ABD UFO belgelerini kamuya açtı
Abone ol1940-50'lerde yürütülen ve UFO görüldüğü iddialarıyla ilgili belgelerin toplandığı Mavi Kitap Projesi kamuoyu ile paylaşıldı. Ancak UFO'ların varlığına inananlar açıklanmayan başka gizli bilgiler olduğunu iddia ediyor.
Amatör tarihçi John Greenewald, ABD’nin UFO'larla ilgili gizliliği kaldırılmış bilgileri yayınlaması için 20 yıla yakın süre uğraştı.
Son zamanlarda oluşturduğu bir web sitesiyle ABD Hava Kuvvetleri bünyesinde kaydedilen UFO soruşturmalarıyla ilgili 100 binden fazla sayfa belge yayınladı.
ABD ordusunun UFO olaylarını araştırmak için 1949-1967 yılları arasında yürüttüğü resmi soruşturma programı 'Project Blue Book (Mavi Kitap Projesi)’ kapsamında dikkat çeken noktalar ise kısaca şöyle:
1. Mavi Kitap Projesi'nin çok büyük bir misyonu vardı
BBC'ye konuşan UFO araştırmacısı Alejandro Rojas, projenin başlangıcının 1947 Haziran'ına kadar geriye gittiğini söylüyor.
Open Minds dergisi editörü Rojas, saygın bir işadamı ve pilot olan Kenneth Arnold’un Washington eyaleti üzerinde uçarken birkaç tane tanımlanamayan uçan cisim gördüğünü ifade ediyor ve Arnold'ın daha sonra bu nesneleri 'sekerek ilerleyen fincan tabaklarına' benzettiğini belirtiyor.
O yıllarda medya bu benzetmeyi kullanarak UFO'lara 'uçak fincan tabakları' ismini takmış.
Büyük ilgi uyandıran bu olayla birlikte aynı yıl içinde Roswell'e indiği iddia edilen UFO dedikodusu ve benzer vakalar üzerine ABD Hava Kuvvetleri bu konuları araştırmak üzere bir birim kurdu.
Project Blue Book (Mavi Kitap Projesi) adı verilen ve söylentilere göre yalnızca bir avuç çalışanı olan kuruluş Ohio eyaletindeki Wright Patterson Hava Kuvvetleri üssünde konumlandırıldı.
Yine rivayetlere göre kuruluşta 20 yıl süresince 12 bin 618 vaka araştırıldı.
2. Mavi Kitap Projesi toplumun huzursuz olduğu bir dönemde çıktı
İkinci Dünya Savaşı'nın hemen ardından başlatılan proje, Beyaz Saray ve ABD Kongresi'nin binası gibi önemli merkezler de dahil birçok yerde UFO görülmesi iddialarının hızla yayılması üzerine toplumda oluşan huzursuzluğu gidermek amacıyla kuruldu.
Belgeleri yayınlayan Greenewald, “Toplumsal histeri hızla yayılıyordu ve zamanın ABD hükümeti ve ordusu kendi içinde büyük tehdit altına girmişti. UFO'ların uzaylı olup olmadığı çok da önemli değildi, UFO'lar toplumu paniğe sürüklüyordu ve hükümet insanların sinirlerini yatıştırmak zorundaydı” dedi.
Bugünlerde daha ziyade alay konusu edilen UFO görme vakaları, 1940-50'ler hükümetlerince üst düzeyde tartışılmıştı.
ABD İstihbarat Kuruluşu CIA yöneticilerinin halka UFO'ların gerçek olduğunu açıkladığı, daha sonra ABD başkanı olan ancak o zamanlar meclis üyeliği yapan Gerald Ford'un UFO'ların araştırılması gerektiği ile ilgili uyarılarda bulunduğu zamanlardan bahseden UFO araştırmacısı Rojas, "Bu konu o zamanlar çok ciddiye alınıyordu" diyor.
