ABD ve AB'den Mısır'a 'harekete geçme' çağrısı
Abone olMısır'da, krizin çözümüne yönelik uluslararası arabuluculuk çabalarının başarısız olduğunun duyurulması ardından ABD ve Avrupa Birliği, Mısır'daki tüm taraflara, ülkedeki 'tehlikeli çıkmazı' çözmek için harekete geçme çağrısında bulundu.
Mısır'da, krizin çözümüne yönelik uluslararası arabuluculuk çabalarının başarısız olduğunun duyurulması ardından Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, Mısır'daki tüm taraflara, ülkedeki 'tehlikeli çıkmazı' çözmek için harekete geçme çağrısında bulundu.
Yapılan ortak açıklamada, Mısır hükümetinin, bu süreci başlatmak için başlıca sorumluluğa sahip makam olduğu belirtildi.
Ordu tarafından da desteklenen Mısır hükümeti, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarlarının devam eden oturma eylemlerini sona erdirmeye kararlı olduğunu açıkladı.
Mursi'nin 3 Temmuz'da devrilmesinden bu yana devam eden protestolarda ve çıkan çatışmalarda onlarca kişi yaşamını yitirdi.
Son olarak geçici yönetimin Cumhurbaşkanı Adli Mansur ve Mısırlı yetkililer ABD, AB, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen arabulucu heyetlerle görüşmeler yapıyordu.
Ancak bu görüşmelerin başarısız olduğu açıklandı.
Cumhurbaşkanlığı makamından yapılan açıklamada, "Bu çabalar, umulanın aksine, Mısır hükümetinin tüm desteğine rağmen başarılı olamadı. Mısır devleti, dost milletlerin çabalarını memnuniyetle karşılıyor ve arzulanan hedeflere ulaşılamamasının ardında yatan nedenleri anlıyor" ifadelerine yer verildi ve çabaların sonuçsuz kalmasından Müslüman Kardeşler'in sorumlu tutulduğunu açıkladı.
'Çok kan dökülebilir'
Bu açıklama, Mısır'da görüşmeler yapan ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı William Burns'ün ülkeden ayrılmasının ardından yapıldı.
Çözüm çabalarına destek veren ABD'li senatör John McCain de gelecek günlerde 'çok kan dökülebileceğini' söyledi.
ABD'li senatörler John McCain ve Lindsey Graham, ordu desteğiyle yönetime gelen hükümete siyasî tutukluları serbest bırakmaları uyarısında bulundu.
BBC'ye konuşan ABD'li senatör Robert Casey ise, ABD'nin Kahire'deki demokratik kurumların sürdürülebilirliği için Mısır'a askeri yardım yapması gerektiğini söyledi.
Uluslararası Güvenlik Çalışma Grubu üyesi Senatör Casey, ABD'nin gıda gönderilmesi gibi Mısır halkına doğrudan yardım etmesi gerektiğini ifade etti.
Hafta içinde, geçici hükümetin oturma eylemlerinin sona ermesi halinde gözaltındaki Müslüman Kardeşler liderlerini serbest bırakmaya hazırlandığı haberleri çıkmıştı.
Fakat Cumhurbaşkanlığı yetkilileri böyle bir teklifin yapılmadığını belirtip bu iddiaları yalanladılar.