ABD'den akademisyenler soruşturmasına tepki!
Abone olABD Dışişleri Bakanlığı, akademisyenlerin bildirisine dönük soruşturmayı eleştirirken "Türk yetkilileri uluslararası demokrasi değerlerine uygun davranmaya çağırıyoruz" dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük olağan basın toplantısında Türkiye'de Güneydoğu'daki çatışmalarla ilgili bildiri yayınlayan akademisyenlere yönelik soruşturmayı eleştirdi. Sözcü "Türk yetkilileri uluslararası demokrasi değerlerine uygun davranmaya çağırıyoruz" dedi.
Kirby, "Türkiye'nin akademisyenleri gözaltına almasi rahatsız edici bir eğilimin parçası. Yargı ve güvenlik güçleri meşru siyasi söylemlere karşı caydırıcı bir güç olarak kullanılıyor. Bugün Büyükelçimiz Bass’ın da açıklamasında belirttiği gibi şiddetle ilgili kaygı belirtmek terörizmi desteklemekle eş değildir" dedi.
Kirby, "Hükümetin eleştirilmesi de vatan hainliği anlamına gelmez. Türkiye'nin demokrasisi rahatsız edici düşünceleri kucaklayacak kadar güçlüdür." diye devam etti.
"Türkiye ortak, NATO müttefiki ve dost bir ülke" ifadelerini kullanan Dışişleri Sözcüsü, "Türk yetkilileri uluslararası demokrasi değerlerine uygun davranmaya çağırıyoruz" dedi.
Büyükelçinin açıklaması
ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass da yazılı bir açıklama ile bildiri yayınlamaları ardından haklarında soruşturma açılan ya da görevlerinden alınmaya başlanan 1128 akademisyene destek verdi. Bass bildiriye katılıp katılmadığı konusunda da yoruma açık bir dil kullanmıştı.
Bass açıklamasında “Söz konusu akademisyenler tarafından dile getirilen görüşlere katılmamamız durumunda bile, bu baskının, süregelen şiddetin sebepleri ve çözüm yollarıyla ilgili Türk toplumu içindeki meşru siyasi tartışmalar üzerinde dondurucu bir etkisi olmasından endişe ediyoruz. Demokratik toplumlarda vatandaşların, görüşlerini, hatta ihtilaflı veya rağbet görmeyen görüşlerini bile, ifade edebilme fırsatına sahip olmaları bir zorunluluktur” demişti.
Hükümet yetkilileri akademisyenleri ihanet ile suçlarken, Bass akademisyenlerin Güneydoğu'da PKK'ya yönelik operasyonlarda devleti suçlayan bildirisini "Şiddetle ilgili endişelerin ifade edilmesi" olarak tanımayıp, “Şiddetle ilgili endişelerin ifade edilmesi, teröre destek vermek ile eşdeğer değildir. Hükümet eleştirisi ihanet ile eşdeğer değildir. Türk demokrasisi rahatsız edici fikirlerin serbestçe ifade edilmesini kucaklayacak kadar güçlü ve dirençlidir” ifadelerini kullanmıştı.