1966'da kurulan başka bir Hava Kuvvetleri komitesi Mavi Kitap Projesi kapsamında araştırılan bazı dosyalarda daha derin bir inceleme başlattı. Araştırma grubu daha sonra UFO aktivitesine dair hiç bir kanıt bulunmadığına dair bir rapor yayınladı.
Mavi Kitap Projesi resmi olarak 1969'da sona erdirildi.
3. Mavi Kitap Projesi'ne bildirilen dosyalar açıldığı gibi kapanıyordu
Deniz Kuvvetleri amirallerinden sivil pilotlara kadar güvenilir kaynakların UFO gördüklerini rapor etmelerine rağmen Mavi Kitap Projesi kapsamında araştırılan vakaların çoğu hava balonları, doğal gazların oluşturduğu şekiller, meteorolojik olaylar ve hatta ısı değişimleri olarak adlandırıldı.
Belgelere göre, 1956 Nisan'ında Washington'da bir görgü tanığı “ayın yarısı büyüklüğünde daire çizerek ilerleyen yuvarlak, beyaz bir nesne” diye tarif ettiği bir cisim görüyor.
Dosyayı araştıran yetkililer daha sonra bunun bir meteor olduğunu söylüyor ve dosya kapanıyor.
Amatör UFO araştırmacıları gerçeklerin açıklanmadığını söylüyor
Daha sonra 1956 Ocak ayında New Jersey'de bir görgü tanığı "Uçak boyutunda kanatları olmayan koyu gri bir nesne" gördüğünü söylüyor.
Bu nesne daha sonra bölgede uçan bir hava aracı olarak kayıtlara geçiyor.
4. Bazı dosyalar kolayca açıklanabilecek türde değiller
Greenewald ve Rojas'a göre Mavi Kitap Projesi'ne bildirilen ve araştırmacıların açıklayamadığı 700’den fazla vaka var. Bu dosyaların çoğu yeterli veri ve kanıt bulunamadığı için kapatılmış.
Ancak kapatılan çoğu dosya UFO araştırmacılarının cevap bulmasına değil yeni sorular sormasına sebep olmuş.
Bir örnekte, 1964'te New Mexico'da bir polis memuru bir şüpheli takibi sırasında yukarıda garip bir hava aracı görünce takip ettiği şüpheliyi bırakıp hava aracının peşine düşüyor.
Tuhaf kırmızı işaretler taşıdığını söylediği hava aracı iniş yapıyor ve içinden iki çocuk boyunda yaratıklar çıkıyor. Araç daha sonra yerde yanık izleri ve başka kalıntılar bırakarak havalanıyor.
Greenewald, “Mavi Kitap bu olayı açıklayamadı. Geçen bunca yıldan sonra bile hala açıklayamıyorlar“ diyor.
5. Hâlâ açıklanmayan belgeler var
Greenewald hükümetten aldığı yüzbinlerce belgeye rağmen, hâlâ ulaşamadığı ve halkın da ulaşamayacağı bilgiler olduğunu söylüyor.
Amatör tarihçi John Greenewald, ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'ne (NSA) yaptığı talep sonucu yüzlerce sayfa belgeye ulaştığını ancak bu belgelerle çok fazla oynandığı için her sayfa içinden yalnızca birkaç kelimenin okunabildiğini söylüyor.
Greenewald, UFO soruşturması yürüten CIA ve ABD Savunma İstihbarat Kuruluşu gibi devlet kurumlarının da belge yayınlamadığını belirtiyor.
Devletten daha fazla bilgi istemeye devam edeceğini açıklayan Greenewald, “Bence Mavi Kitap Projesi buz dağının yalnızca görünen kısmı” diyor.
Greenewald, “Skandallardan sonra oluşan komplo teorileriyle ilgili açığa çıkacak sırlar var” diyor, “Her zaman peşinden gidilecek bir şeyler vardır.”