdite, terörist saldırılara hoşgörü gösterebilirmiydiniz?'' diyen Gül, şu an dost ve Türkiye'nin pek çok biçimde yardımettiği bir ülkenin sınırları içinde PKK faaliyetlerinin sürmesini kendilerinin ve Türk kamuoyunun anlayamadığını vurguladı.
Gül, Türkiye'nin ''Irak'ın siyasal birliğinin, toprak bütünlüğünün korunmasını, Irak'ın komşularıyla barış içinde yaşamasını, mezhepselşiddetin durmasını istediğini'' belirterek, ''ABD'nin Irak'taki başarısı, bizim başarımız olacaktır'' diye konuştu.
AB'YE ÜYELİK SÜRECİ
Gül, bir soru üzerine, ABD'ye, Türkiye'nin AB üyeliğine verdiğidestekten dolayı teşekkür etti. Hükümetin reform sürecine son derece önemverdiğini vurgulayan Gül, Türkiye'nin, Kopenhag kriterlerini yerinegetirdiğini ve ülkedeki standartları yükseltmeyi sürdüreceğini kaydetti.
Reform sürecinde hiçbir yavaşlama olmayacağını dile getiren Gül, Almanya'nınAB dönem başkanlığında 3 başlığın daha üyelik müzakerelerine açılacağınıhatırlattı.
Türkiye'nin, bölgesindeki ülkeler için de bir esin kaynağı
olduğunu belirten Gül, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin Türk insanınayararlar getirdiğini ve üyelik süreci dışında ''alternatif planlar''olmadığını, Türkiye'nin demokrasi ve ekonomik büyüme hedeflerinin her zaman
geçerli olacağını söyledi.
İRAN
İran ile ilgili bir soru üzerine Gül, Türkiye'nin İran ile 1638'dekiKasr-ı Şirin Anlaşması'ndan bu yana sınır sorununun olmadığını, İran'ın,Türkiye'nin komşusu olduğunu vurguladı.
İran'ın da Irak'ın bölünmesini istemediğini ifade eden Gül, böyle bir parçalanmanın İran'ın yararına olmayacağını kaydetti. Irak'ın komşu ülkeleri olarak İran, Suriye ve Türkiye'nin Irak'ın siyasal birliğinin korunmasına
yardımcı olmaları gerektiğini kaydeden Gül, bu amaçla Türkiye'nin girişimiyle toplanan Irak'a komşu ülkeler toplantısının 3 yıldır yapıldığını hatırlattı.
Gül, İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak da Türkiye'ninbölgesinde kitle imha silahları olmasını istemediğini, busorunun ciddi bir sorun olduğunu belirterek, kendisinin de İranlıyetkilerle bu konuda görüştüğünü ve Türkiye'nin sorunun çözümünü istediğini bildirdi.
Gül, konuşmasında ayrıca, dünyadaki İslam korkusu ve Filistin sorununa da değinerek, bu sorunların çözülmesi gerektiğininin altını çizdi. Gül, Türkiye'de son dönemde yapılan reformların bağımsız gözlemciler tarafından ''sessiz devrim'' olarak nitelendirildiğine dikkati çektiği konuşmasında, Türkiye'deki ekonomik
büyümeyle ilgili ayrıntılı bilgiler de verdi..