AB'den yeni göç politikası için ilk adım
Abone olİtalya, Fransa ve Almanya'nın dış işleri bakanları, son günlerde yaşanan göçmen trajedileri üzerine AB'nin bu konuda tutum değişikliğine gitmesi talebiyle ortak bir belgeye imza attı.
İtalya, Fransa ve Almanya'nın dışişleri bakanları, son günlerde yaşanan göçmen trajedileri üzerine AB'nin bu konuda tutum değişikliğine gitmesi talebiyle ortak bir belgeye imza attı.
İtalyan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Son günlerde tanık olduğumuz, göçmenlerin kötüleşen durumu karşısında İtalya, Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanları Paolo Gentiloni, Frank-Walter Steinmeier ve Laurent Fabius, Avrupa'nın bu krize güçlü bir yanıt vermesi çağrısında bulunulan geniş kapsamlı bir belgeyi imzaladı" denildi.
'Mülteciler eşit şekilde dağıtılsın'
İtalyan, Alman ve Fransız bakanlar, Avrupa'nın mevcut göç ve iltica yasalarının 25 yıl önce hazırlanmış olduğuna ve günümüzdeki koşullar karşısında yetersiz kaldığına vurgu yaptı, "Bunların içeriğini ve uygulanmasını yeniden gözden geçirmek gerekiyor" dedi.
Avusturya'nın başkenti Viyana'da Pazartesi günü yapılan eylemde binlerce kişi AB'nin göçmenlik yasalarını değiştirmesini istedi.
Ortak belgeyle, mültecilerin Avrupa topraklarında daha eşit biçimde dağıtılması çağrısı da yapıldı.
AB'nin Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'ye gönderilen ortak belgenin 4-5 Eylül'de Lüksemburg'da yapılacak olan AB dış işleri bakanları toplantısında görüşülmesi istendi.
Renzi: Avrupa uyanmalı
Öte yandan, İtalya Başbakanı Matteo Renzi de göç politikaları konusunda Avrupa'yı sert şekilde eleştirdi. Bir radyo yayınında konuşan Renzi, Avrupa'yı "hayat kurtarmaya" çağırdı ve "Göç konusu konuşulması gerektiğinde Brüksel'dekiler tatilde oluyor ama iş vergilere geldiğinde hepsi birden uyanıyor. Avrupa'nın artık uykusundan uyanıp üzerine düşenleri yerine getirmesi şart" dedi.
Renzi, İtalya'yı göç politikaları konusunda eleştiren Avrupa ülkelerine de "İtalya'nın adını ağızlarına almadan önce ağızlarını yıkasınlar" diye seslendi.
Deniz yoluyla Avrupa'ya ulaşmak isteyen göçmenlerin ilk hedeflerinden olan İtalya ile AB arasında, göçmen teknelerinin kurtarılması ve mültecilerin dağılımı başta olmak üzere bir dizi konuda anlaşmazlık bulunuyor.
Halen uygulamada olan Dublin Sözleşmesi gereği, mülteci adaylarının Avrupa'ya ilk giriş yaptıkları ülkede kayıt altına alınarak, iltica başvurularını bu ülkeye yapmaları gerekiyor.
İtalyan yetkililer, İtalya'nın deniz yoluyla kaçan göçmenlerin Avrupa'daki ilk duraklarından olması nedeniyle ülkenin bu uygulamadan orantısız şekilde etkilediğini savunuyor ve mültecilerin daha adil dağıtılmasını istiyor.
Mülteci adayları genellikle İtalya'dan kuzey Avrupa ülkelerine geçme eğilimi gösterirken, bu ülkeler İtalya'yı göçmen kaydı almayarak Dublin Sözleşmesi'ni ihlal etmekle suçluyor.
Bu yıl içinde Akdeniz üzerinden Avrupa'ya gittiği tespit edilen 350 bin göçmenin 114 bininin, İtalya üzerinden AB topraklarına ulaştığı belirtiliyor.