ABD'de ara seçim: Milyonlar oy kullanıyor
Abone olABD'de milyonlarca seçmen Senato'nun üçte birinden fazlası, Temsilciler Meclisi'nin tamamı ve 36 valiyi belirlemek için sandık başında. 2016'daki başkanlık seçimleri öncesinde kritik önem taşıyan soru Senato'yu kimin kontrol edeceği.
Amerika Birleşik Devletleri'nde milyonlarca seçmen bugün
Senato'nun üçte birinden fazlası, Temsilciler Meclisi'nin tamamı ve
bir kısım eyalet valisini belirleyecek ara seçim için sandık başına
gidiyor.
Sandıktan 36 Senatör, 435 Temsilciler Meclisi üyesi ve 50 eyalet valiliğinden 36'sı çıkacak ama en önemli sonucu Kongre'nin Senato kanadında hangi partinin üstünlük kuracağı olacak.
Senato hakimiyeti, kazanan partiye 2016'daki başkanlık seçimleri öncesinde büyük avantaj kazandırmış olacak.
Kongre'nin Temsilciler Meclisi kanadını 2010 yılından bu yana kontrol eden Cumhuriyetçiler'in bu seçimdeki hedefi, Senato'daki Demokrat hakimiyetine de son vermek.
Cumhuriyetçiler şu an Senato'nun 100 üyeliğinden 45'ini elinde
bulunduruyor. Çoğunluğu ele geçirirlerse Obama yönetiminin son iki
yılındaki icraatını tamamen kilitleme gücüne sahip olacaklar.
Demokratlar ise ekonomideki son olumlu gelişmelere karşın anketlerde Başkan Barack Obama'nın desteğinin en düşük düzeyine -yüzde 40'ın altına- indiği bir dönemde, konumlarını muhafaza etme çabasında.
Ama bir çok yorumcu ara seçimin, Cumhuriyetçilerin zaferiyle sonuçlanabileceği görüşünde birleşiyor.
Çekişmeli eyaletler
Cumhuriyetçi Senatör ve 2016 başkanlık seçimlerinin muhtemel aday adaylarından Rand Paul, hafta sonunda NBC televizyonuna "Bu ara seçim başkan konusunda bir referandumdur" diye konuştu.
Oylama için sandıklar doğu eyaletlerinde yerel saatle 06.00 -Türkiye saati ile 13.00'de- açıldı.
İki başkanlık seçiminin arasında yapılan bu ara seçimde genel olarak katılım düşük oluyor ve seçmen daha çok iktidarda olmayan partiye yönelme eğilimi sergiliyor.
BBC'nin Virginia'daki muhabiri Jane O'Brien, başabaş giden seçim yarışında kampanyalara büyük para harcandığını bazı tahminlere göre sadece Ekim ayında seçim kampanyası için harcanan fonların 200 milyon dolar civarında olduğunu bildiriyor.
Yoklamalar seçmenlerin kararlarını ekonomi, çevre, göçmenlik, dış politika, kürtaj ve sağlık konularındaki kaygıların belirleyeceğini gösteriyor.
Senato yarışının en çekişmeli geçeceği yerler arasında ise Kuzey Carolina, Arkansas, Colorado, Georgia, Iowa ve Kansas sayılıyor.
Cumhuriyetçiler seçimden başarılı çıkar ve Senato çoğunluğunu alırlarsa yorumcular Başkan Obama'nın, ikinci görev döneminin kalan iki yılını hayli zorlanarak geçireceğine işaret ediyorlar.