ABD'li Albaydan Türkiye'ye Afrin tepkisi
Abone olDEAŞ ile mücadele koalisyonunun sözcüsü Amerikalı Albay Ryan Dillon, “Afrin’deki son faaliyetler dikkati dağıttı” diyerek Türkiye’yi eleştirdi. Dillon, bölgede DEAŞ ile mücadeleye odaklanılmasını istedi.
ABD öncülüğündeki IŞİD'le mücadele koalisyonunun sözcüsü Albay
Dilllon, telekonferans sistemiyle düzenlediği basın toplantısında
Suriye'deki son gelişmeler ve Türkiye hakkında açıklamalarda
bulundu.
KOALİSYON İÇİN KAYGI VERİCİ: PKK'yı bir terör örgütü olarak tanıyan ABD'nin Türkiye'nin sınır bölgesindeki meşru güvenlik kaygılarını anladığını söyleyen Albay Dillon, öte yandan Afrin operasyonunun IŞİD ile mücadelede dikkati dağıttığını belirterek "Bu koalisyon için kaygı verici” dedi.
"ÇOK AÇIK OLMAK İSTİYORUM": DW Türkçe'den Değer Akal'ın haberine göre, Dillon, Suriye'de bir numaralı önceliğin IŞİD'i bozguna uğratmak olduğunu vurgulayarak "Bundan bağımsız konu ya da operasyonlar istenmemektedir. IŞİD'in bozguna uğratılması hedefinden dikkatler dağıtılmamalıdır. Çok açık olmak istiyorum: Koalisyon sadece IŞİD'i bozguna uğratma amacını taşıyan askeri çabaları destekliyor. Bölgedeki tüm taraflara IŞİD ile mücadele odağını muhafaza etme çağrısı yapıyoruz” diye konuştu.
"BAZI SAVAŞÇILARIN ÇEKİLMESİNE YOL AÇTI": Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG), halen Fırat vadisinin belirli bölgelerini kontrol altında tutan IŞİD unsurlarıyla mücadele ettiğini söyleyen Albay Dillon, Türkiye'nin Afrin operasyonunun bölgede IŞİD ile mücadeleyi zayıflatabileceğini söyledi. "Afrin'deki son faaliyetler, dikkati dağıttı, IŞİD'in bozguna uğratılması amacıyla Fırat vadisinde bulunan bazı savaşçıların çekilmesine yol açtı” diyen Dillon şöyle devam etti:
"TÜRKİYE'NİN HEDEFİ NASIL ETKİLEDİĞİNİ BİLMESİNİ
SAĞLADIK": "Bu koalisyon için kaygı verici ve ana
karargahımızda görev yapan askerleriyle, koalisyonun bir üyesi olan
Türkiye'nin, Afrin'de olup bitenlerin IŞİD'i bozguna uğratma
hedefini nasıl etkilediğini bilmesini sağladık.”
"DİPLOMATİK ÇABALAR BİR BAŞLANĞIÇ": Geçmişte gerilim nedeniyle NATO müttefiki iki ülkenin karşı karşıya gelebileceğinin konuşulduğunu hatırlatan Dillon, diplomatik çabaların doğru bir başlangıç olduğunu, gerginliğe yol açan retoriğe son verilmesinin de önemli olduğunu vurguladı.
Menbiç konusunda Türk tarafıyla bir buçuk yıldır neredeyse her gün irtibat halinde olmayı sürdürdüklerini anlatan Dillon, "Savunma Bakanı Mattis ve Dışişleri Bakanı Tillerson Türk mevkidaşlarıyla görüştü, Menbiç'te ilerleme kaydedilmesi için bir tür mekanizma bulunmasını görüştüklerini anlıyorum. Bu görüşmelerden çıkan sonuçları henüz bilmiyorum ama diplomatik çabaların her zaman bir başlangıç olduğunu biliyoruz” dedi.