ABDden işgal provası

Abone ol

Washington yönetiminin 2004 yılında İran'ın işgali için İngiltere ile tatbikat yaptığı ortaya çıktı.

Nükleer bir İran'a asla tahammül göstermemeye kararlı olan Washington yönetiminin, 2004 yazında müttefiki İngiltere'yle birlikte, İran'ın işgali için ortak tatbikat yaptığı ortaya çıktı

İran'ın nükleer silah yapımında kritik bir aşama olan uranyum zenginleştirme işlemini başarıyla tamamladığını açıklamasından sonra uluslararası kamuoyunun dikkati İran'a yönelirken, Avrupa basınında İran-Batı çekişmesi konusunda her gün yeni iddialar ortaya atılıyor. İngiliz "The Guardian" gazetesi, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon), Temmuz 2004'te İran'ın işgalini öngören bir tatbikat yaptığını ve buna İngiliz askeri uzmanlarının da katıldığını bildirdi.
Guardian, konunun ilk olarak Washington Post'un internet sitesinde köşesi bulunan ABD'nin eski askeri istihbarat subaylarından William Arkin tarafından gündeme getirildiğini belirtti. Arkin'in verdiği bilgilere göre, İran'ın işgaline yönelik ilk planlama hemen Bağdat'ın düşmesinin ardından ABD Deniz Piyadeleri'nce yapıldı. Bu sırada Pentagon, ABD Merkez Komutanlığı'na "yakın bir gelecekte" İran'ın işgalini öngören bir analiz yapması talimatını verdi.
Temmuz 2004'te ise ABD ve İngiliz askeri planlama uzmanları, Virginia Fort Belvoir'de bir araya gelerek "Hotspur 2004" kod adıyla bir savaş oyunu senaryolaştırdı. Hazar kıyısında "Korona" adlı hayali bir ülkeyi (çizilen sınırlar ve tarif edilen özellikleri açısından İran olduğu belirtiliyor) hedef alan tatbikat, ülkenin nükleer tesislerinin sığınak delen nükleer silahlarla havadan vurulması ve 2015'te işgal edilmesini öngörüyor. Amerikan askerlerinin öncülüğündeki işgale İngilizler orta büyüklükte bir tugayla katılıyor.
İşgal planlarının Nebraska Omaha'daki Amerikan stratejik kumanda merkezinin "Global Vuruş" konsepti çerçevesinde güncelleştirildiği bilgisini veren Guardian, son günlerdeki gelişmelerin Amerikan yönetimini askeri planlara daha fazla ilgi göstermeye yönelttiğini bildirdi.

Yalanlanmadı
İngiltere Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Guardian'daki iddialarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, olayı yalanlamadı, bunun sadece kâğıt üzerinde bir tatbikat olduğunu, bu yolla askeri uzmanların savaş senaryoları hazırlama yeteneklerinin geliştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Krizin yol haritası

BARIŞÇI YOL: İran, ABD ile anlaşır, uranyum zenginleştirmeden vazgeçer. Karşılığında ticari teşviklerle ödüllendirilir.
TAHRAN KAZANIR: BM Güvenlik Konseyi, Rusya ve Çin'in muhalefeti nedeniyle İran'a karşı herhangi bir karar alamaz. ABD ve Avrupa, İran'a katlanmak durumunda kalır.
YAPTIRIM: Çin ve Rusya, ABD ve Avrupa'nın İran'a karşı yaptırım uygulanması kararına katılır.
ASKERİ SALDIRI: ABD veya İsrail ya da ikisi birden nükleer tesisleri havadan bombalar.

İranlı bakanlara vize engeli

İran'ın nükleer faaliyetine ilişkin kriz büyürken ABD, Tahran'a karşı ilk aşamada bazı sınırlı yaptırımları gündeme getirmeye hazırlanıyor. ABD'nin, bu çerçevede İran hükümetinin bazı yetkililerinin dünyadaki para ve mal varlıklarının dondurulmasını ve bu yetkililerinin dış ziyaretlerini zorlaştıracak vize engellemeleri getirilmesini önerebileceği bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, BM sözleşmesinin 7'nci maddesi uyarınca, seçenekler arasında İranlı bazı yetkililerin varlıklarının dondurulmasının ve bu kişilere seyahat kısıtlaması getirilmesinin yer aldığını söyledi. Moskova'da salı günü yapılacak toplantıda, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in yanı sıra Almanya'dan dışişleri yetkilileri, İran'a karşı verilecek yanıtı tartışacak. McCormack, "Toplantıda İran'ı tutumunu değiştirmeye zorlayacak bazı gerçek eylemlerin ele alınacağını" belirtti.

'Sonu Saddam gibi olacak'

İsrail'in eski başbakanlarından Şimon Peres, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın sonunun Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'inkiyle aynı olacağını söyledi. Ariel Şaron'un komaya girmesinin üzerinden 100 gün geçmesi üzerine vekâlet ettiği başbakanlık görevine resmen getirilen Ehud Olmert'in 28 Mart'taki seçimlerden zaferle çıkan partisi Kadima'nın iki numaralı ismi olan Peres, "İran Cumhurbaşkanı'nın söyledikleri Saddam Hüseyin'inkileri hatırlatıyor. Ahmedinecad onunla aynı sonu paylaşacak" dedi.
"İran Cumhurbaşkanı Allah'ı değil, şeytanı temsil ediyor. Tarih kılıç çekenlerin bu türden çılgınlıklarını reddetmiştir" ifadesini kullanan Peres ayrıca, "İran, bir BM üyesi ülkeyi yıkmakla tehdit eden bir başka BM ülkesidir. BM harekete geçmemezlik edemez. Dünyayı İran Cumhurbaşkanı'na karşı birleştirmek gerekiyor" dedi.
İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Giora Eiland da, İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için hâlâ geç olmadığını savundu.


Milliyet

Günün Önemli Haberleri