AB'den Ankara'ya dokunulmazlık tepkisi!
Abone olAvrupa Birliği ve ABD dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin ciddi endişe kaynağı olduğunu belirtti.
Avrupa Birliği (AB), milletvekili dokunulmazlıklarının
kaldırılmasının yolunu açan anayasa değişikliğine tepki
gösterdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı ise kararı “Türkiye demokrasisinin kalitesini aşındırabilir" şeklinde yorumladı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, dokunulmazlıklarla ilgili ortak yazılı açıklama yaptı. Çok sayıda milletvekili için dokunulmazlıkların kaldırılmasına izin verilmesinin "ciddi endişe kaynağı" olduğu belirtilen açıklamada, dokunulmazlıkların ayrım gözetilmeksizin uygulanması gerektiği ve dokunulmazlıkların kaldırılmasının şeffaf kriterlere göre her bir dava için ayrı ayrı ele alınması, siyasi mülahazalara bağlı olmaması gerektiği ifade edildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Milletvekili dokunulmazlığı çerçevesi, dokunulmazlıkların
kaldırılması kararının alınmasına dair hususi ve objektif
kriterler içermeli. Yasal çerçevenin ve özellikle anayasanın
kısıtlayıcı bir şekilde yorumlanması, Türkiye'deki parlamento
üyelerinin ifade özgürlüğüne risk oluşturmayı sürdürüyor. Adil
yargılanma hakkı, hukukun üstünlüğünün temeli ve yargıya
toplumsal güvenin garanti altına alınmasının
kilididir. için esas ve yargıya karşı kamu güvenini
sağlamak için anahtardır. Parlamento üyeleri hakkındaki suistimal
ve suç iddiaları uygun hukuki usullere tabi olmalıdır.
ABD: ENDİŞE EDİYORUZ
Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yarımcısı Mark Toner yaptığı yazılı açıklamada, “ABD olarak, parlamentonun 100'den fazla milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasını sağlayacak ve bugün kabul ettiği anayasa değişikliğinin, Türkiye genelinde konuşma özgürlüğü üzerinde olumsuz bir etkisi olacağından endişe ediyoruz" dedi.
"TÜRKİYE DEMOKRASİSİNİN KALİTESİNİ AŞINDIRIR"
Sözkonusu anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına gönderilmesinin beklendiğine değinen Toner, demokratik toplumlarda ortak ilkenin, herkesin yasalar önünde eşit olduğunu vurguladı. Durumu rahatsız edici olarak değerlendiren Toner, “Tartışmalı yada rahatsız edici olsa bile politik içerikli düşünce özgürlüğünün sıkıca korunması gerektiğine inanıyoruz. Bu özellikle bir ülkenin vatandaşları tarafından seçilmiş temsilcilerini içerince özellikle önemlidir" dedi. ABD'nin, anayasa değişikliğini yakından izlemekte olduğunu da belirten Toner, “Bu değişiklik siyasi tartışma alanlarının daralması sonucuna yol açarsa, bu da Türkiye demokrasisinin kalitesini aşındırır" dedi.