ABD'de borç tavanı yükseldi, küresel ekonomi nefes aldı
Abone olABD'de borç limitinin yükseltilmesi için gereken tasarı, Kongre'nin ardından Başkan Barack Obama tarafından da onaylanarak yasalaştı. Kıyasıya pazarlıklar ardından son dakikada geçen yasa küresel ekonomiye de derin bir nefes aldırdı.
ABD'de borç limitinin yükseltilmesi için gereken tasarı, Kongre'nin ardından Başkan Barack Obama tarafından da onaylanarak yasalaştı.
ABD, borç ödeyemez duruma gelmeyi ifade eden temerrütün eşiğinden döndü.
IMF Başkanı Christine Lagarde, ABD'nin borç tavanını yükseltmemesi durumunda resesyona sürüklenebileceği uyarısında bulunmuştu.
Aynı zamanda ABD'de hizmetleri askıya alınan birçok kamu kuruluşunda çalışanlar tekrar iş başı yapacak.
Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti'nin Senato'daki liderlerinin erken saatlerde üzerinde uzlaştığı önerge taslağı Senato'dan geçti.
Oylamaya sunulan önerge 18 hayır oyuna karşılık 81 evet oyuyla kabul edildi.
Daha sonra Temsilciler Meclisi'nde oylanan önerge, 144 hayıra karşılık 285 evet oyu alarak onaylandı.
Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi liderlerin gönülsüz de olsa destek verdiği önergeye çok sayıda Cumhuriyetçi karşı oy kullandı.
Başkan Barack Obama'nın bu sabah imzalamasıyla karar yasalaştı.
Geçici çözüm
ABD'yi temerrüt uçurumunun eşiğinden döndüren karar, şu anda 16,7 trilyon dolar olan borç limitinin arttırılmasına izin veriyor.
Bu kararla Hazine, 7 Şubat'a kadar borç limitini yükseltebilecek.
Karar ayrıca devlet hizmetlerinin 15 Ocak'a kadar finanse edilmesini, 16 gündür kapalı olan federal hizmetlerin yeniden başlatılmasını ve zorunlu izne çıkarılan yüzbinlerce memurun işlerine geri dönmesini sağlıyor.
Beyaz Saray, federal memurların bu sabah işbaşı yapabileceğini açıkladı.
Bu gelişmelerin ardından Tokyo'da borsalardaki hisse senetleri fiyatında artış gözlenirken, Avrupa'da günün ilk saatlerinde hafif bir düşüş oldu.
Ancak yeni yasa bütçe sorununa geçici bir çözüm sağlıyor, Cumhuriyetçiler ile Demokratları bölen sağlık sigortası gibi temel konularda anlaşmazlıklar devam ediyor.
Obama: Önümüzde çok iş var
Önergenin kabulünden hemen sonra bir açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama, “Amerikan halkının güvenini yeniden kazanmak da dahil olmak üzere önlerinde daha çok iş olduğunu ” belirtti.
Senato'daki Demokratların lideri Harry Reid erken saatlerde yaptığı konuşmada önergeyi "tarihi" olarak nitelerken, daha uzun süreli bir bütçe anlaşması için bunun Kongre'ye süre tanıdığını söylemişti.
Önergeyle sunulan plan çerçevesinde Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinin katılımıyla oluşturulacak bir komite uzun süreli bir bütçe anlaşması hazırlamakla görevlendirilecek.
Reid "Ülkemiz felaketin eşiğine gelmişti. Bu kanunla Washington'ın işleri durduran belirsizlik de sonlanmış oldu" demişti.
Reid'le görüşmeleri gerçekleştiren Cumhuriyetçilerin Senato'daki lideri Mitch McConnell, kanunun kabul edilmesi durumunda askıya alınan devlet hizmetlerinin yeniden başlayacağından ve temerrüte düşülmesinin engelleneceğinden "emin" olduğunu söylemişti.
Siyasetçiler, bankacılar ve ekonomi uzmanları ABD'nin borçlanma seviyesinin yükseltilmemesinin küresel etkileri olacağı yönünde uyarılarda bulunuyordu.