AB'den Türkiye'ye çağrı: Ortak IŞİD stratejisi geliştirelim
Abone olAB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini Türkiye'den, yabancı savaşçıların Suriye ve Irak'a geçisinin önlenmesi için AB'yle birlikte çalışmasını ve strateji geliştirmesini istedi.
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini Türkiye'den, yabancı savaşçıların Suriye ve Irak'a geçisinin önlenmesi için AB'yle birlikte çalışmasını ve strateji geliştirmesini istedi.
AB Temsilcisi olarak ilk kez Türkiye'yi ziyaret eden Mogherini iki gün sürecek gezisinin ilk gününde Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla bir araya geldi.
Mogherini Başbakan Davutoğlu'yla görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, yabancı savaşçılarla ilgili bilgi paylaşımı ve ortak politikaları geliştirilmesi konularında Türkiye'yle teknik görüşmeleri sürdürdüklerini söyledi.
AB Temsilcisi görüşmelerin önümüzdeki günlerde ya da haftalarda "olumlu sonuç" vermesini umduğunu belirtti.
Mogherini ayrıca AB'nin Türkiye için 70 milyon Euro'luk bir yardım paketi hazırladığını açıkladı. Brüksel paket ile 1 buçuk milyondan fazla Suriyeli sığınmacıyı ağırlayan Ankara'nın yükünü bir nebze de olsa hafifletmeyi amaçlıyor.
'Doğru yönde ilerliyoruz'
Mogherini'ye Türkiye ziyaretinde, Avrupa Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu üyesi Johannes Hahn ile İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu üyesi Hristos Stilianidis de eşlik ediyor.
AB heyeti yarın Türkiye-Suriye sınırında sığınmacıların kaldığı bazı kampları da ziyaret edecek.
Johannes Hahn Ankara'da gazetecilere yaptığı açıklamada, 1 Ocak'ta başlayacak Letonya'nın dönem başkanlığında Türkiye'yle tam üyelik müzakerelerinde bir başlığın daha açılmasını umduğunu söyledi. Hahn, "Doğru yönde ilerliyoruz" dedi.
Türkiye ile AB arasında 2005'te başlayan tam üyelik müzakereleri, özellikle Ankara'nın limanlarını ve havasahasını Güney Kıbrıs'tan kalkan gemilere ve uçaklara açmaması nedeniyle tıkanmıştı.
Müzakerelerde, açılan 14 başlıktan sadece biri kapandı. 13 başlıkta müzakereler sürüyor.
Sekiz başlıkta ise müzakereler Avrupa Komisyonu'nun tavsiyesi üzerine kısmen askıya alınmış durumda.