ABD ve Çin arasında hava sahası görüşmesi
Abone olABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ABD ile Çin arasında Çin'in yeni hava savunma sahasına ilişkin endişeler konusunda "oldukça direkt" görüşmelerde bulunduklarını söyledi.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ABD ile Çin arasında Çin'in
yeni hava savunma sahasına ilişkin endişeler konusunda "oldukça
direkt" görüşmelerde bulunduklarını söyledi.
Çin lideri Şi Cinping ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Biden, hava sahasının Asya'da "endişe" yarattığını ifade etti.
Biden'in Asya ziyaretine, Çin'in ilan ettiği ve Doğu Çin Denizi'nde Japonya'nın kontrolü altında olan adaları da içine alan hava sahası damgasını vurdu.
Çin, bunun "uluslararası hukuk ve uygulamalara" aykırı olmadığını söylüyor.
Çin, geçen ay ilan ettiği Hava Savunma Tanıtım Bölgesi gereğince
bu saha içinden geçen tüm uçakların kurallara uymasını ve uçuş
planlarını bildirmesini öngörüyor.
Japonya'nın denetimindeki bazı adalar ile Güney Kore'nin hak iddia ettiği batık bir kayalık da hava sahası içinde bulunuyor.
ABD, Japonya ve Güney Kore Çin'in ilan ettiği bölgeyi tanımadıklarını açıklayarak önceden bildrimeksizin bu bölgede askeri uçaklar uçurdular.
Çinli lider Şi ile Biden'in dünkü görüşmesi beş saat sürdü.
'Dünya huzurlu değil'
Görüşme sonrası basına yapılan açıklamada iki liderin de hava sahası ile ilgili konuşmaması dikkat çekti.
Ancak Perşembe günü Amerikalı işadamlarına konuşan Biden, "Cumhurbaşkanı Şi ile görüşmemizde katı tutumumuz ve beklentilerimiz konusunda çok direkt konuştum." dedi.
Biden, Çin'in yeni saha ilanının "bölgede önemli endişelere neden olduğunu" belirterek Çin'in "barış ve güvenliğe olumlu katkıda bulunmak için artan bir sorumluluğa" sahip olduğunu vurguladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei ise, "Görüşmelerde Çin bu hareketinin uluslararası hukuk ve uygulamalara uygun olduğunu vurgulayarak ilkeli tutumunu sürdürdü." dedi.
Hong, "ABD objektif ve adil bir tutum sergileyerek Çin'in attığı adıma saygı duymalı." diye devam etti.
Dün basına yaptığı açıklamada Çin lideri Şi, Asya'da "derin ve karmaşık değişimler" yaşandığını ve "bir bütün olarak dünyanın huzurlu bir yer olmadığını" ifade etti.
Şi, ABD ve Çin açısından "gelişkin bir diyalog ve işbirliğinin tek doğru yol" olduğunu söyledi.
Kuzey Kore de konuşuldu
İsminin açıklanmasını istemeyen bir Beyaz Saray yetkilisi ise Şi ve Biden görüşmesinin "önemli bir bölümü"nün Kuzey Kore'nin iç durumu ve nükleer silahlardan arındırılması meselesine ayrıldığını ifade etti.
İki liderin K. Kore ile son gelişmeleri konu edindiği belirtildi. K. Kore lideri Kim Jong-un'un eniştesi olan üst düzey bir yetkilinin görevden alınması ve yardımcılarının yolsuzluk nedeniyle idam edilmesine dair Güney Kore kaynaklı haberler yayımlanmıştı.
"Eski K. Kore oyunlarının tekrarlanmayacağı, verimli görüşmeler için koşulların oluşturulması" üzerinde durulduğu belirtildi.
Yetkili, "İran ile yaşanan gelişmeler, Çin de dahil olmak üzere birçok ülkenin gözünde diplomatik çözüm baskısının etkisi konusundaki argümanımızın itibarını arttırdı." dedi.
Asya ziyaretinde daha önce Japonya'ya giden ve ABD-Japonya ittifakını vurgulayan Biden bugün Güney Kore'ye geçiyor.