ABD yaptırım tehdidi sonrası harekete geçtiler Türk kamu bankalarından Mir sistemi kararı
Abone olTürk kamu bankaları Rus ödeme sistemi Mir'den çıktı. Mir’in yerini alacak alternatif sistemin ise şu an için düşünülmediği aktarıldı.
ABD'den gelen yaptırım uyarıları sonrasında Rus ödeme sistemi
Mir, Türkiye’deki kamu bankaları tarafından askıya alındı.
Bloomberg HT’nin edindiği bilgiye göre, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, Mir ödeme sisteminden ayrılma kararı aldı.
Bugün erken saatlerde alınan karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Mir'e alternatif ödeme sistemleri üzerine yaptığı görüşme sonrasında geldi.
İş Bankası ve Denizbank da ayrılmıştı
19 Eylül tarihinde İş Bankası’nın "OFAC açıklamalarını gördük, değerlendiriyoruz. Bu süreçte Mir operasyonunu askıya aldık" açıklamasından bir gün sonra, Denizbank da Rus ödeme sistemi Mir'de hizmetleri askıya aldığını duyurmuştu.
Türkiye'nin en büyük bankalarından Ziraat Bankası, Halkbank,
Vakıfbank, Denizbank ve İş Bankası, Mir sistemine dahil olan
bankalar arasında yer alıyorlardı.
Mir, Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard dışında bir alternatif olarak geliştirilmişti.
Mir ödeme sistemi nedir?
Mir ödeme sistemi, Rusya Merkez Bankası'nın bir iştiraki olan Ulusal Kartlı Ödeme Sistemi (NSPK) tarafından işletiliyor.
Bağımsız bir ödeme sistemi fikri Rusya'dan 2000 yılından itibaren kabul görüyordu. Mir ise Kırım'ın ilhakı üzerine Batı'nın Rusya'ya uyguladığı finansal yaptırımları aşmaya katkıda bulunması amacıyla 2014 yılında teknolojik geliştirmelerini tamamladı.
Mir logolu ilk banka kartı Aralık 2015'te Gazprombank tarafından basıldı. Ardından Rusya'da faal yerli ve yabancı bankalar Mir markalı kartları müşterilerine sundu.
Rusya'da gittikçe popüler hale gelen Mir, Temmuz 2021 itibarıyla
Mir markalı 100 milyon adet kart basıldığını söylüyordu.
Mir banka kartları müşterilerinin ürün ve hizmet satın almak
ATM'lerden para çekmek gibi finansal işlemleri yapabilmesini
sağlıyor.
Hangi ülkelerde kullanılıyor?
Mir markalı kartlar Türkiye'nin aralarında bulunduğu 11 ülke ve bölgede kabul ediliyordu. Diğer ülkeler arasında Vietnam, Güney Kore, Ermenistan, Özbekistan, Beyaz Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Güney Osetya ve Abhazya bulunuyor.