ABde genişleme sıkıntısı

Abone ol

Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell, siyasi idare sorunun yaşandığını belirtti.

Brüksel'deki Avrupa Konseyi binasında yapılan Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nde konuşma yapan Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell, siyasi idare sorunun yaşandığını belirtti. Borrell, genişleme konusunda da çeşitli sıkıntıların yaşanabileceğine dikkat çekti.

Avrupa Birliği Zirvesi, Brüksel'deki Avrupa Konseyi binasında gerçekleştirildi. İki gün sürecek olan görüşmelerin ilk gününde konuşma yapan Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell, birlik içerisinde siyasi idare sorunun yaşandığını ifade etti. AB Konseyi'nin daha şeffaf çalışması gerektiğini öne süren Borrell'e siyasi liderler de destek çıkarak, AB'nin demokratik ve halka yakın olması gerektiğini vurguladı. "Bu konuda bir B Planı yoktur" ifadesini kullanan Borrell, AB anayasasının acil bir durum olduğunu vurgulayarak, Hollanda ve Fransa'nın anayasaya ilişkin hayır kararı ile birlikte yaşanan gelişmelere değindi. Aynı konu üzerinde bir oylamanın yapılmayacağını söyleyen Borrell, "Birçok ülke referandumda anayasaya evet demişti. 2007'deki AB parlamentosu seçimlerinden önce bu konunun geçmesi gerekiyor" dedi.

Bu arada anayasaya "hayır" cevabı geldikten sonra geçen 1 yılın ardından bazı liderler konunun yeniden ele alınması için biraz daha süre tanınmasını istedi. Borrell, AB'nin genişlemesine ilişkin olarak, "27 ülkeye ulaşacak olan AB'nin bu şekliyle daha fazla genişletilmesi mümkün görünmüyor. AB bu şekilde çalışmaya devam ederse, genişleme söz konusu olamaz gibi görünüyor" diye konuştu. Enerji politikasından bahseden Borrell, ortak bir enerji politikasının ortaya çıkması gerektiğini savundu.

Toplantının diğer bir gündem maddesini oluşturan "Strazburg oturumları" konusunda Avusturya ve Fransa'nın herhangi bir olumsuz tutumu olmaması halinde yapılacak bir şeyin bulunmadığını açıklayan Borrell, "Bu durumun değiştirilmesine ilişkin bir hareket ajandamızda bulunmuyor" dedi. Öte yandan ayda bir kez Strazburg'da yapılan oturumların 200 milyon euro'ya mal olduğu ve bunun önüne geçilmesi için İsveçli bir parlamenterin öncülüğünde bir kampanyanın başlatıldığı bildirildi. Oturumların tamamının Brüksel'de yapılması için düzenlenen kampanya için şu ana dek 275 binini Hollandalıların oluşturduğu yaklaşık 1 milyon kişinin destek verdiği kaydedildi.

Öte yandan liderlerin üzerinde uzlaştıkları konular arasında yer alan diğer bir konu uluslararası kamuoyundan yoğun bir şekilde tepki alan Küba'nın Guantanamo Körfezi'nde bulunan ve ABD tarafından yönetilen hapishane oldu. Borrell, Guantanamo'nun kapatılmasını desteklediklerini söyledi.

Günün Önemli Haberleri